Pakar RAW: Apl ini menukar telefon Samsung Galaxy menjadi kamera pro

137
Kamera Galaxy S21
© Lukmanazis / Shutterstock.com

Samsung menjadikan Expert RAW tersedia untuk telefon kamera Galaxy yang lebih lama. Diumumkan baru-baru ini, apl kamera dengan kawalan pro telah diperluaskan kepada Galaxy S20 Ultra, Galaxy Note 20 Ultra dan Galaxy Z Fold 2—menyertai Galaxy S22, S21 dan Z Fold 4. Mana-mana peranti Samsung Galaxy ini boleh memuat turun apl daripada gedung Apl Galaxy Samsung.

TL;DR

 • Samsung memperluaskan keserasian apl Expert RAW.
 • Ia kini tersedia untuk Galaxy S20 Ultra, Note 20 Ultra dan Z Fold 2.
 • Apl ini mempunyai keperluan perkakasan seperti zum optik 2x dan sekurang-kurangnya 8GB RAM.

Versi 1.0.05.4 yang dikeluarkan oleh Samsung tidak menambah fungsi baharu pada versi sebelumnya. Sebaliknya, ia adalah kemas kini yang bertujuan untuk menyokong penembak Galaxy yang tinggal dengan perkakasan kamera yang serasi. Apl harus tersedia secara global, mengelakkan pemuatan sisi seperti dalam keluaran sebelumnya.

Mengapa menggunakan aplikasi Galaxy Expert RAW

Apl Pakar RAW ialah apl kamera kendiri. Ia pertama kali eksklusif untuk beberapa telefon bimbit Galaxy dengan penderia zum optik dan teknologi Bayer RAW. Kelebihan apl ini ialah ia menambahkan lebih banyak fleksibiliti untuk pengguna dalam mengubah suai kawalan kamera berbeza yang tidak tersedia daripada apl kamera standard. Semasa merakam, anda boleh melaraskan ISO, kelajuan pengatup, imbangan putih dan fokus manual, antara lain.

Muat turun apl RAW Pakar Samsung daripada gedung Apl Galaxy

Satu lagi ciri utama ialah pilihan untuk mengambil DNG 16-bit imej RAW di atas fail HDR berbilang campuran. Format ini digunakan terutamanya dalam pemprosesan pasca oleh amatur atau jurugambar profesional. Pengguna juga boleh menggunakan pautan terus dengan program Lightroom Adobe.

Samsung Galaxy Z Fold 4, Fold 3 dan Fold 2 menyokong apl Expert RAW

Samsung Galaxy Z Fold 4 dan peranti boleh lipat yang lebih lama menyokong aplikasi Expert RAW / © NextPit

Telefon Galaxy mana yang serasi dengan apl RAW Pakar

Terdapat keperluan perkakasan semasa menjalankan apl RAW Pakar Samsung. Pada masa ini, ia tersedia untuk dimuat turun untuk peranti dengan kanta zum optik 2x, Bayer RAW, Snapdragon 865 dan peranti yang lebih baru, dan dengan sekurang-kurangnya 8 GB RAM. Anda boleh memuat turun aplikasi Expert RAW jika anda mempunyai salah satu daripada telefon Galaxy ini:

 • Samsung Galaxy Note 20
 • Samsung Galaxy S20 Ultra
 • Samsung Galaxy S21
 • Samsung Galaxy S21+
 • Samsung Galaxy S21 Ultra
 • Samsung Galaxy S22
 • Samsung Galaxy S22+
 • Samsung Galaxy S22 Ultra
 • Samsung Galaxy Z Fold 2
 • Samsung Galaxy Z Fold 3
 • Samsung Galaxy Z Fold 4

Walau bagaimanapun, terdapat masalah untuk menggunakan apl RAW Pakar pada peranti Galaxy yang lebih lama memandangkan ia memerlukan pemprosesan dan keperluan memori yang lebih tinggi. Samsung menyatakan bahawa masa pemprosesan mungkin berbeza-beza dan menjadi lebih perlahan dengan model yang disebutkan di atas. Tidak jelas sama ada terdapat rancangan untuk syarikat Korea Selatan itu menambah keserasian Expert RAW dengan peranti lain seperti Galaxy Z Flip 4 atau Galaxy Z Flip 3 pada masa hadapan.

Cara merakam dengan apl RAW Pakar

Perkara pertama yang anda akan perhatikan ialah aplikasi Expert RAW membolehkan anda memilih semua jarak fokus yang tersedia. Apl kamera asal Samsung hanya membenarkan anda memilih kanta ultra lebar dan sudut lebar dalam Mod Pro. Selain itu, apl kamera kelihatan sangat serupa dengan mod Pro apl kamera Samsung standard.

Antara muka aplikasi kamera RAW pakar

Kini anda boleh mengawal semua kamera secara manual! / © NextPit

Seperti yang anda boleh lihat dalam imej di bawah di sebelah kiri, anda boleh menetapkan nilai ISO, kelajuan pengatup, nilai pendedahan dan fokus secara manual–atau biarkannya dalam tetapan auto. Di bahagian atas skrin, terdapat ikon untuk tetapan, pemasa kendiri, mod pemeteran dan untuk memaparkan histogram. Yang terakhir ini berguna untuk menganggarkan sama ada pendedahan yang anda tetapkan secara manual adalah betul atau tidak.

Apl RAW Pakar itu sendiri tidak menampilkan banyak tetapan–dan berbanding apl kamera Samsung standard, ia sentiasa merakam RAW + JPEG pada masa yang sama.

Antara muka aplikasi kamera Samsung Expert RAW

Banyak tetapan untuk anda mainkan. / © NextPit

Sekarang, mengapa anda menembak RAW? Seperti yang dinyatakan pada awalnya, bergantung pada mod auto dalam apl kamera biasa memberikan hasil yang biasanya hebat. Tetapi berakhir dengan imej JPEG yang merupakan hasil daripada beberapa keajaiban fotografi pengiraan berat, anda akan kehilangan banyak fleksibiliti.

Imbangan putih misalnya dipanggang ke dalam gambar–begitu juga dengan pendedahan. Dengan memproses sendiri fail RAW, anda bukan sahaja boleh melaraskan tetapan warna dan pendedahan dengan lebih baik, tetapi anda juga boleh menyimpan beberapa butiran, seperti yang anda boleh lihat dalam gambar perbandingan di bawah.

Perbandingan format aplikasi kamera Samsung Expert RAW

Lihatlah betapa lebih tepat butirannya./ © NextPit

Walaupun merakam gambar RAW mungkin menyusahkan pengguna baru, perbezaan kualiti, seperti yang ditunjukkan dalam gambar di atas pastinya berbaloi. Sebaik sahaja anda memahami perubahan setiap tetapan, maka dunia ketukangan fotografi yang baharu akan dibuka sebelum anda, dan telefon Samsung Galaxy anda akan terbukti sebagai alat yang baik.

Pernahkah anda menggunakan ciri lanjutan pada apl kamera telefon anda atau adakah anda lebih suka mengambil gambar dengan tetapan auto dan tidak perlu risau tentang semua pilihan yang tersedia?

Sumber:
Samsung