Pad OnePlus lwn iPad (gen ke-10): Apakah yang sesuai untuk anda?

70
Pad OnePlus lwn iPad gen ke-10

Beberapa pemain besar telah menguasai pasaran tablet, dengan iPad Apple mendahului. Walau apa pun, pengeluar lain terus mencuba untuk membuat tanda mereka di pasaran – salah satu pendatang baharu itu ialah OnePlus.

Walaupun OnePlus telah mengeluarkan beberapa telefon pintar, keluaran terbarunya merupakan penyertaan pertamanya ke dalam dunia tablet Android. Sehingga kini, tiada tablet Android yang mampu menandingi prestasi tablet Apple. Jadi, adakah OnePlus Pad yang baru boleh bersaing dengan iPad (gen ke-10)? Mari kita terokai cara kedua-dua tablet bertindan antara satu sama lain dan tentukan yang sesuai untuk anda.

Pad OnePlus lwn iPad (gen ke-10) – Spesifikasi

Sebelum kita membahas secara ringkas, lihat spesifikasi asas yang boleh ditawarkan oleh kedua-dua tablet.

Pad OnePlus iPad (generasi ke-10)
Saiz 10.2 x 7.5 x 0.3 inci (258 x 189.4 x 6.5mm) 9.79 x 7.07 x 0.28 inci (248.6 x 179.5 x 7mm)
Berat badan 552g 477g (Wi-Fi) 481g (Wi-Fi + Selular)
Paparan 11.6 inci (2800×2000 piksel), Paparan 144 Hz Paparan Retina Cecair 10.9 inci (2360×1640 piksel).
OS Android 13 (OxygenOS 13.1) iPadOS 16
CPU MediaTek Dimensity 9000 Cip Bionic A14
Penyimpanan RAM LPDDR5 8GB; 128GB 4GB LPDDR4X RAM; 64GB, 256 GB
Warna Halo Hijau Perak, Biru, Merah Jambu, Kuning
Pelabuhan USB-C USB-C
Kamera 8MP hadapan, 13MP belakang 12 MP depan dan belakang
Hayat bateri Bateri 9,510mAh, 67W SuperVooc; Sehingga 12.5 jam 28.6 Wh lithium‑polimer; Sehingga 10 jam
harga $479 $449 (64GB), $599 (256GB)

Pad OnePlus lwn iPad (generasi ke-10) – Rupa dan reka bentuk

OnePlus Pad vs iPad Generasi ke-10 Penampilan dan reka bentuk

Kedua-dua tablet menawarkan reka bentuk moden dan anggun dengan casis aluminium di bahagian belakang dan kaca di bahagian hadapan.

Kedua-duanya datang dengan butang kuasa dan kelantangan serta potongan pembesar suara. Walau bagaimanapun, Apple mengabaikan butang Laman Utama lama dalam iPad generasi ke-10, menghasilkan skrin hampir ke tepi tetapi masih dengan bezel yang ketara. Satu lagi nilai tambah ialah butang Kuasa iPad dengan Touch ID terbina dalam — ini menjadikan proses membuka kunci dan membuat pembelian menjadi proses yang sangat pantas dengan iPad.

IPad juga meninggalkan tepi melengkung yang disertakan dengan pendahulunya dan kini mempunyai sisi lurus seperti rangkaian iPad Air dan Pro, memberikan rupa yang bersih dan moden. Sebaliknya, Pad OnePlus mempunyai tepi melengkung di sepanjang sisi dan bawahnya, yang lebih ergonomik dan selesa untuk dipegang. Perbezaan berat adalah minimum, dan kedua-dua tablet adalah ringan dan padat.

Satu perbezaan ketara dalam reka bentuk ialah kamera belakang 13MP yang sangat besar bagi Pad OnePlus. Ia didatangkan dengan bulatan hitam yang menarik perhatian yang menonjol, yang menjadikannya mustahil untuk tablet diletakkan rata pada mana-mana permukaan.

Selain itu, peletakan kamera agak ganjil apabila dalam mod potret, tetapi ia akan masuk akal jika anda memegang tablet dalam mod landskap.

Jika anda menyukai warna berani, anda akan menyukai pilihan warna iPad Perak, Kuning, Merah Jambu dan Kuning. Sebaliknya, Pad OnePlus menawarkan reka bentuk Halo Hijau yang lebih anggun dan anggun.

Kedua-dua tablet mempunyai port USB Jenis-C dan membuang bicu fon kepala 3.5mm.

Pad OnePlus lwn iPad (generasi ke-10) – Paparan

Pad OnePlus lwn Paparan gen ke-10 iPad

Apabila ia datang untuk paparan, kedua-dua tablet adalah sama terang, menawarkan kecerahan puncak 500 nits. Tetapi apabila bercakap mengenai saiz, tablet OnePlus mempunyai sedikit kelebihan dengan paparan 11.6-inci yang lebih besar sedikit berbanding 10.9-inci iPad.

OnePlus Pad juga berbangga tentang kadar penyegaran 144Hz, yang anda tidak akan dapat dengan iPad. Tetapi peranti Apple masih menawarkan paparan ProMotion, yang hanya nama mewah untuk paparan 120Hznya.

Walaupun ini kedengaran hebat untuk Pad OnePlus di atas kertas, terdapat perbezaan minimum dari segi pengalaman menonton.

Pad OnePlus lwn iPad (gen ke-10) – Kuasa dan prestasi

Sukar untuk membandingkan kuasa kedua-dua pemproses, memandangkan ia berfungsi pada platform yang berbeza. Pemproses A14 Bionic menjanakan iPad gen ke-10, manakala tablet Android dilengkapi dengan Dimensity 9000 SoC yang lebih baharu.

Walau bagaimanapun, ujian penanda aras menunjukkan bahawa iPad generasi ke-10 menggantikan Pad OnePlus dalam keseluruhan prestasi CPU dan ujian transkod video.

Ini mungkin disebabkan oleh fakta bahawa iPad, dan semua peranti Apple dalam hal ini, mempunyai cip yang disepadukan dalam ekosistem Apple. Mempunyai perkakasan yang dipasangkan dengan perisiannya sendiri menjanjikan prestasi yang lebih dioptimumkan, jadi anda boleh mengharapkan iPad memberikan pengalaman yang lebih lancar secara keseluruhan.

Walaupun Pad OnePlus mempunyai RAM yang lebih besar (8GB) daripada RAM 4GB iPad, anda mungkin tidak akan melihat banyak perbezaan dalam penggunaan harian.

Kedua-dua tablet boleh mengendalikan aktiviti berat grafik, tetapi paparan kadar penyegaran tinggi OnePlus Pad mungkin memberi anda pengalaman menonton yang lebih baik.

Perisian

Salah satu kelebihan terbesar yang dimiliki iPad berbanding semua tablet lain ialah rasa halus daripada UI yang lancar, aplikasi yang didedikasikan untuk iPad, dan cara ia menyepadukan dengan lancar dalam ekosistem Apple.

Selain itu, kebanyakan pengguna menggunakan tablet mereka sebagai skrin tambahan untuk komputer riba dan desktop mereka. Ini memberikan kelebihan lain kepada iPad, yang menggunakan ciri Sidecar untuk berfungsi dengan cekap dengan Mac.

Berikut ialah semua iPad dan Mac yang menyokong Sidecar.

Walaupun Pad OnePlus mempunyai UI yang bersih, ia masih memerlukan kerja untuk dipadankan dengan iPad.

Kualiti audio

Jika anda seorang audiophile, anda mungkin lebih suka teknologi Omnibearing Sound Field OnePlus Pad, yang bertujuan untuk memberikan kualiti bunyi optimum dalam sebarang arah dengan empat pembesar suara berkuasanya (dua pada setiap sisi apabila dalam landskap) yang turut menyokong Dolby Atmos untuk audio premium kualiti.

Sementara itu, iPad generasi ke-10 menempatkan satu pembesar suara pada setiap sisi apabila dalam mod landskap.

Pad OnePlus lwn iPad (generasi ke-10) – Kamera

Pad OnePlus lwn Kamera generasi ke-10 iPad

Walaupun tablet biasanya tidak memerlukan kamera yang hebat, kebanyakan tablet digunakan untuk persidangan video dalam talian untuk kerja atau sekolah. Pad OnePlus mempunyai kamera belakang 13MP dan kamera hadapan 8MP, manakala iPad generasi ke-10 menempatkan kamera hadapan dan belakang 12MP.

Ini menjadikan mana-mana peranti pilihan yang sangat baik untuk mengambil gambar dan sembang video.

Pad OnePlus lwn iPad (gen ke-10) – Hayat bateri dan pengecasan

Pad OnePlus lwn iPad gen ke-10 Hayat bateri dan pengecasan

Bateri 28.6 watt-jam iPad boleh bertahan sehingga 10 jam main balik video. Sementara itu, OnePlus Pad boleh bertahan sehingga 12.4 jam main balik video dengan bateri 9,510 mAhnya.

Penukar permainan ialah SUPERVOOC 67W OnePlus Pad, yang hanya mengambil masa sejam untuk mengecas penuh. Sebaliknya, dengan kelajuan pengecasan berwayar 20W, peranti Apple mungkin mengambil masa yang lebih lama untuk pergi dari sifar kepada 100.

Sokongan untuk aksesori

Mengenai aksesori, Pad OnePlus lebih baik dari segi pengecasan. Satu kelemahan besar iPad gen ke-10 ialah ia hanya menyokong Apple Pencil generasi pertama, yang sangat janggal untuk mengecas berbanding dengan OnePlus Pad’s Stylo, yang anda boleh mengecas hanya dengan menyentapkannya ke bahagian atas rata pen — tidak penyesuai tambahan diperlukan!

Kedua-dua peranti menawarkan sokongan papan kekunci, menjadikan kedua-dua tablet sebagai alternatif yang hebat kepada komputer riba. iPad berfungsi dengan baik dengan Folio Papan Kekunci Ajaibnya, manakala Pad OnePlus mempunyai Papan Kekunci Magnet OnePlusnya.

Kedua-duanya dilampirkan melalui pin pogo dan mempunyai pad jejak. Walau bagaimanapun, Folio Papan Kekunci Ajaib mempunyai dua bahagian berasingan, manakala papan kekunci Android menyerupai Papan Kekunci Pintar Apple yang awal.

Kelemahan Papan Kekunci Magnetik OnePlus ialah ia hanya berfungsi dengan meletakkan tablet dalam slot di atas kekunci papan kekunci, yang bermaksud anda hanya mendapat satu sudut tontonan.

Sebaliknya, Folio tidak mempunyai slot untuk meletakkan iPad anda. Ini membolehkan anda menopangnya pada sudut tontonan yang berbeza.

Pad OnePlus lwn iPad (gen ke-10) – Harga dan ketersediaan

The Pad OnePlus berharga $479, manakala iPad berharga $449. Aksesori dijual secara berasingan.

Stilus OnePlus Pad berharga $149, manakala kes berharga $39. Kotak Pensil Apple dan Folio juga dijual secara berasingan, masing-masing berharga $99 dan $249.

Selain daripada Folio Papan Kekunci Ajaib, berikut ialah kes folio lain untuk generasi ke-10 iPad yang perlu anda lihat.

Tablet manakah yang patut anda beli pada tahun 2023?

Kedua-dua tablet mempunyai kelebihan dan kekurangan mereka sendiri berbanding yang lain. Walau bagaimanapun, jika penggunaan utama anda untuk peranti itu ialah tugas berkaitan kerja seperti persidangan video atau penciptaan kandungan, iPad generasi ke-10 mungkin merupakan pilihan yang lebih baik, terima kasih kepada penyepaduan dengan ekosistem Apple.

Sementara itu, jika anda bercadang untuk mendapatkan tablet untuk permainan dan kualiti audio serta grafik penting kepada anda, maka OnePlus Pad boleh menjadi pilihan yang lebih baik. Selain itu, jika harga adalah faktor penting dalam keputusan anda, Pad OnePlus akan mengurangkan kos anda.

Akhirnya, semuanya bergantung pada keperluan dan pilihan anda. Pertimbangkan ciri setiap peranti dengan teliti sebelum membuat keputusan. Kedua-duanya adalah pilihan yang sangat baik untuk tablet, jadi mana-mana yang anda pilih, anda akan mendapat pengalaman yang baik.

Baca lebih lanjut:

  • Papan Kekunci Ajaib vs Papan Kekunci Pintar: Manakah yang terbaik untuk iPad?
  • Cara Menyambung Papan Kekunci Ajaib ke Mac, iPhone dan iPad
  • Bagaimana untuk menggunakan Kawalan Universal antara Mac dan iPad?

Profil Pengarang

Rachel

Rachel suka apa sahaja Apple —daripada iPhone, kepada Apple Watches, hingga MacBook. Dia juga seorang penulis perubatan dan penulis hantu untuk pelbagai penerbitan.