Pad jejak tidak berfungsi pada MacBook? 15 cara yang berkesan untuk memperbaikinya!

34
Trackpad tidak berfungsi pada MacBook 9 Cara yang berkesan untuk membetulkannya

Melainkan anda menggunakan beberapa aksesori luaran, pad jejak ialah cara utama anda berinteraksi dengan Mac anda. Ia memberi anda pelbagai gerak isyarat untuk membantu menyelaraskan penggunaan anda dan meningkatkan produktiviti anda. Jadi, ia benar-benar boleh menjengkelkan apabila pad jejak MacBook anda tidak bertindak balas, menjadikan Mac anda hampir tidak berguna. Selagi ia bukan isu perkakasan, terdapat beberapa cara untuk membetulkannya. Di bawah, saya telah menyebut beberapa cara yang cekap untuk membetulkan pad jejak yang tidak berfungsi pada MacBook.

 1. Bersihkan pad jejak Mac anda
 2. Mulakan semula Mac anda
 3. Kemas kini macOS anda
 4. Putuskan sambungan aksesori
 5. Lumpuhkan Force Click
 6. Cari apl yang bermasalah
 7. Padamkan fail .plist
 8. Laraskan kelajuan penjejakan pad jejak
 9. Laraskan Kelajuan Klik Dua Kali
 10. Tetapkan semula SMC
 11. Tetapkan semula PRAM atau NVRAM
 12. Pasang semula macOS dalam Mod Pemulihan
 13. Periksa bateri anda
 14. Jalankan Diagnostik Apple
 15. Tetapkan semula Mac kepada Tetapan Kilang

1. Bersihkan pad jejak Mac anda

Sebelum kami melakukan beberapa penyelesaian masalah yang mendalam, ambil perhatian bahawa kegagalan perisian dan perkakasan jarang menjadi punca isu pad jejak. Permukaan pad jejak yang kotor adalah punca yang paling biasa untuk pad jejak MacBook tidak bertindak balas.

Habuk, kotoran atau gris daripada jari anda boleh menghalang Mac anda daripada mendaftarkan gerak isyarat anda dengan betul.

 • Matikan Mac anda dan cuba bersihkan pad jejak anda dengan kain mikrofiber kering untuk melihat sama ada ini akan menyelesaikan isu tersebut. Pastikan anda tidak mendapat sebarang lembapan dalam sebarang bukaan.
 • Jika penunjuk berasa gelisah, periksa jari anda dan pastikan ia tidak berpeluh atau lembap. Jika ya, mereka mungkin menjadi punca di sebalik kelakuan tidak menentu pad jejak anda.
 • Selain itu, pastikan tiada tangan anda menyentuh permukaan semasa jari anda melakukan gerak isyarat pada pad jejak.
 • Begitu juga, jika anda memakai barang kemas, mereka mungkin menyentuh pad jejak semasa anda bekerja, yang mungkin menghantar berbilang isyarat ke Mac anda dan menyebabkannya menjadi keliru.

2. Mulakan semula Mac anda

Seperti biasa, sebelum melakukan penyelesaian masalah yang lebih canggih, kami mengesyorkan mencuba petua ole’ yang baik ini kerana ini selalunya lebih daripada mencukupi untuk menghapuskan pepijat dan gangguan yang mungkin mengganggu Mac anda.

Cuba but semula Mac anda dan lihat sama ada ini memulihkan fungsi pad jejak anda. Pergi ke Menu Apple → Klik Mulakan Semula → Sahkan dengan menekan Mulakan semula.

3. Kemas kini macOS anda

Banyak gangguan dan pepijat perisian boleh dielakkan dengan mudah dengan memuat turun dan menjalankan OS, perisian tegar dan pemacu terkini pada Mac anda. Untuk menyemak sama ada sebarang kemas kini tersedia untuk pad jejak anda:

 1. Pergi ke menu Apple → Tetapan Sistem.
 2. Pilih Umum dalam bar sisi → Klik Kemas Kini Perisian.
 3. Jika kemas kini tersedia, pilih Kemas Kini Sekarang.

  Kemas kini OS anda

Kemas kini ini juga akan menyertakan kemas kini perisian tegar, yang boleh membantu membetulkan pad jejak anda tidak berfungsi pada MacBook.

4. Putuskan sambungan aksesori

Walaupun peranti tidak boleh menyebabkan kemudaratan secara langsung, ia mungkin masih mengganggu pad jejak anda, jadi lebih baik untuk menolaknya.

Mula-mula, cuba putuskan sambungan mana-mana peranti berwayar atau wayarles, but semula Mac anda dan lihat jika masalah berterusan.

Jika anda melihat isu apabila anda mempunyai tetikus fizikal yang disambungkan ke Mac anda melalui Bluetooth atau USB, sistem anda mungkin telah disediakan untuk mengabaikan input pad jejak apabila tetikus disambungkan.

 1. Tukar tetapan ini dengan pergi ke Tetapan Sistem → Aksesori → Kawalan Penunjuk.
 2. Nyahtanda Abaikan pad jejak terbina dalam apabila tetikus atau pad jejak wayarles hadir.

  Putuskan sambungan aksesori

5. Lumpuhkan Force Click

Sekiranya anda tidak sedar, anda boleh berinteraksi dengan pad jejak anda dalam dua cara: Paksa Klik dan Ketik untuk Klik. Kedua-duanya berbeza dalam berapa banyak tekanan yang anda perlukan untuk mendapatkan respons daripada pad jejak anda.

Walaupun Ketik untuk Klik hanya memerlukan anda mengetik pad jejak anda untuk memilih item, anda perlu menekan cukup kuat pada pad jejak untuk mendengar klik dan mendapatkan maklum balas haptik apabila Force Click didayakan.

 1. Pergi ke menu Apple → Tetapan Sistem.
 2. Pilih Trackpad dari bar sisi.
 3. Togol matikan Force Click dan maklum balas haptik.

  Lumpuhkan Force Click

6. Cari aplikasi yang bermasalah

Jika pad jejak berfungsi dengan baik tetapi tiba-tiba berhenti berfungsi apabila anda mula menggunakan apl atau pemalam baharu, apl baharu mungkin menjadi puncanya. Cuba nyahpasang apl atau pemalam dan lihat sama ada mengalih keluar apl itu berjaya.

7. Padam fail .plist

macOS menggunakan fail senarai harta atau fail plist untuk menyimpan pilihan pengguna, termasuk tetapan dan maklumat tentang apl dan himpunan. Memadamkannya memaksa peranti anda mencipta semula yang baharu.

 1. Buka Pencari → Pilih Pergi dari bar menu → Pergi ke Folder.
 2. Taip /Library/Preferences/ pada medan teks. Tekan Pergi.
 3. Cari fail berikut satu demi satu dan seretnya ke Sampah untuk memadamnya:
  • com.apple.preference.track.plist
  • com.apple.AppleMultitouchTrackpad.plist
  • com.apple.driver.AppleBluetoothMultitouch.mouse.plist (untuk Magic Mouse)
  • com.apple.driver.AppleBluetoothMultitouch.trackpad.plist (untuk Magic Trackpad)
  • com.apple.driver.AppleHIDMouse.plist (untuk tetikus USB berwayar)

Setelah dialih keluar, but semula Mac anda dan lihat sama ada ini membetulkan isu tersebut.

8. Laraskan kelajuan pengesanan pad jejak

Jika anda tiada masalah dengan mengklik, tetapi kelajuan penjejakan semasa anda terasa lembap, anda boleh meningkatkannya.

 1. Pergi ke Tetapan Sistem → Trackpad.
 2. Gerakkan peluncur di sebelah Kelajuan Penjejakan ke kanan untuk meningkatkan kepekaannya.

  Laraskan kelajuan penjejakan pad jejak

But semula Mac anda dan semak sama ada Trackpad anda sudah siap dan berjalan.

9. Laraskan Kelajuan Klik Dua Kali

Jika tiada isu lain dengan pad jejak anda kecuali keupayaan untuk mengklik dua kali, anda mungkin mendapati terlalu lama untuk Mac anda mengecam gerak isyarat itu.

Ini adalah perkara biasa bagi orang yang baru menggunakan pad jejak dan bukannya tetikus atau jika jari anda tidak lincah dan pantas seperti yang anda mahukan. Melaraskan kelajuan klik dua kali mengubah seberapa pantas anda perlu mengklik untuk Mac anda mengenali klik dua kali.

Untuk melaraskan tetapan klik dua kali pad jejak anda:

 1. Pergi ke menu Apple → Tetapan Sistem.
 2. Pilih Kebolehcapaian dalam bar sisi → Kawalan Penunjuk.
 3. Laraskan kelajuan Klik dua kali. Turunkannya dari kedudukan semasa.

  Laraskan Kelajuan Klik Dua Kali

10. Tetapkan semula SMC

Pengawal Pengurusan Sistem (SMC) bertanggungjawab untuk tetapan peringkat rendah, termasuk status bateri, papan kekunci dan pad jejak, serta pengurusan kuasa dan haba. Menetapkannya selalunya membantu menyelesaikan pelbagai isu perisian dan membantu menyelesaikan masalah anda dengan pad jejak anda.

Baca artikel kami tentang cara menetapkan semula SMC dan ketahui sebab anda mungkin mahu melakukannya. Ambil perhatian bahawa ini hanya boleh dilakukan untuk Mac berasaskan Intel. Anda tidak boleh menetapkan semula SMC pada Mac dengan Apple Silicon kerana cip menjaga tetapan ini.

Walaupun anda tidak boleh menetapkan semula SMC pada Mac anda dengan Apple Silicon, pengguna melaporkan bahawa mematikan Mac anda dan menunggu sekurang-kurangnya 30 saat melakukan sesuatu yang serupa dengan tetapan semula SMC.

11. Tetapkan semula PRAM atau NVRAM

Jika menetapkan semula SMC tidak berkesan, menetapkan semula memori merentasi rawak tidak meruap (NVRAM) dan parameter RAM (PRAM) juga mungkin terbukti bernilai.

Satu kemungkinan penyebab pad jejak yang rosak boleh jadi beberapa jenis tetapan perkakasan yang disimpan dalam NVRAM atau PRAM. Sebagai contoh, jika tetapan pad jejak rosak, dan rasuah disimpan dalam NVRAM atau PRAM, menetapkan semula tetapan ini mungkin membantu menyelesaikan isu tersebut.

Baca panduan terperinci kami tentang cara anda boleh menetapkan semula PRAM atau NVRAM pada Mac berasaskan Intel anda.

Ambil perhatian bahawa tidak mungkin untuk menetapkan semula NVRAM/PRAM anda pada Mac dengan Apple Silicon. Mac anda menetapkan semula secara automatik apabila mesin anda mengesan masalah.

12. Pasang semula macOS dalam Mod Pemulihan

Jika kemas kini OS tidak berjaya, memasang semula macOS anda dalam Mod Pemulihan mungkin berjaya. Walaupun ini biasanya untuk masalah yang timbul daripada isu perisian yang berterusan, ia juga mungkin membetulkan pad jejak yang tidak berfungsi pada MacBook.

13. Periksa bateri anda

Jika anda mendapati pad jejak anda berfungsi satu saat dan kemudian mula bertindak seterusnya, mungkin terdapat masalah dengan bateri Mac anda.

Walau bagaimanapun, jika Mac anda masih dalam jaminan, langkah pertama ialah menghubungi Sokongan Apple atau melawati Bar Genius berdekatan untuk kemungkinan pembaikan atau penggantian. Jika tidak, gantikannya dan lihat jika ini menyelesaikan masalah.

14. Jalankan Diagnostik Apple

Jika anda telah mencuba segala-galanya, tetapi nampaknya tiada apa-apa yang berjaya, langkah seterusnya ialah menyemak sama ada terdapat isu perkakasan. Cara terbaik untuk melakukan ini ialah menjalankan Diagnostik Apple.

Ujian diagnostik akan memaparkan keputusannya pada skrin. Pastikan anda mengambil perhatian tentang kod rujukan, yang boleh membantu anda mengenal pasti masalah. Jika terdapat isu perkakasan, anda mesti pergi ke pembekal perkhidmatan Apple terdekat untuk mendapatkan bantuan lanjut.

15. Tetapkan semula Mac kepada Tetapan Kilang

Jika tiada apa-apa lagi yang nampaknya berfungsi, menetapkan semula Mac anda kepada tetapan kilang mungkin berjaya. Ini adalah langkah drastik dan harus dianggap sebagai pilihan terakhir, kerana ia akan memadamkan semua data dan mengembalikan Mac anda kepada keadaan asalnya seolah-olah ia baru keluar dari kotak.

Kemungkinan sebab pad jejak MacBook anda tidak berfungsi

Selain petua penyelesaian masalah, adalah berguna untuk mengetahui kemungkinan punca pad jejak anda tidak berfungsi pada Mac supaya anda boleh mengelakkannya.

Di bawah ialah sebab yang paling biasa untuk isu ini:

 • permukaan yang kotor
 • pepijat perisian
 • apl yang mencurigakan yang menjejaskan fungsi pad jejak anda
 • kerosakan pad jejak
 • perubahan tetapan
 • OS rosak
 • belum selesai kemas kini perisian atau perisian tegar
 • kegagalan perkakasan

Mengakhiri…

Terdapat begitu banyak penyelesaian masalah untuk membetulkan pad jejak anda tidak berfungsi pada MacBook. Pepijat perisian kecil biasanya menyebabkan pad jejak tidak berfungsi — tiada tetapan semula cepat tidak dapat diperbaiki. Jika itu tidak berjaya, cuba penyelesaian masalah lain yang disenaraikan di atas.

Adakah mana-mana daripada ini berfungsi? Kongsi mereka di bawah!

Baca lebih lanjut…

 • Cara menggunakan iPhone sebagai pad jejak untuk Mac
 • Cara menggunakan tetikus pihak ketiga pada Mac dan dapatkan gerak isyarat pad jejak
 • Pad Jejak Ajaib lwn. Tetikus Ajaib: Mana satu yang patut anda dapatkan?

Profil Pengarang


Rachel

Rachel suka apa sahaja Apple —daripada iPhone, kepada Apple Watches, hingga MacBook. Dia juga seorang penulis perubatan dan penulis hantu untuk pelbagai penerbitan.