OTF lwn TTF – Apakah Perbezaannya?

115

OTF dan TTF ialah sambungan fail fon yang digunakan untuk memformat dokumen untuk pencetakan pada skrin dan fizikal. Malah, OTF ialah reka bentuk semula TTF. Walau bagaimanapun, TTF kekal popular.

OTF lwn TTF - Apakah Perbezaannya?

Teruskan membaca untuk mengetahui perbezaan utama antara OTF dan TTF dan masa terbaik untuk memilih satu daripada yang lain.

Apakah OTF?

OpenType Font (OTF) ialah format untuk fon komputer boleh skala. Adobe dan Microsoft membangunkan OTF sebagai standard untuk fon jenis digital. Mereka mahukan fon yang menawarkan keserasian merentas platform dan menyokong semua sistem penulisan di seluruh dunia.

OTF menggabungkan aspek format struktur asas fon PostScript dan TrueType untuk struktur data yang rumit. Ia boleh menyimpan sehingga 65,000 aksara, termasuk aksara khas, huruf, digit dan glif. OTF berskala sepenuhnya, jadi ia boleh diubah saiz sambil mengekalkan kualiti. Ambil perhatian bahawa ia disokong oleh Windows 2000 dan lebih baru dan Mac OS X.

Apakah TTF?

Apple dan Microsoft membangunkan TrueType Font (TTF) untuk bersaing dengan fon Jenis 1 Adobe yang digunakan dalam PostScript. Mereka bertujuan untuk menampung fungsi merentas platform. Ia telah lama menjadi format yang paling biasa untuk fon pada Mac dan Windows, dan semua pelayar utama menyokongnya.

TTF mempunyai satu pakej fail yang terdiri daripada fail TrueType yang digunakan untuk skrin sahaja dan fail PostScript untuk pencetakan. Konfigurasi ini memudahkan pemasangan fon baharu dan berfungsi sebagai fon merentas platform awal, serasi dengan kebanyakan peranti. Walau bagaimanapun, ketidakcekapan menyebabkan Adobe dan Microsoft mencipta OTF untuk lebih banyak penyimpanan maklumat fail.

TTF boleh diubah saiznya tanpa kehilangan kualiti dan memaparkan sama pada cetakan fizikal seperti yang ditunjukkan pada skrin. TTF ialah fon yang paling biasa digunakan oleh Mac dan Windows.

OTF lwn TTF: Perbezaan

Perbezaan paling ketara antara kedua-dua fon ini ialah kecekapan mereka.

TTF bergantung semata-mata pada jadual glyph untuk menentukan rupa setiap watak. Sebagai perbandingan, OTF menggunakan glyph dengan jadual Compact Font Format (CCF). CCF menggunakan Bezier kubik untuk mata yang lebih sedikit untuk menentukan cara watak akan kelihatan berbeza dengan spline Bezier kuadratik yang digunakan TTF. Spline Bezier Kuadratik secara matematik lebih mudah dan lebih cepat diproses berbanding Bezier padu tetapi memerlukan lebih banyak mata.

Jika anda seorang pereka grafik, anda mungkin akan memilih jenis OTF kerana ia menawarkan lebih banyak kebebasan untuk memanipulasi aksara dengan perisian khusus seperti Adobe Illustrator. Fon dalam sebarang saiz boleh dipaparkan dengan ketepatan tinggi dan kelihatan hebat pada halaman web, contohnya.

Fail OTF Lebih Kecil

Penggunaan CCF dalam OTF boleh membawa kepada saiz fail yang jauh lebih kecil, kerana tiada ciri khas digunakan dalam fon. Penggantinya, penutup kecil, pengikat, dsb., berada di dalam fon dan bukannya dipegang secara berasingan. Sistem pengendalian juga boleh memproses OTF dengan lebih cekap.

Ciri-ciri OFT Smartfont

OFT menambah beberapa ciri smartfont, sebagai tambahan kepada struktur SFNT (fail fon yang mengandungi fon lain) yang digunakan oleh TTF, yang menambah sokongan bahasa tambahan pada fon. OFT menyokong ciri tetapan taip lanjutan.

TFT Lebih Popular

Walaupun kelebihan OTF, terutamanya dengan CCF, penggunaan TTF masih sangat produktif. Walaupun ia mengambil masa yang lebih lama daripada yang diramalkan, bilangan OTF semakin meningkat. Ini disebabkan oleh kekurangan kesederhanaan dalam membuat TTF berbanding OTF menggunakan CCF.

OTF lwn.TTF: Persamaan

OTF dan TTF sesuai untuk keserasian penuh merentas penyemak imbas dan sistem pengendalian. Format TTF tradisional, TTF moden dan OTF boleh digunakan untuk sokongan berpanjangan dengan penyemak imbas internet terdahulu, terutamanya pelayar mudah alih.

OTF lwn TTF: Mana Yang Lebih Baik?

OFT adalah lebih baik untuk mereka bentuk bahan cetakan dan TTF lebih baik untuk reka bentuk web atau fon reka bentuk mudah alih untuk paparan desktop dan mudah alih.

Soalan Lazim

Apakah EOT?

EOT bermaksud Jenis Terbuka Terbenam. Microsoft mereka bentuk fon ini untuk kegunaan dalam talian dan untuk menangani kekurangan hak cipta OTF dan TTF apabila menerbitkan dalam talian. EOT menggunakan alat Microsoft untuk mencipta fon daripada fon OTF dan TTF sedia ada.

Apa itu WOFF?

Format Fon Terbuka Web (WOFF) ialah OTF atau TTF dengan pemampatan dan metadata yang disokong oleh semua penyemak imbas utama. Ia dicipta oleh Microsoft, Yayasan Mozilla dan Perisian Opera untuk berada di web. Fon dimampatkan, yang mempercepatkan masa muat. Metadata menampung kemasukan data lesen dalam fail fon untuk menangani sebarang isu hak cipta.

Apakah SVG?

Fon Grafik Vektor Boleh Skala mengandungi garis besar glyph sebagai elemen SVG biasa dan ciri seperti ia adalah objek vektor tunggal dalam imej SVG. SVG tidak mempunyai petunjuk fon, iaitu maklumat tambahan yang dibenamkan untuk menjadikan saiz fon kecil dengan kebolehbacaan dan kualiti. Fon ini tidak bagus untuk teks badan. Tetapi ia adalah satu-satunya format fail yang serasi dengan Safari versi 4.1 untuk iOS.

OpenType lwn TrueType

Walaupun fail OTF dan TTF adalah serupa, ia dibezakan terutamanya oleh format garis besar yang berbeza. Garis besar aksara dalam OTF dicipta oleh laluan Bezier kubik, manakala TTF diperbuat daripada Bezier kuadratik. TTG lebih baik untuk paparan digital, manakala OTF lebih baik untuk cetakan. Walau bagaimanapun, hampir semua aplikasi fon moden boleh berfungsi dengan fail OTF dan TTF.

Jenis fail manakah yang paling sesuai dengan projek anda? Pernahkah anda bereksperimen dengan jenis fail fon lain? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.