OnePlus Open: Tarikh keluaran, reka bentuk dan ciri utama bocor

51
Engsel Lipat Google Pixel seterusnya
© nextpit

OnePlus dikhabarkan akan melancarkan telefon pintar boleh lipat pertamanya, yang dinamakan sebagai Terbuka OnePlus, pada 19 Oktober—seperti yang dibayangkan oleh syarikat itu. Sebelum pengumuman telefon pintar boleh lipat, nextpit menyediakan senarai ciri utama, spesifikasi, dan reka bentuk yang dijangkakan, serta kemungkinan butiran harga dan ketersediaan untuk OnePlus Open.

OnePlus Open: Acara pelancaran dan tarikh keluaran

Pada asalnya dipercayai bahawa OnePlus Open akan mula rasmi pada bulan September tahun ini. Walau bagaimanapun, laporan terbaru daripada pembocor yang boleh dipercayai Max Jambor mencadangkan bahawa OnePlus Open akan diumumkan pada 19 Oktober semasa acara di New York.

Pada acara ini, syarikat itu juga dijangka mendedahkan jadual keluaran yang tepat, memperincikan bila peranti itu akan tersedia di kedai dan dalam talian. Selain itu, lebih banyak butiran prapesanan harus tersedia pada hari pelancaran.

OnePlus Open: Reka bentuk

Apabila ia datang kepada reka bentuk OnePlus Open, hanya paparan daripada cawangan pihak ketiga (melalui OnLeaks) telah muncul. Walau apa pun, kita boleh mengandaikan bahawa telefon bimbit boleh lipat yang sebenar kebanyakannya sepadan dengan gambar, termasuk rupa warna hitam itu.

Seperti dalam kebanyakan kes, OnePlus Open memaparkan faktor bentuk yang lebih pendek dan lebih luas serupa dengan Oppo Find N2 (ulasan) dan Google Pixel Fold (ulasan) dan bukannya bentuk tinggi premium Samsung Galaxy Z Fold 5. Peranti itu juga dilihat dengan potongan kamera bulat ikonik syarikat di bahagian belakang dan peluncur amaran fizikal pada satu sisi.

Reka bentuk boleh lipat OnePlus Open

Paparan baharu OnePlus Open menunjukkan ia mempunyai profil yang lebih pendek dengan pulau kamera yang lebih besar di bahagian belakang. / © OnLeaks / Smart Prix

Di samping itu, peranti mungkin bergantung pada bahan bertekstur daripada mempunyai panel belakang buatan kaca. Bingkai kelihatan dibina di atas aluminium untuk memastikan unit lebih ringan manakala bucu lebih melengkung dan bahagian tepi rata. Ia juga boleh mendapat manfaat daripada engsel titisan air yang terdapat pada peranti boleh lipat Oppo terbaru. Sudah tentu, beberapa penampilan mungkin masih berubah dalam peranti terakhir.

OnePlus Open: Paparan

Menurut spesifikasi yang bocor, OnePlus Open dijadualkan menampilkan dua paparan, seperti biasa untuk telefon pintar lipat menegak. Skrin utama, apabila dibuka, dikatakan berukuran 7.8 inci secara menyerong. Ia dikatakan menggunakan panel OLED dengan resolusi 2K dan kadar penyegaran 120 Hz.

Mengenai skrin sekunder atau penutup, ia dikhabarkan sebagai OLED 6.3 inci dengan resolusi 2K dan kadar penyegaran 120 Hz. Tidak seperti skrin lipat, bagaimanapun, panel hadapan ini mungkin menampilkan kaca pelindung, seperti Gorilla Glass Victus. Kedua-dua paparan mungkin menggunakan nisbah bidang segi empat sama untuk memadankan faktor bentuk keseluruhan.

Oppo Find N2

OnePlus’ Open boleh lipat boleh berkongsi komponen dengan Oppo Find N2. / © NextPit

OnePlus Open: Kamera

OnePlus Open boleh menandakan peranti OnePlus pertama yang menampilkan persediaan tiga kamera, termasuk kakap periskop baharu. Ia membayangkan bahawa susunan di bahagian belakang terdiri daripada kamera utama 48 MP, dilengkapi dengan ultralebar 48 MP dan periskop 64 MP dengan keupayaan zum optik 3x.

Berkemungkinan mendapat manfaat daripada peningkatan Hasselblad, ketiga-tiga optik bersedia untuk menyampaikan kualiti imej dan output warna yang unggul. Sementara itu, setiap skrin mungkin memuatkan kamera swafoto individu untuk melengkapkan modul utama.

Paparan Terbuka OnePlus

OnePlus Open boleh dikuasakan oleh SoC Snapdragon 8 Gen 2 dan menampilkan kamera yang ditala Hasselblad. / © OnLeaks / Smart Prix

OnePlus Open: Prestasi

Tidak menghairankan jika OnePlus Open dikuasakan oleh cipset Snapdragon 8 Gen 2 Qualcomm, silikon perdana yang sama yang memacu OnePlus 11 yang teguh. Pemproses okta-teras dan unit grafik dalam cip itu dijangka memberikan kuasa yang lebih daripada mencukupi. untuk mengendalikan tugas dan permainan.

Mengenai memori, cipset boleh dipasangkan dengan 16 GB RAM dan 256 GB storan onboard, walaupun konfigurasi mungkin tersedia dengan sebanyak 512 GB atau 1 TB. Malangnya, seperti kebanyakan telefon pintar OnePlus, slot kad microSD mungkin akan ditinggalkan.

OnePlus Open: Bateri

OnePlus dikhabarkan akan melengkapkan OnePlus Open yang boleh dilipat dengan kapasiti bateri terbina dalam sebanyak 4,800 mAh. Ini lebih besar berbanding dengan Galaxy Z Fold 5 dan setanding dengan Pixel Fold. Walau bagaimanapun, hayat bateri sebenar masih bergantung pada kecekapan cip dan tahap pengoptimuman perisian.

Sebaliknya, OnePlus Open boleh membuat debut dengan pengecasan ultra pantas, dikhabarkan akan mencapai maksimum pada 100 watt melalui teknologi SuperVOOC, mencukupi untuk mengecas telefon bimbit lipat dalam kira-kira 30 minit atau lebih. Ini akan menjadikan Open boleh dilipat dengan kelajuan pengecasan terpantas setakat ini.

OnePlus Open: Perisian dan Antara Muka Pengguna

Walaupun Samsung Galaxy Z Fold 5 terkenal dengan perisian yang dioptimumkan dan antara muka yang disesuaikan untuk reka bentuk boleh lipatnya, ia akan menarik untuk melihat pendekatan OnePlus untuk telefon pintar boleh lipat sulungnya.

Seperti yang dijangkakan, Open akan beroperasi pada OS Android, berpotensi bermula dengan Android 13 sebelum menerima peningkatan kepada Android 14. Ia akan menampilkan kulit OS Oksigen, selaras dengan peranti OnePlus yang lain.

Walau bagaimanapun, dasar perisian khusus OnePlus merancang untuk melaksanakan dengan Terbuka masih tidak pasti. Kami berharap ia akan menerima sekurang-kurangnya tiga hingga empat peningkatan utama dan tampung keselamatan lanjutan.

OnePlus Open: Harga dan Ketersediaan

Memandangkan tarikh pelancaran nampaknya dimuktamadkan, satu soalan utama yang belum terjawab ialah kos peranti boleh lipat OnePlus Open. Dikenali kerana mengecilkan pesaingnya, jenama China mungkin meletakkan harga OnePlus Open lebih rendah daripada Samsung Galaxy Z Fold 5 atau Google Pixel Fold.

Sebagai rujukan, setiap telefon pintar boleh lipat bukan OnePlus terkenal berharga $1800. Oleh itu, OnePlus Open mungkin diletakkan di bawah tanda ini, dan julat harga $1400 hingga $1600 nampaknya logik untuk model asas peranti, sekurang-kurangnya di AS. Sememangnya, harga yang lebih rendah masih diinginkan.

Itu sahaja maklumat yang kami ada buat masa ini. Tandai kalendar anda untuk 19 Oktober dan nantikan kemas kini kami. Adakah anda fikir OnePlus akan menetapkan standard baharu dalam pasaran telefon pintar boleh lipat?


Artikel sebelumnyaArtikel sebelumnya

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya