Pakai OS 3.0 dengan ciri baharu: Sebilangan besar jam tangan pintar menjadi lebih bebas

109
NextPit samsung galaxy watch 5 pro hero np22
© NextPit

Pelancaran Samsung Galaxy Watch 5 (Pro) telah memberi inspirasi kepada Google untuk memperkenalkan ciri baharu untuk Wear OS 3.0. Sistem pengendalian, yang turut digunakan dalam versi tersuai pada jam tangan pintar Samsung, mendapat kedai aplikasi baharu. Selain itu, anda boleh menavigasi dengan lebih bebas terima kasih kepada peta luar talian untuk Peta Google.

TL;DR

  • Google memperkenalkan ciri baharu untuk Wear OS semasa pelancaran Galaxy Watch 5.
  • Ini akan datang dalam kemas kini kepada versi nombor 3.5 pada lebih banyak jam tangan pintar.
  • Termasuk: peta luar talian untuk Peta Google dan gedung apl baharu yang memberi anda cadangan yang lebih tepat.

Topik teknologi minggu lalu pastinya adalah acara Unpacked Samsung pada 10 Ogos. Apa yang hampir menjadi perhatian: Samsung Galaxy Watch 5 yang diumumkan akan datang dengan One UI Watch 4.5, yang seterusnya adalah berdasarkan Wear OS 3.5. Seperti yang didedahkan oleh Google beberapa hari lalu, Wear OS seterusnya akan membawa beberapa ciri baharu kepada beberapa jam tangan pintar.

Jika anda tidak pasti sama ada jam pintar anda akan mendapat kemas kini kepada Wear OS 3.0, anda boleh menyemaknya dalam artikel yang dipautkan. Jika jam tangan pintar anda adalah salah satu daripadanya, anda akan mendapat manfaat daripada versi baharu Gedung Google Play pada pergelangan tangan anda pada masa hadapan. Tambahan pula, perkhidmatan penstriman muzik Deezer dan SoundCloud akan menemui jalan mereka ke jam tangan pintar Wear OS.

Navigasi luar talian dan 3x lagi jam tangan Wear OS.

Google juga mendedahkan semasa acara Unpacked bahawa peta dalam Peta Google boleh dimuat turun pada masa hadapan. Bersama dengan navigasi langkah demi langkah siri Galaxy Watch 5 (lihat hands-on), ciri ini mungkin menarik untuk mendaki dan berjalan tanpa telefon pintar.

Masih belum jelas berapa banyak peta yang boleh dimuat turun ke storan yang tidak begitu besar iaitu 16 gigabait. Walau bagaimanapun, dalam ujian saya terhadap Galaxy Watch 4, saya terkejut betapa banyak memori telah diduduki oleh sistem pengendalian bekas kilang.

Satu lagi berita baik untuk peminat jam tangan pintar: Menurut 9to5Google, pengenalan Galaxy Watch 4 telah membawa kepada jam tangan pintar tiga kali lebih aktif dengan sistem pengendalian Wear OS. Melabur dalam jam tangan pintar Android yang serasi dengan sistem pengendalian boleh menjadi keputusan yang baik.

Apakah pendapat anda: Adakah Wear OS 3.0 sistem pengendalian yang baik untuk jam tangan pintar, atau adakah anda mempunyai pengalaman negatif dengan perisian tersebut? Beritahu kami dalam ulasan!