Oppo Air Glass 2: Apple harus menyalin ciri cermin mata AR liar ini

116
Wira Cermin Mata Pintar
© NextPit / Shutterstock: Tracy ben

Apple tidak dijangka mengumumkan iGlass yang dikhabarkan sehingga 2024, tetapi ia mungkin sudah mengambil petunjuk daripada Oppo. Antara senarai produk yang diumumkan oleh syarikat China semasa Hari Inno ialah Air Glass 2 yang padat dengan teknologi yang menjanjikan jenama lain mungkin meniru atau tidak.

Oppo secara drastik merombak cermin mata AR gen ke-2 dengan menggunakan kanta pandu gelombang optik berasaskan resin pertama, menghasilkan binaan ringan. Oppo berkata cermin mata itu hanya mempunyai berat 38 gram, iaitu sedikit lebih berat daripada Kacamata Google pada 36 gram dan Air Glass sebelumnya pada 30 gram. Tetapi apa yang mengejutkan ialah kemasukan pembesar suara dan mikrofon untuk membolehkan panggilan suara dan terjemahan bahasa masa nyata.

  • Baca juga: Mengapa Apple Glass belum dilancarkan lagi?

Cermin mata AR pintar generasi seterusnya Oppo

Paparan mikro-LED Air Glass 2 disepadukan ke dalam kanta sebenar menjadikan pasangan itu kelihatan bijak dan tidak dapat dibezakan daripada cermin mata biasa. Oppo turut menyatakan bahawa cermin mata pintarnya menyokong pembetulan penglihatan untuk meningkatkan penglihatan pemakainya. Terdapat juga penyesuaian lanjutan, tetapi tidak jelas bagaimana ini akan digunakan dengan projektor mikro terbina dalam.

Selain teleprompter, Air Glass 2 Oppo mendapat inskripsi suara-ke-teks, peringatan dan navigasi berpandukan suara, antara lain. Spesifikasi lain Air Glass 2 termasuk pemproses Snapdragon 4100, hayat bateri 10.5 jam dan kecerahan sehingga 1400 nits.

Oppo Air Glass 2 tarikh keluaran, harga dan spesifikasi

Oppo Air Glass 2 dilengkapi dengan mikrofon dan pembesar suara terbina dalam / © Oppo

Harga Oppo Air Glass 2 dan tarikh keluaran

Oppo belum mengesahkan ketersediaan global dan harga cermin mata AR. Sebaliknya, Air Glass asal dikeluarkan secara eksklusif di China dengan harga kira-kira $700. Pada masa yang sama, ia turut melancarkan cip audio MariSilicon Y dan monitor enam dalam satu OHealth H1.

Sementara itu, Apple dijangka akan mengumumkan set kepala AR/VR pertamanya tahun depan dan ia akan berjalan pada xRealityOS. Tetapi set kepala XR (realiti lanjutan) Apple tidak direka untuk pengguna massa memandangkan kos yang tinggi. Susulan daripadanya akan dikeluarkan sebagai cermin mata Apple berasaskan AR yang lebih murah.

Dengan masalah VR Meta, adakah anda fikir adalah logik bagi Apple untuk mengutamakan peranti ARnya dahulu? Kami ingin mendengar pendapat anda.