Panduan lengkap pemula untuk membeli e-basikal

103
AndroidPIT VanMoof S2 Diparkir 4
© NextPit

Basikal elektrik, yang dikenali sebagai e-basikal atau pedelec, adalah popular dan terdapat pelbagai jenis model dan titik harga yang tersedia. Tetapi dalam setiap julat harga, terdapat kedua-dua basikal elektrik yang baik dan buruk bergantung pada keperluan anda. Kami akan menunjukkan kepada anda perkara yang perlu diberi perhatian apabila membeli e-basikal baharu.

Anda boleh mendapatkan lebih banyak video mengenai topik teknologi semasa di halaman video kami.

Lompat ke hadapan ke:

Untuk apa anda menggunakan e-basikal anda?

Adalah lebih baik untuk memulakan carian anda untuk e-basikal yang sempurna dengan memikirkan tentang tujuan anda menggunakannya. Mereka yang ingin berulang-alik dengan e-basikal mereka mungkin ingin mencari model lipat atau model ringan di bawah 45 paun yang juga boleh dibawa ke kereta bawah tanah.

Sebaliknya, jika anda ingin menggantikan kereta biasa anda, anda boleh mencari penyelesaian yang lebih baik dalam basikal pengangkutan, yang masih boleh membawa banyak barang anda dengan menggabungkan enjin berkuasa dengan treler kecil. Jika anda memerlukan kelajuan: terdapat juga basikal lumba dengan motor atau yang dipanggil basikal S-Pedelec dengan motor melebihi 250 watt, yang boleh melaju sehingga 28 batu sejam tetapi perlu diinsuranskan sama seperti moped.

Soalan utama tentang motor

Salah satu soalan utama yang perlu anda pertimbangkan semasa memilih e-basikal ialah lokasi motor elektrik. Pada dasarnya, terdapat tiga alternatif: Di hab roda hadapan, di hab roda belakang atau di tengah pendakap bawah. Ketiga-tiga penyelesaian itu masing-masing mempunyai kelebihan dan kekurangan yang berbeza:

  1. Motor di roda hadapan: usaha minimum untuk pemasangan dan penyingkiran, dan penyelesaian kos rendah. Tetapi pusat graviti yang tidak menguntungkan dan dinamik pemanduan yang boleh mengambil masa untuk membiasakan diri.

  2. Tengah: pusat graviti rendah, pemasangan stabil terus pada bingkai. Sebaliknya, kehausan rantai yang lebih tinggi dan penghantaran kuasa tidak langsung.

  3. Motor di roda belakang: penghantaran kuasa terus pada roda pemacu, kompromi yang baik dengan pusat graviti. Tetapi banyak usaha untuk penyelenggaraan, serta pemasangan dan penyingkiran.

Tiada satu pun daripada tiga pilihan yang sememangnya lebih teruk daripada yang lain. Semuanya bergantung kepada gaya tunggangan dan keutamaan peribadi, yang merupakan satu lagi sebab mengapa pemanduan ujian sentiasa penting.

Rantaian dan Pedal AndroidPIT VanMoof S2

Tidak semua e-basikal mempunyai motor di tempat yang sama. / © NextPit

Perpindahan gear

Kebanyakan e-basikal mempunyai dan memerlukan penukaran gear. Di satu pihak, untuk memandu lebih laju daripada kira-kira 15 mph, yang mungkin disokong oleh enjin, dan sebaliknya untuk dapat mengayuh dengan selesa dalam semua situasi. Seperti basikal, terdapat dua jenis utama di sini: Gear hab dan derailleur. E-basikal eksotik didatangkan dengan gear planet yang mahal.

Sebagai peraturan umum, jika anda menunggang terutamanya di bandar atau negara rata, anda boleh bertahan dengan mudah dengan kotak gear tujuh kelajuan, terutamanya pada e-basikal, tetapi juga pada basikal biasa tanpa enjin. Jika anda kerap memandu di kawasan berbukit, anda harus mempunyai lebih banyak gear yang boleh anda gunakan. Sistem derailleur adalah teguh dan terbukti, tetapi memerlukan lebih banyak penyelenggaraan daripada sistem hab. Tetapi ia juga boleh menahan daya yang lebih tinggi, jadi ia tidak penting untuk e-basikal.

Bateri

Walaupun bukan mudah untuk membandingkan basikal berdasarkan kapasiti baterinya, kerana prestasi berbeza mengikut jenis basikal, adalah mungkin untuk membahagikannya kepada dua kem: bateri yang dipasang secara kekal atau boleh tanggal.

Bateri boleh dicas semula terbina dalam selalunya lebih elegan, terutamanya apabila ia berada dalam bingkai, yang menjadikan pedelec sukar dibezakan daripada basikal biasa. Tetapi ini juga bermakna di mana basikal biasanya diletakkan, mesti ada cara untuk mengecasnya semula, kerana sukar untuk membawa bateri bersama anda ke rumah dan pasangkannya. Jika anda meletakkan basikal anda di garaj anda sendiri, anda tidak akan mempunyai masalah, tetapi ia lebih sukar di bandar.

Bateri boleh tanggal mempunyai lebih fleksibiliti pada ketika ini. Sebagai peraturan, mereka dikunci dengan kunci dan dengan itu disimpan dengan selamat pada bingkai. Jika anda ingin menempuh jarak yang jauh terutamanya, anda juga boleh mendapatkan bateri kedua dan mendapat dua kali lebih jauh daripada bateri. Jadi, lebih praktikal untuk menggunakan bateri yang boleh diganti, tetapi jenis terbina dalam lebih bergaya – ia adalah pilihan anda.

pedelec ebike koboi androidpit 11

Soalan dengan bateri: tetap atau boleh tanggal? / © NextPit

  • Kajian e-basikal VanMoof Electrified S2: penjelajah bandar yang licin

Tidak ada jawapan umum untuk persoalan kapasiti bateri, tetapi secara umum lebih banyak selalu lebih baik di sini, sudah tentu. Kapasiti diberikan dalam watt-jam (Wh) dan dikira daripada voltan elektrik (V) dan cas (Ah). Voltan maksimum agak berbeza. Basikal bandar ringan seperti Basikal Sushi selalunya mempunyai bateri 24 volt, manakala basikal kargo dan e-basikal berat seperti Uni MK (dahulu Unimoke) mempunyai bateri 48 volt. Contoh pengiraan kecil: Basikal Suhsi dengan 24 V dan 5.2 Ah mempunyai kapasiti 125 Wh, Uni MK dengan 48 V dan bateri terbesar dengan 20.4 Ah mencapai 979 Wh.

Kesimpulan langsung tentang julat dalam amalan tidak boleh dibuat daripada maklumat ini, terlalu banyak pembolehubah memainkan peranan, seperti berat basikal dan penunggang, rentak, laluan, condong dan suhu.

  • Kajian Cowboy Bike: e-basikal yang menukar rantainya dengan aplikasi

Komponen lain

E-basikal masih merupakan basikal, dan oleh itu anda juga harus memberi perhatian kepada komponen lain, seperti sistem brek, pemegang brek, penukaran gear dan lampu (yang terakhir ini biasanya disepadukan dalam e-basikal, kerana elektrik sentiasa ada. ). Brek patut diberi perhatian khusus pada e-basikal, kerana ia perlu melakukan lebih banyak daripada basikal biasa – kerana anda sering melaju lebih laju dan basikal itu lebih berat. Ini bermakna brek cakera adalah cara untuk pergi.

Setakat ini pengeluar brek, gear dan komponen basikal lain yang paling terkenal dan paling meluas ialah Shimano. Tawaran berbeza dari segi kualiti dan harga disenaraikan dalam susunan menurun di sini. Avid dan Magura juga disyorkan jenama untuk brek.

Wira gaya pandu bandar unimoke AndroidPIT

Terdapat juga e-basikal yang luar biasa. / © NextPit

Berapa banyak yang perlu anda belanjakan?

Soal harga e-basikal atau pedelec, sudah tentu, bergantung pada bajet anda. Sudah tentu, terdapat e-basikal di kedai perkakasan atau di pemberi diskaun untuk beberapa ratus dolar, tetapi terdapat juga basikal yang baik untuk $5,000 atau lebih. Berapakah kos sebuah e-basikal?

  • Naiki basikal anda dengan 7 kitaran elektrik yang hebat ini

Secara umum, tawaran di bawah $/€1,000 harus dilihat dengan berhati-hati. E-basikal mempunyai lebih banyak komponen daripada basikal tanpa motor, ia juga perlu lebih stabil dan brek lebih baik. Ini semua memerlukan wang. Pada masa yang sama, e-basikal menjadi lebih murah, sedikit demi sedikit, disebabkan peningkatan bilangan model dan pengeluar memasuki pasaran. Sebagai peraturan, perkara berikut boleh digunakan pada masa ini: e-basikal yang bagus dan murah daripada €/$1,000, model kelas pertengahan berkualiti tinggi bermula pada sekitar €/$2,000, e-basikal yang sangat bagus atau sangat istimewa, seperti basikal gunung atau basikal kargo, juga boleh berharga €/$3,000 euro atau lebih. Petua: Memandangkan musim berbasikal bermula, anda boleh mendapatkan tawaran yang bagus, walaupun dengan model dari tahun sebelumnya. Pantau tawaran!

  • 7 petua yang mesti diikuti untuk membeli e-basikal terpakai

Adakah anda mempunyai petua lain tentang cara mencari e-basikal yang sempurna? Beritahu kami dalam ulasan di bawah