Padamkan apl Android ini sekarang untuk prestasi yang lebih baik!

74
NextPit nyahpasang apl 2
© NextPit

Telefon pintar boleh dibebankan dengan cepat oleh apl yang tidak diperlukan yang bukan sahaja mengambil ruang storan tetapi juga boleh menjejaskan prestasi dan hayat bateri mudah alih anda. Nah, cukuplah – sudah tiba masanya untuk membersihkan telefon pintar anda. Berikut ialah lima jenis apl yang perlu anda padamkan atau lumpuhkan serta-merta daripada telefon anda.

Lompat ke:

 1. Apl penggalak RAM
 2. Apl pembersihan storan
 3. Aplikasi media sosial
 4. bloatware yang diprapasang
 5. Penjimat bateri pihak ketiga

1. Aplikasi yang mendakwa menjimatkan RAM

Apl yang berjalan di latar belakang memakan RAM anda dan menggunakan hayat bateri, walaupun ia dalam keadaan siap sedia. Idea di sebalik aplikasi yang mendakwa meningkatkan ingatan anda adalah untuk menutup aplikasi latar belakang ini secara sistematik. Malangnya, kebanyakan aplikasi berguna ini biasanya memburukkan lagi masalah yang mereka cuba selesaikan.

 • Jumlah memori yang anda perlukan bergantung pada cara anda menggunakan telefon pintar anda

Apl yang berjalan di latar belakang perlu dimulakan semula selepas anda menutupnya. Memori dan hayat bateri digunakan untuk memulakan semula apl, dan penutupan dan permulaan semula apl yang berterusan ini boleh menjadikan telefon anda bukan sahaja lebih perlahan tetapi juga menggunakan lebih banyak bateri. Jadi, apl penjimat memori ini tidak masuk akal. Tambahan pula, Android mengurus penggunaan RAM secara automatik dan mengetahui masa untuk menjalankan apl atau tidak, jadi apl pihak ketiga tidak diperlukan.

AndroidPIT telefon pintar bersih 02

Adalah baik untuk memastikan sistem Android anda bersih – tetapi jangan bergantung pada apl pihak ketiga untuknya / © NextPit

2. Clean Master (atau mana-mana aplikasi pembersihan)

Apl pembersihan berjanji untuk membersihkan telefon anda untuk meningkatkan prestasi. Sementara sayaMemang benar bahawa aplikasi yang dipadam kadangkala meninggalkan beberapa data yang dicache tidak perlu memuat turun pembersih khusus. Jika anda mendapati apl tidak berfungsi, anda boleh mengosongkan cachenya menggunakan langkah berikut:

 1. Buka apl Tetapan.
 2. Ketik Apl & pemberitahuan (atau hanya Apl, bergantung pada sistem).
 3. Ketik pilihan Lihat semua apl.
 4. Memilih apl dalam senarai.
 5. Ketik pada Storan & cache.
 6. Pilih pilihan Kosongkan cache.
NextPit Kosongkan Cache 00

Cache aplikasi boleh dikosongkan secara manual dalam menu Tetapan / © NextPit

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang perbezaan antara membersihkan cache atau data apl, kami mempunyai artikel khusus untuk topik ini sahaja.

Clean Master dan apl serupa selalunya memerlukan banyak kuasa bateri dan pengiklanan dalam apl mereka berpotensi untuk mengambil sebahagian daripada elaun data bulanan anda. Alih keluar apl sedemikian secepat mungkin.

Petua: Pada versi Android yang lebih lama adalah mungkin untuk mengosongkan semua data cache dengan hanya satu arahan: Hanya pergi ke Tetapan > Storan > dan ketik Data cache. Pada gesaan Kosongkan data cache, tekan OK.

3. Aplikasi media sosial

Apl media sosial mengambil banyak masa skrin pada telefon pintar kami. Lebih banyak masa yang anda luangkan untuk mereka, lebih besar kesannya pada hayat bateri anda. Aplikasi media sosial juga terkenal dengan penggunaan bateri yang tinggi walaupun ia tidak digunakan. Penyelesaian kepada masalah ini mungkin menggunakan versi penyemak imbas apl ini. Kebanyakan apl ini turut disertakan dengan versi ‘Lite’ apl mereka yang tidak memerlukan sumber. Satu contoh yang baik ialah Facebook yang menawarkan kemampuannya Facebook Lite aplikasi.

Menyahpasang apl Facebook yang haus sumber akan mempercepatkan telefon pintar anda dan meningkatkan prestasi peranti anda. memandangkan apl itu telah dipersalahkan untuk segala-galanya di bawah matahari mulai daripada penggunaan memori yang tinggi, kekal aktif di latar belakang, dan menuntut kebenaran kepada penggunaan data mudah alih yang tinggi.

Jika anda ingin terus menggunakan Facebook tetapi tidak mahu memasang sebarang aplikasi, anda boleh menggunakan tapak mudah alih dan menambah pintasan pada skrin utama. Oleh itu, apabila anda menutup tab web Facebook, tapak tersebut tidak lagi akan menggunakan sumber telefon anda (bateri, pelan data, dsb.)

Sekiranya anda tidak tahu, terdapat juga versi ringan Instagram — dipanggil Instagram Lite – serta a Messenger Lite aplikasi untuk pemesejan segera. Ketersediaan apl ini, bagaimanapun, bergantung pada negara yang anda tinggal.

 • Bimbang Cambridge Analytica mencuri data anda? Begini cara anda boleh menyemak
Facebook 07

Adakah anda akan memadamkan Facebook? / © Shutterstock

4. Sukar untuk memadam bloatware pengeluar

Walaupun masalah ini tidak seteruk dahulu, jenama telefon pintar terus menjual telefon mereka dengan banyak perisian bloat yang tidak diperlukan. Ini boleh terdiri daripada apl untuk tempahan hotel, permainan atau apl pejabat yang boleh dipersoalkan yang menggunakan banyak ruang storan. Dalam sesetengah kes, apl ini juga boleh menjejaskan hayat bateri. Pada versi Android yang lebih lama, kebanyakan apl ini tidak memberikan anda pilihan untuk menyahpasangnya.

Walau bagaimanapun, terima kasih kepada maklum balas pengguna yang berterusan (negatif), kebanyakan pengeluar telah mendengar rayuan anda dan kini membenarkan anda menyahpasang apl ini. Walaupun anda tidak melihat pilihan untuk menyahpasang, anda masih boleh melumpuhkan apl ini atau menghentikannya secara paksa.

Cara paling mudah untuk melakukan ini ialah dengan mengambil apl masing-masing dalam laci apl dan kemudian menariknya ke ikon maklumat apl. Kemudian anda akan melihat sama ada apl itu tidak boleh dipasang atau hanya boleh dinyahaktifkan. Di bawah, kami menunjukkan kepada anda cara untuk melumpuhkan atau menghentikan paksa apl pada peranti Android.

NextPit keluarkan bloatware 00

Apl yang diprapasang kadangkala tidak boleh dinyahpasang, tetapi anda boleh cuba menyahdayakannya / © NextPit

Sesetengah vendor tidak membenarkan anda menyahpasang Facebook, Twitter atau rangkaian sosial lain pada telefon pintar anda. Ini menjengkelkan untuk pengguna yang tidak mengambil berat tentang media sosial atau mereka yang tidak memerlukan apl menggunakan ruang pada peranti mereka. Lagipun, dalam banyak kes, tapak mudah alih sudah mencukupi.

Satu ubat adalah membeli telefon pintar daripada pengeluar yang membenarkan nyahpasang perisian bloatware. Atau beli telefon pintar yang hanya disertakan dengan beberapa apl pihak ketiga, seperti Google atau Motorola, atau Nokia.

Jika anda memang terperangkap dengan telefon dengan banyak aplikasi dan permainan yang tidak berguna, pelajari cara menyahpasang bloatware dan memadamkan aplikasi yang diprapasang pada Android.

5. Penjimat bateri

Sama seperti penggalak RAM, apl penjimatan bateri selalunya menjadi sampah. Apl ini menawarkan penyelesaian kepada salah satu masalah telefon pintar yang paling dibenci di dunia dan menjanjikan keajaiban. Terdapat hanya beberapa pengecualian kepada kebenaran bahawa aplikasi penjimat bateri hanyalah papan iklan yang menyamar sebagai aplikasi berguna.

Untuk meningkatkan hayat bateri, anda perlu mengurangkan permintaan tenaga daripada sistem pengendalian dan semua perkhidmatan dan apl yang sedang berjalan. Jadi untuk menjadi berkesan, apl penjimatan tenaga perlu mengawal menjalankan Android. Tetapi memandangkan Android tidak boleh dikawal tanpa keistimewaan root, apl yang tersedia di Gedung Play tidak boleh begitu sahaja melangkah masuk dan mengawal.

Paling baik, apl boleh menasihati atau memberi amaran kepada anda apabila aplikasi atau permainan lain menggunakan terlalu banyak bateri, tetapi itu sahaja. Jika ia menutup apl yang haus kuasa, apl tersebut mungkin akan dibuka semula secara automatik. Oleh itu, kesannya diterbalikkan, dan penggunaan tenaga boleh meningkat.

Alternatifnya? Buka tetapan Bateri anda dan semak perkara yang sedang berlaku. Google semakin baik dalam mengurus perkara ini untuk anda. Menghidupkan Bateri Suaian juga akan membantu banyak perkara kerana ia akan mengehadkan bateri untuk apl yang jarang anda gunakan.

Bateri adaptif NextPit

Hidupkan Bateri Adaptif jika anda menjalankan Android 10 atau lebih tinggi / © NextPit

Apakah apl Android lain yang harus saya nyahpasang?

Pertimbangkan untuk mengalih keluar mana-mana apl yang anda tidak gunakan atau mana-mana apl yang kelihatan menyebabkan kehabisan bateri yang besar atau menggunakan data yang berlebihan. Anda boleh menyemak apl yang mempunyai kesan terbesar pada dua perkara terakhir dengan pergi ke halaman tetapan bateri anda atau halaman penggunaan data dalam menu Tetapan anda. Selalunya terdapat alternatif kepada apl haus kuasa yang kerap anda gunakan, jadi cubalah salah satu daripada apl tersebut dan anda mungkin akan semakin menyukainya seperti yang asal.

Apl Android manakah yang anda fikir harus dinyahpasang? Yang manakah anda menghadapi masalah mengalih keluar? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.


Artikel ini dikemas kini kali terakhir pada Disember 2021. Komen lama telah dikekalkan.