OxygenOS: Petua & kiat untuk memaksimumkan pengalaman OnePlus anda

95
OxygenOS COM
© NextPit

OnePlus’ OxygenOS ialah salah satu daripada kulit Android yang paling popular di pasaran pada masa ini. OxygenOS 11 adalah berdasarkan Android 11 dan agak ringan apabila anda meletakkannya bersebelahan dengan MIUI 12 atau OneUI 3, dan ia juga memuatkan sejumlah ciri dan helah yang membantu mengoptimumkan lagi pengalaman pengguna.

Ya, reputasi OnePlus apabila ia berkaitan dengan kemas kini perisian telah terjejas sedikit kebelakangan ini. Kemas kini untuk model lama dan peningkatan perbezaan OxygenOS 11 daripada Android Stock telah menjadi masalah dengan peningkatan bilangan pengguna OnePlus. Walau bagaimanapun, OxygenOS 11 kekal sebagai kulit Android kegemaran saya walaupun sekarang. Saya akan menyenaraikan beberapa petua dan helah, ciri yang kurang diketahui atau hanya berguna untuk membantu anda memanfaatkan telefon pintar OnePlus anda sepenuhnya.

Ringkasan:

Aktifkan Insight AOD, Sentiasa Di Paparan yang unik oleh OnePlus

Insight AOD ialah ciri baharu yang paling ketara ditemui dalam OxygenOS 11, yang pertama kali diperkenalkan pada OnePlus 8T. Sebagai Sentiasa Di Paparan yang berorientasikan kesihatan digital, Insight AOD menunjukkan penunjuk visual yang berbentuk bar menegak berwarna yang memberikan anda maklumat tentang corak penggunaan anda dan jumlah masa skrin sepintas lalu. Terdapat juga kaunter buka kunci, dengan bar berubah warna bergantung pada berapa banyak masa skrin yang anda miliki.

Saya ingin menjemput anda untuk melihat panduan penuh saya untuk Insight AOD di bawah. Di sini, saya akan menumpukan pada mengaktifkan Insight AOD. Wawasan AOD sebenarnya adalah ciri tersembunyi secara literal oleh OnePlus, dan bukan atas sebab yang betul.

  • Baca juga: OnePlus: Bagaimana untuk mengaktifkan Insight AOD pada OxygenOS 11

Mula-mula, anda perlu mendayakan Sentiasa di Paparan daripada menu Paparan khusus. Ciri ini boleh didapati di bawah bahagian “Paparan Ambien” dalam OxygenOS 11.

Untuk mendayakan AOD pada OxygenOS 11: Tetapan > Paparan > Paparan Ambien > Hidup

Untuk mendayakan Insight AOD pada OxygenOS 11: Pastikan anda telah mendayakan Paparan Ambien sebelum menuju ke Tetapan > Penyesuaian > Gaya Jam > dan pilih “Insight.”

oneplus oxygenos tips tricks insight aod

OnePlus’ Insight AOD mempunyai merit sebagai ciri asal / © NextPit

Jadualkan Mod Gelap

“Ciri pembunuh” 2019 di antara banyak telefon pintar ialah mod gelap. Walau bagaimanapun, ia telah menghadapi pelaksanaan yang agak rumit pada telefon pintar OnePlus. Dengan OxygenOS 11, keseluruhan pengalaman adalah kurang mengelirukan, di mana anda juga boleh menjadualkan bila Mod Gelap akan diaktifkan mengikut corak penggunaan anda.

Anda boleh menetapkan Mod Gelap untuk mengaktifkan secara automatik selepas matahari terbenam, atau menjadualkan julat masa tersuai anda sendiri. Untuk kembali ke pengaktifan manual, hanya dayakan butang radio Manual.

petua oneplus oxygenos helah mod gelap

Anda boleh menyelaraskan mod gelap OxygenOS dengan kitaran siang/malam atau menetapkan julat masa anda sendiri / © NextPit

Gantikan Rak OnePlus dengan anak tetingkap pemberitahuan

Pertama kali ditinggalkan pada OnePlus 8 dan 8 Pro sebelum kembali, Rak OnePlus ialah anak tetingkap yang menghimpunkan widget dan pintasan lain seperti alat pengukur langkah, laci aplikasi terkini, kotak alat dengan fungsi yang kerap digunakan, dan ruang untuk mencatat nota.

Secara peribadi, saya tidak pernah menggunakannya hanya kerana tidak perlu. Pada versi terkini OxygenOS, OnePlus telah menetapkan pelancaran Raknya dengan gerak isyarat leret ke bawah yang mudah dari skrin utama. Saya malu untuk mengakui betapa ini menjengkelkan saya – semata-mata kerana ia benar-benar, benar-benar, BENAR-BENAR menjengkelkan saya.

Apabila saya meleret ke bawah, semua yang saya mahu lihat ialah anak tetingkap pemberitahuan. Nasib baik bagi saya, OxygenOS 11 membenarkan saya menetapkan semula gerak isyarat leret ke bawah. Hanya lakukan tekan lama pada skrin utama, pergi ke Tetapan dan tetapkan semula gerak isyarat yang berkaitan.

rak petua oneplus oxygenos

Maaf OnePlus, tetapi Rak anda akan kekal tidak digunakan / © NextPit

Beralih kepada Mod Zen dengan lebih daripada seorang pengguna

Mod Zen bukan pendatang baru kepada OxygenOS. Pada asasnya, ia menghalang anda daripada menggunakan telefon pintar anda untuk tempoh masa yang ditetapkan. Telefon pintar anda akan kekal dihidupkan dan anda masih mempunyai akses kepada ciri terpilih, tetapi idea keseluruhannya adalah untuk menjadikan telefon bimbit anda tidak boleh digunakan sebaik mungkin.

OnePlus juga telah membuat perubahan kecil kepada mod kesihatan digital Zen, membolehkan anda membuat sesi kumpulan untuk menyegerakkan fasa detoks digital anda bersama-sama. Hanya buat sesi kumpulan dan hantar kod yang dijana kepada peserta lain. Tidak kira sama ada mereka mempunyai telefon pintar OnePlus atau tidak.

petua oneplus oxygenos zen mod

Mod Zen OnePlus ialah berbilang platform dan merentas platform / © NextPit

Dayakan mod HyperTouch

Mod HyperTouch ialah ciri yang kekal eksklusif untuk OnePlus 9 Pro, sekurang-kurangnya buat masa ini. Pilihan ini membolehkan anda mengubah suai kadar pensampelan sentuhan, iaitu bilangan kali paparan telefon pintar anda mencatatkan sentuhan setiap saat.

Secara lalai, ia telah ditetapkan kepada 240Hz pada OnePlus 9 dan 9 Pro. Dengan mod HyperTouch, anda boleh meningkatkannya kepada 360Hz. Secara amnya, hanya telefon pintar permainan yang cenderung menawarkan kadar yang tinggi sebagai pilihan. Ini menjadikan kawalan sentuh dalam permainan mudah alih lebih responsif dan yang lebih penting, tepat.

Apa yang anda perlu lakukan ialah pergi ke tetapan Paparan dan dayakan pilihan.

petua oneplus oxygenos tipu hypertouch

Mod HyperTouch dikhaskan untuk OnePlus 9 Pro – buat masa ini / © NextPit

Buat kertas dinding Canva

Canva ialah gaya Sentiasa Di Paparan yang membolehkan anda melukis reka bentuk abstrak dengan menggariskan salah satu foto anda, menjadikannya kelihatan seperti lakaran amatur. Ia lebih baik digunakan dengan swafoto berbanding foto landskap, kerana AI menghadapi masalah untuk menghasilkan hasil yang konsisten dengan apa-apa selain daripada wajah manusia.

Saya rasa ciri ini bagus, tetapi ambil perhatian bahawa penggunaan ini menggantikan Insight AOD, dan memerlukan anda mempunyai kertas dinding yang sama pada skrin utama serta skrin kunci.

petua oneplus oxygenos canva

Saya sengaja tidak mengekspresikan, saya baik-baik saja / © NextPit

Menghantar balasan pantas melalui mod landskap

Saya tidak suka menggunakan papan kekunci saya dalam mod landskap. Ia hanya mengambil terlalu banyak ruang pada paparan manakala selebihnya antara muka tidak dapat dilihat sepenuhnya. OxygenOS menawarkan mod yang membolehkan anda menghantar balasan pantas (apabila anda menekan “balas” daripada pemberitahuan) yang akan membahagikan UI pemesejan kepada dua, dengan perbualan di sebelah dan papan kekunci di sebelah yang lain.

Anda hanya perlu pergi ke menu Utiliti dari Tetapan untuk mengaktifkan ciri ini.

Bercakap secara ergonomik, ini tidak lebih mudah terutamanya jika anda mempunyai jari yang besar. Sekurang-kurangnya ia menjadikan teks lebih mudah dibaca sambil menyelamatkan anda daripada masalah melancarkan aplikasi yang dipersoalkan dan mengalihkan perhatian anda daripada permainan atau video YouTube yang sedia ada. Walau bagaimanapun, ciri ini hanya berfungsi dengan WhatsApp, mungkin terdapat rancangan untuk mengintegrasikannya dengan aplikasi pemesejan lain pada masa hadapan.

Copie de oneplus oxygenos tips helah landskap tindak balas pantas

Bryan selamat dan sihat! / © NextPit

Sembunyikan data menggunakan Ruang Tersembunyi

Anda boleh menyembunyikan apl atau mengasingkannya daripada ruang storan “awam” telefon pintar anda menggunakan ciri Ruang Tersembunyi. Ruang Tersembunyi ini dilindungi kata laluan untuk menambah ketenangan fikiran, membolehkan anda menyimpan fail dan apl paling peribadi anda di sana.

Sebagai manusia yang kreatif, saya juga telah bertemu dengan beberapa orang aneh minimalis yang menggunakan Ruang Tersembunyi sebagai tong sampah untuk semua apl “tidak penting”, supaya laci apl mereka kekal bersih dan tidak bersepah. Kepada masing-masing sendiri!

Untuk mengaktifkan dan mengakses Ruang Tersembunyi, leret ke atas untuk melihat laci apl, kemudian leret ke kanan. Anda kemudian boleh menambah apl pilihan anda di sana. Untuk mengalih keluar apl daripada Ruang Tersembunyi, hanya tekan lama pada ikon, di mana akan ada menu yang muncul yang membolehkan anda Nyahsembunyi, Nyahpasang, Edit atau menyemak Maklumat Apl.

Lakukan carian aplikasi pantas

Dengan OxygenOS 11, OnePlus bermegah tentang mengoptimumkan antara muka untuk kegunaan satu tangan. Oleh itu, jika anda membuka laci aplikasi dengan meleret ke atas, anda mungkin terkejut melihat bar carian apl diletakkan betul-betul di bahagian atas paparan. Bagaimana pula dengan pengoptimuman untuk penggunaan sebelah tangan jika saya perlu melakukan pendirian Yoga menggunakan ibu jari saya untuk mencari aplikasi?

Oleh itu OnePlus telah menyediakan jalan pintas melalui bar carian. Apabila meleret ke atas, cuma berhenti dalam perjalanan dan tekan lama. Anda kemudian akan pergi terus ke bar carian di mana anda boleh memasukkan pertanyaan anda melalui papan kekunci yang muncul secara automatik.

petua oneplus oxygenos helah carian pantas

Saya berpendapat bahawa pintasan OnePlus untuk bar carian aplikasi ini ialah petua yang paling berguna di kalangan semua / © NextPit

Buat apl selari

Kami tidak bercakap tentang aplikasi berganda seperti yang terdapat dalam OneUI. Apl selari menampilkan ciri khusus yang dimaksudkan untuk pengguna yang mempunyai berbilang SIM yang dimasukkan dalam peranti mereka, atau jika seseorang mempunyai berbilang akaun pada apl yang sama dan ingin mengaksesnya secara berasingan menggunakan satu peranti.

Jika anda ingin menggunakan dua contoh WhatsApp, Isyarat atau Telegram dengan dua nombor berbeza, contohnya, ciri aplikasi selari sangat berguna.

Untuk mendayakan ini, hanya pergi ke menu Utiliti daripada Tetapan. Berhati-hati, jika anda memadamkan contoh selari, semua data yang dipautkan padanya juga akan dipadamkan.

petua oneplus oxygenos helah aplikasi selari

Jangan mengelirukan aplikasi selari OnePlus dengan aplikasi berganda seperti yang terdapat dalam OneUI Samsung / © NextPit

Pintasan dan gerak isyarat

Gerak isyarat di luar skrin bukan lagi sesuatu yang baru pada Android, tetapi pelaksanaan OnePlus tetap cukup keren. Keupayaan untuk mengaitkan tindakan dengan antara muka pengguna mungkin kelihatan bodoh, tetapi saya bersumpah ia mempunyai kegunaannya dalam kes tertentu.

Sebagai contoh, apabila saya mendengar muzik untuk membantu saya tertidur pada beberapa malam, saya lebih suka melukis “>” dan “<" untuk menukar trek atau melukis dua pukulan "II" untuk berhenti seketika berbanding menghidupkan paparan saya dan membakar retina saya apabila mencari pemain pada skrin kunci saya sambil berasa grogi.

Anda juga mempunyai gerak isyarat abjad dan boleh menetapkan tindakan atau pelancaran aplikasi tertentu dengan mengesan huruf. Pilihan khusus ini nampaknya kurang berguna kepada saya, terutamanya jika anda sudah menggunakan Pelancaran Pantas, yang akan saya bincangkan di bawah.

oneplus oxygenos tips helah gerak isyarat pantas

Butang pada 2021 dinilai berlebihan / © NextPit

Buat pintasan apl dan tindakan dengan Pelancaran Pantas

Pelancaran Pantas membolehkan anda membuat pintasan ke apl atau tindakan daripada butang buka kunci.

Dengan menekan lama butang buka kunci dari skrin kunci anda, anda boleh melancarkan apl seperti Twitter secara terus atau melakukan tindakan seperti “buat peringatan” atau “hantar e-mel”. Selepas menekan lama, banyak apl dan tindakan muncul, di mana anda boleh menatal melaluinya.

Pilihan Pelancaran Pantas tersedia dalam menu Utiliti melalui Tetapan.

petua oneplus oxygenos pelancaran pantas

Saya hampir membangunkan memori otot daripada menggunakan Quick Launch, pelik rasanya apabila anda menukar telefon pintar / © NextPit

Mengunci apl dengan App Locker

Secara lalai, OnePlus menawarkan sistem perlindungan untuk apl anda: anda boleh memastikan bahawa kod diperlukan untuk melancarkannya. Ini boleh berguna, contohnya, untuk ibu bapa yang ingin menghalang anak mereka daripada mengakses apl terpilih.

Pergi ke Tetapan > Utiliti > App Locker dan masukkan aplikasi yang ingin anda selamatkan. Ambil perhatian bahawa dalam menu yang sama ini, anda juga boleh memilih untuk menyembunyikan kandungan pemberitahuan apl yang dipilih.

Sebaik sahaja apl dibuka kuncinya, ia akan dikunci sekali lagi sebaik sahaja anda mengunci skrin.

Copie de oneplus oxygenos tips tricks apps locker

Tiada yang lebih mudah untuk dielakkan daripada diintip daripada menggunakan App Locker pada OxygenOS / © NextPit

Itu sahaja untuk senarai petua dan helah OxygenOS ini. Jika anda seorang pengguna OnePlus dan mengetahui ciri-ciri lain yang kurang diketahui yang berguna yang belum saya nyatakan, jangan ragu untuk berkongsi petua anda dalam ulasan.