OS Hybrid Wear Baharu Google Boleh Memberikan Hayat Bateri Hebat

19
nextpit OnePlus Watch 2 Watch
© nextpit

Jam tangan pintar hari ini telah berubah daripada menjadi penjejak kecergasan asas yang boleh mengira bilangan langkah yang anda ambil dalam sehari kepada peranti lanjutan yang boleh mengesan kadar denyutan jantung yang tidak teratur atau bahkan melakukan tugas yang rumit. Walau bagaimanapun, satu perkara yang tidak banyak dipertingkatkan oleh pengeluar selama ini ialah hayat bateri peranti boleh pakai ini. OnePlus dan Google telah mengusahakan penyelesaian itu dengan memperkenalkan antara muka OS Wear “hibrid” baharu yang akan debut pada OnePlus Watch 2.

  • Jangan ketinggalan ini: Jam tangan pintar terbaik yang boleh anda beli pada tahun 2024

Dilancarkan di MWC, OnePlus Watch 2 (ulasan) merupakan peningkatan besar dalam banyak bidang berbanding jam tangan pintar pertama daripada jenama China. Antara peningkatan utama ialah hayat bateri jam pintar yang lebih teguh yang digembar-gemburkan bertahan sehingga 100 jam dalam mod pintar.

Walaupun rakan sekerja kami Camila masih belum menerbitkan ulasan penuh Watch 2, ketahanan yang dijanjikan sudah ketara pada hari-hari awal ulasannya, dengan peranti itu bertahan sehingga 2 hari dengan sedikit jus yang tertinggal. Hayat bateri adalah lebih lama daripada kebanyakan pesaingnya, walaupun dengan Pixel Watch 2 Google (ulasan).

Apakah yang dimaksudkan dengan antara muka OS Wear hibrid?

Kebanyakan jangka hayat bateri pada OnePlus Watch 2 dikreditkan kepada antara muka OS Wear hibrid baharu yang peranti dibut. Segmen hibrid bermaksud bahawa Watch 2 berjalan pada dua sistem pengendalian dan dilengkapi dengan dua set cip.

Pada asasnya, Watch 2 bergantung pada Wear OS 4 yang dipasangkan dengan Snapdragon W5 SoC utama yang dilabelkan sebagai AP atau pemproses aplikasi untuk menguruskan tugasan yang lebih intensif. Sementara itu, tugas lain dikendalikan oleh RTOS, sistem pengendalian proprietari OnePlus, yang seiring dengan pemproses bersama kuasa rendah BES 2700.

Operasi Antara Muka Hibrid OnePlus Watch 2

Lihatlah operasi hibrid OnePlus Watch 2 dengan dua OS dan dua pemproses. Pemberitahuan dikendalikan oleh RTOS dan unit mikropengawal atau coprocessor. / © OnePlus

Seperti yang dinyatakan OnePlus, kebanyakan masa apabila OnePlus Watch 2 berada dalam mod siap sedia atau menjalankan tugas ringan, termasuk kadar denyutan jantung, pengesanan tidur dan memaparkan muka jam tangan pihak pertama, RTOS dan coprocessor akan masuk ke gear. Sebaliknya, Snapdragon W5 hanya memasuki tindakan dalam keadaan seperti melancarkan apl, menguruskan muka dan komplikasi jam tangan pihak ketiga dan panggilan Bluetooth.

Cara antara muka OS Wear hibrid berfungsi pada OnePlus Watch 2

Operasi OnePlus Watch 2: Kebanyakan tugas ringan diuruskan oleh coprocessor dan dengan yang intensif oleh Snapdragon W5 SoC. / © OnePlus

Kaedah ini sebenarnya bukan baru kerana Google dan OEM lain seperti Samsung telah menggunakan pendekatan dwi-cipset dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Dengan antara muka OS Wear hibrid, peralihan antara kedua-dua pemproses dan semasa penukaran OS lebih lancar dan dioptimumkan. Begitu juga, ia juga meluaskan skop kerja OS dan pemproses sekunder, meliputi lebih banyak fungsi yang seterusnya membantu menjimatkan lebih banyak kuasa dalam jangka masa panjang.

  • Baca juga: Petua dan kiat teratas untuk memanjangkan hayat bateri Galaxy Watch Samsung anda

Adakah pembuat jam tangan pintar lain akan menggunakan antara muka OS Wear hibrid?

Berdasarkan apa yang kita ketahui, antara muka hibrid ditetapkan untuk digunakan oleh jenama lain juga. Ini bermakna lebih banyak jam tangan pintar juga akan menerima hayat bateri yang menjanjikan yang setanding dengan OnePlus Watch 2. Mungkin, kita akan melihat ini tiba pada Google Pixel Watch 3 atau Samsung Galaxy Watch 7 yang akan datang juga.

Adakah anda fikir kita akan melihat lebih banyak pengeluar memperkenalkan jam tangan pintar yang dikuasakan oleh antara muka OS Wear hibrid tahun ini? Apakah pendapat anda tentang perkembangan baharu daripada Google ini? Kami suka mendengar pendapat anda.