OnePlus Open Dinilaikan dengan 5X Kali Lipatan Daripada Galaxy Fold 5

36
Ujian Terbuka OnePlus nextpit
© nextpit

OnePlus baru sahaja melancarkan OnePlus Open (ulasan), yang merupakan telefon pintar boleh lipat pertamanya. Salah satu kebaharuan peranti ialah engsel Flexion baharu yang membolehkannya menjadi lebih nipis dan ringan serta tahan lama. The Open juga merupakan salah satu peranti boleh lipat pertama yang diperakui oleh TÜV Rheinland dalam ujian lipatan, tetapi bagaimanakah ini bertindan berbanding telefon pintar boleh lipat yang lain?

  • Baca juga: Telefon pintar boleh lipat terbaik pada tahun 2023 disenaraikan

Berapa kali anda boleh melipat OnePlus Open

Seperti yang didedahkan oleh OnePlus, dikatakan komponen itu dinilai untuk bertahan sehingga 1 juta kali ganda dalam tempoh 10 tahun penggunaan. Bermakna, ia sepatutnya bertahan lima kali lebih lama daripada apa yang dijamin oleh Samsung pada Galaxy Z Fold 5 (ulasan) pada 200,000 lipatan dengan engsel Flex baharu syarikat, sekurang-kurangnya di atas kertas.

Meletakkan OnePlus Open dengan pilihan boleh lipat Cina yang lain, yang paling hampir ialah Xiaomi Mix Fold 3 pada 500,000. Ini diikuti oleh Honor Magic V2 (ulasan), yang dinilai pada 400,000 kali ganda untuk bersamaan 10 tahun penggunaan atau kira-kira 100 kali ganda setiap hari.

Perbandingan Ketahanan Lipatan

Model kali lipat
OnePlus Terbuka 1,000,000
Samsung Galaxy Z Fold 5 200,000
Xiaomi Mix Lipat 3 500,000
Honor Magic V2 400,000

Nah, jika anda tertanya-tanya bagaimana OnePlus mencapai ini, engsel tersuai baharu telah dinaik taraf dengan ketara dari segi reka bentuk dan struktur berbanding engsel Flexion generasi lepas yang turut dikongsi dengan peranti Oppo.

  • Jangan ketinggalan: OnePlus Open tertakluk kepada ujian ketahanan makmal

Pada masa yang sama, engsel itu sendiri mendapat lebih sedikit komponen mekanikal dan menggunakan bahan yang lebih keras lagi ringan seperti aloi zirkonium pada tulang belakang manakala aloi kobalt molibdenum dan titanium membentuk kebanyakan bahagian lain.

Mekanisme engsel Buka OnePlus secara terperinci

Mekanisme engsel dalam OnePlus Open tidak memberi ruang untuk ruang antara panel, sebagaimana mestinya. / © nextpit

Alat lipat Samsung lebih tahan lama dalam ujian sebenar

Tetapi kemudian terdapat sekali lagi Galaxy Z Flip 5 (ulasan) yang akhirnya bertahan lebih daripada itu 400,000 kali ganda. Terutama, ia berakhir lebih lama daripada Motorola Razr+ yang diuji oleh Matt dengan 400,000 lipatan yang diiklankan tetapi gagal pada tanda separuh jalan semasa ujian.

Secara teknikal, Galaxy Z Flip 5 mempunyai reka bentuk engsel yang sama seperti Galaxy Z Fold 5. Jadi, dengan mengambil kira perkara ini, Samsung sebenarnya boleh mengiklankan rating yang lebih rendah atau menggunakan standard ujian yang berbeza daripada kebanyakan jenama China, termasuk OnePlus.

Walau bagaimanapun, ia akan menjadi menarik untuk melihat bagaimana OnePlus Open akan bertahan dalam ujian dunia sebenar yang sama, yang kini terpulang kepada beberapa cawangan pihak ketiga. (Dan bagaimana untuk melipat dan membuka peranti dengan susah payah sehingga sejuta kali atau lebih).

Adakah anda berhasrat untuk membeli telefon pintar boleh lipat kerana ia mempunyai jangka hayat masa lipatan yang lebih lama? Apakah faktor lain yang anda pertimbangkan semasa membeli telefon pintar lipat? Kami berminat untuk mendengar pendapat anda.

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya