OpenAI Memperkenalkan Model ChatGPT-4o dengan Respons Seperti Hidup

6
chatgpt 4o apl macbook
© nextpit

OpenAI mengumumkan ChatGPT-4o semasa acara musim bunga pada hari Isnin. Ia adalah model AI multimodal serba baharu syarikat yang menyokong keupayaan ‘teks, penglihatan dan audio’ untuk input dan output. Model dan cirinya telah mula dilancarkan kepada versi ChatGPT percuma dan berbayar, manakala suara dan video ditetapkan untuk tiba dalam ‘minggu-minggu akan datang.’

Bagaimana ChatGPT-4o lebih baik daripada ChatGPT-4

OpenAI berkata bahawa ChatGPT-4o, dengan “o” bermaksud “omni,” mempunyai kecerdasan yang sama dan dilatih sama pada rangkaian saraf yang sama seperti ChatGPT-4. Bagaimanapun, ia menyerlahkan bahawa model baharu itu lebih pantas dan memberikan respons yang lebih semula jadi, seperti boleh ketawa atau menyanyi, selain memahami arahan melalui imej dan suara.

Selain itu, ia mengatakan bahawa API ChatGPT-4o adalah dua kali lebih pantas daripada ChatGPT-4 Turbo, lelaran ChatGPT-4 syarikat yang lebih maju yang digunakan oleh pembangun.

Semasa pembentangan, OpenAI menunjukkan cara ChatGPT-4o berinteraksi dalam video langsung, di mana pembantu, menggunakan suara wanita, dapat berinteraksi secara santai, malah memberikan pujian kepada pekerja OpenAI. Pengguna juga boleh mengganggu pembantu di tengah jalan, sama seperti bercakap dengan orang sebenar.

Bagi keupayaan lain, pengguna boleh menyuapkan video atau imej AI chatbot dan kemudian menerima cerapan yang lebih mendalam. Sebagai contoh, OpenAI menyebut bahawa anda boleh menunjukkan ChatGPT-4o klip sukan tertentu dan kemudian memintanya menjana peraturan tentang cara memainkannya.

Bilakah anda boleh mula menggunakan ChatGPT-4o

Syarikat itu sudah menghantar ciri input teks dan imej kepada pengguna percuma ChatGPT, terhad kepada bilangan gesaan tertentu dan kepada pengguna ChatGPT Plus dan Pasukan dengan had yang lebih tinggi. Sementara itu, ia merancang untuk mengintegrasikan ChatGPT-4o di bawah langganan Perusahaannya tidak lama lagi.

Terdapat juga ciri baharu yang datang ke ChatGPT percuma bersama-sama dengan pelancaran ChatGPT-4o ini. Sebagai contoh, pengguna kini boleh meminta chatbot menganalisis data dan seterusnya menjana carta berdasarkannya, yang akan berfungsi dalam apl dan di web.

OpenAI juga mengeluarkan apl pihak pertamanya untuk macOS, yang sudah tersedia untuk pengguna Plus sebelum datang ke pengguna percuma ChatGPT.

Pengumuman ChatGPT-4o membuat langkah yang menarik kerana Google dijadualkan untuk memulakan persidangan pembangun I/O tahunannya hari ini, dijangka mengumumkan ciri AI baharu dan alatan yang ditetapkan untuk tiba di Android.

Apakah pendapat anda tentang ChatGPT-4o baharu? Pada status semasanya, adakah anda fikir OpenAI mempunyai kelebihan berbanding pesaingnya? Kami berminat untuk mendengar pendapat anda.

Sumber:
OpenAI