Panduan membeli: Cari modul PV terbaik untuk loji kuasa balkoni anda

34
Panel Solar Balkoni
© Yven Dienst / Adobe Stock

Modul PV manakah yang sesuai untuk loji kuasa balkoni saya? Melihat ke kedai panel solar boleh menjadi agak menggembirakan pada mulanya. Anda akan dihujani dengan helaian data yang penuh dengan maklumat tentang voltan litar pintas, pekali suhu, dsb.-tetapi jangan risau: Dalam artikel ini, kami akan membimbing anda melalui semua data teknikal yang sangat penting semasa membeli panel solar .

Kami akan melihat pada helaian data teknikal panel 420 W Trina sebagai contoh, yang anda boleh muat turun di sini.

Isi kandungan

Nasihat membeli: Perkara yang perlu diperhatikan dalam modul PV

Apakah perbezaan antara watt dan watt-peak? Bagaimana dengan voltan litar pintas dan mengapa ia sangat penting? Kami menerangkan kedua-duanya dan banyak lagi dalam bahagian ini yang merangkumi asas modul PV.

Asas panel solar

Kuasa: Watt-peak (Wp) dan Watt (W)

Untuk kuasa panel solar anda, kami perlu membezakan antara puncak-Watt dan Watt terlebih dahulu. Watt-peak merujuk kepada kuasa maksimum teori panel anda di bawah penyinaran cahaya optimum dan biasanya dalam julat 20 hingga 25 darjah Celsius. Sekiranya teduh atau sudut matahari yang tidak menguntungkan, kuasa akan berkurangan dengan sewajarnya.

Sebaliknya, apabila bercakap mengenai watt, anda biasanya mengukur kuasa keluaran semasa modul PV anda. Kuasa output memberitahu anda berapa banyak tenaga modul PV anda pada masa ini menjana dan menghantar kepada penyongsang.

Tangkapan skrin aplikasi Yuma

Dengan loji kuasa balkoni Yuma, anda boleh melihat jumlah tenaga yang dihasilkan oleh panel solar anda dalam apl. Pada siang hari, terutamanya pada hari yang cerah, anda biasanya akan mendapat lengkung loceng seperti ini. / © nextpit

Voltan, voltan litar terbuka dan lain-lain: Volt (V)

Volt ialah unit untuk voltan yang dijana oleh modul PV anda. Apabila memilih panel solar anda, anda perlu mengetahui penyongsang tepat yang ingin anda gunakan sebelum anda menjatuhkan syiling yang serius kerana voltan keluaran panel solar anda mestilah tidak melebihi voltan input yang dibenarkan bagi penyongsang anda. Jika voltan elektrik lebih tinggi sedikit walaupun sedikit daripada yang dibenarkan oleh penyongsang, kemungkinan besar penyongsang anda akan rosak.

Untuk menggambarkan ini dengan lebih terperinci, mari kita lihat di spesifikasi penyongsang Hoymiles HM-1500. Terdapat tiga spesifikasi penting untuk penyongsang ini yang anda perlu semak berdasarkan spesifikasi panel solar anda: julat voltan operasi, voltan masukan maksimum dan voltan minimum.

Tangkapan skrin Hoymiles HM-1500

Tangkapan skrin daripada spesifikasi Hoymiles HM-1500: Padankan data berkenaan voltan berbeza penyongsang anda dengan data prestasi modul PV anda. / © Hoymiles

Voltan minimum menunjukkan jumlah voltan yang perlu tersedia untuk penyongsang anda mula beroperasi. Dalam kes penyongsang HM-1500, ini akan menjadi 16 V yang mudah dicapai. Voltan maksimum 60 V penyongsang tidak boleh melebihi modul solar anda atau penyongsang mungkin rosak. Di sini anda perlu mengira voltan litar terbuka, iaitu voltan yang dimiliki oleh modul PV apabila ia “but”. Kami akan kembali kepada perkara ini dengan lebih terperinci dalam seketika.

Sekarang, kita akan melihat julat voltan operasi. Ini menunjukkan julat voltan optimum untuk penyongsang. Seperti yang anda lihat di bawah, panel 420 W daripada Trina menyampaikan voltan (VMPP) sebanyak 31.61 V pada kuasa maksimum. Ini meletakkan panel sedikit di bawah julat operasi ideal penyongsang HM-1500 Hoymiles, iaitu antara 36 V hingga 48 V. Kami akan mengira berapa banyak kuasa yang anda hilang dengan ini.

Tangkapan skrin perbandingan

Jika anda membandingkan nilai voltan modul PV anda dengan nilai penyongsang anda, anda akan berada di bahagian yang selamat. / © TW Solar

Awas: Voltan bergantung pada suhu!

Dalam spesifikasi modul PV, anda akan menemui apa yang dipanggil pekali suhu. Pekali suhu modul solar diukur berdasarkan perubahan dalam output elektrik modul sebagai tindak balas kepada perubahan suhu. Ini sangat penting apabila suhu menurun, maka voltan panel anda akan meningkat! Akibatnya, voltan litar terbuka boleh lebih besar daripada yang dinyatakan dalam spesifikasi pada kebiasaannya antara 20 °C hingga 25 °C, yang akan mengakibatkan potensi kemusnahan penyongsang anda. Pastikan anda meninggalkan penimbal yang mencukupi untuk voltan panel anda.

Jika anda lebih suka menapak dengan berhati-hati, maka anggap suhu terendah -25 °C. Spesifikasi yang disenaraikan untuk voltan litar terbuka panel kami akan diterjemahkan kepada perbezaan suhu 50 °C. Dengan pekali suhu -0.27 %/°C, ini menghasilkan perbezaan voltan sebanyak 13.5 V. Dalam keadaan sejuk yang sangat melampau pada musim sejuk, panel Trina secara teorinya boleh mencapai voltan 50.88 V. HM-1500 dengan maksimumnya voltan 60 V akan dapat mengatasinya.

Tangkapan skrin

Dalam spesifikasi panel solar, anda boleh mendapatkan maklumat terperinci tentang pekali suhu. / © TW Solar

Ampere (A)

Ampere ialah unit untuk arus elektrik. Seperti voltan, amperage juga bergantung kepada pengaruh luar. Lebih banyak cahaya yang jatuh pada modul PV, lebih tinggi amperage meningkat, dan dengan itu, kuasa. Arus maksimum panel disenaraikan dalam spesifikasi sebagai nilai IMPP.

Menggunakan panel yang sama, iaitu modul 420 W daripada Trina: Pada voltan maksimum 31.61 V, arus berada pada 13.29 A—jika anda mendarabkan kedua-dua nilai bersama-sama, anda mendapat kuasa maksimum 420.0969 watt. Walau bagaimanapun, Hoymiles HM-1500 mempunyai penggunaan arus maksimum 11.5 A—dan penyongsang tidak menerima apa-apa yang lebih tinggi daripada itu. Jika ia tidak melebihi arus, semuanya akan beroperasi secara normal, tetapi anda akan “kehilangan” sedikit kuasa. Jadi pada 31.61 V kali 11.5 A, panel akan menyampaikan 364 W.

Hoymiles HM-1500 mempunyai empat input MPPT yang dipanggil, dan setiap satunya boleh menerima 11.5 A. Oleh itu dalam keadaan optimum, empat kali 364 W adalah mungkin, untuk jumlah 1,454 W. Ini bermakna anda tidak akan menggunakan maksimum 1,500 W penyongsang kepada kapasiti penuhnya. Sebaliknya, anda juga perlu mengecilkan penyongsang ini kepada 600 W untuk memastikan ia berfungsi dengan soket dinding.

Jenis sel sepintas lalu

Satu lagi aspek modul PV ialah jenis sel yang berbeza. Dengan modul dwimuka, modul sel penuh dan separuh sel, terdapat banyak panel yang berbeza antara satu sama lain dari segi struktur dan operasi.

Terdapat juga perbezaan dalam sel solar dalam modul: sel solar monohablur mempunyai kecekapan yang lebih tinggi dan secara amnya lebih mahal daripada sel polihabluran. Sel solar polihabluran mempunyai kecekapan yang lebih rendah tetapi lebih murah. Ini bermakna anda memerlukan lebih banyak kawasan permukaan untuk keluaran yang sama dalam panel dengan sel polihabluran.

Sel penuh dan separuh sel

Terdapat satu lagi perbezaan dalam struktur sel, iaitu modul sel penuh dan sel separuh. Di sini juga, terdapat perbezaan dalam kecekapan. Kebanyakan modul PV yang dijual pada masa ini bergantung pada separuh sel, menawarkan kira-kira 2% hingga 4% lebih kuasa setiap kawasan daripada modul sel penuh.

Sel dwimuka

Akhir sekali, terdapat modul suria dwimuka, yang boleh menjana kuasa suria pada kedua-dua belah, membolehkan modul menangkap cahaya yang melalui panel dan memantulkannya ke bahagian belakang. Walau bagaimanapun, bahagian belakang modul dwimuka tidak mempunyai penarafan kuasa yang sama dengan bahagian hadapan. Reka bentuk khas juga lebih mahal, yang bermaksud anda perlu menyelongkar sedikit ke dalam poket anda untuk mengambilnya. Modul dwimuka berguna sebagai pagar solar, contohnya. Apabila dipasang rata di atas bumbung garaj, modul dwimuka tidak masuk akal.

Sambungan siri lwn sambungan selari

Akhir sekali, adalah penting untuk menjelaskan cara anda akan menyambungkan modul PV anda. Anda mempunyai dua pilihan semasa pendawaian panel solar anda: Anda menyambungkan panel secara bersiri atau selari.

Sambungan siri: Voltan ditambah

Dengan sambungan siri, anda menyambungkan panel solar dalam rantai. Anda menyambungkan kutub positif satu panel ke kutub negatif yang seterusnya. Voltan kemudiannya ditambah. Dua panel pada 35 V setiap satu akhirnya akan menghasilkan voltan 70 V.

Sambungan selari: Arus ditambah

Dengan sambungan selari, anda menyambungkan semua kutub positif panel antara satu sama lain dan semua kutub negatif antara satu sama lain. Voltan tetap sama, tetapi arus ditambah. Dua panel yang disambung secara selari pada 6 A setiap satu akan mempunyai arus 12 A.

Daripada sambungan selari atau siri tulen, anda juga boleh menyambungkan modul anda menggunakan gabungan kedua-dua konfigurasi pada satu bumbung. Sebagai contoh, jika anda mempunyai empat panel, anda boleh menyambung dua dalam siri dan dua siri ini disambung secara selari.

Dengan modul PV tipikal dalam kelas 400 W dan mikroinverter klasik untuk loji kuasa balkoni, sambungan siri atau selari tidak masuk akal, kerana penjejak MPPT individu di sini telah pun dihasilkan dalam saiz sedemikian agar sesuai dengan modul PV.

Apakah jaminan pada modul PV?

Akhir sekali, jaminan adalah faktor penting. Untuk meletakkannya dengan lebih tepat, jaminan. Ini kerana apabila ia berkaitan dengan modul PV, anda biasanya mempunyai jaminan produk dan jaminan prestasi. Waranti produk ialah waranti klasik yang anda semua biasa gunakan semasa membeli produk. Kecacatan yang dikaitkan dengan pengilang dilindungi oleh jaminan produk. Sila ambil perhatian bahawa tempoh jaminan berbeza antara panel dan pengeluar. Dalam kes contoh kami, panel 420W daripada Trina, anda mempunyai waranti produk selama 25 tahun.

Waranti lain yang disertakan dengan modul PV ialah jaminan prestasi. Dengan jaminan prestasi, pengeluar menentukan baki kuasa minimum berdasarkan kuasa asal panel solar mereka selepas tempoh masa tertentu. Terdapat juga perbezaan antara panel apabila ia berkaitan dengan jaminan prestasi. Panel 420 W Trina, sebagai contoh, masih menjamin 84.8% daripada kuasa asal selepas 25 tahun.

  • Juga menarik: Bagaimana untuk mengira apabila loji kuasa balkoni berbaloi.


Soal Jawab – Soal jawab

Berapa besar panel solar boleh?

Di AS, kerajaan tempatan memerlukan pemilik rumah untuk mendapatkan permit untuk panel atas bumbung sebelum pemasangan. Sebaik sahaja sistem PV dipasang, kerajaan tempatan akan menghantar seorang profesional untuk memeriksa tatasusunan baharu dan memastikan semua kod keselamatan yang berkaitan telah dipatuhi. Rujuk kerajaan tempatan anda untuk mengetahui saiz maksimum yang dibenarkan.

Berapakah berat panel solar?

Biasa tegar 2-m2 panel solar kaca dengan output kira-kira 380 hingga 450 Wp mempunyai berat kira-kira 20 hingga 22 kg. Panel boleh lipat atau modul plastik adalah lebih ringan.

Berapa lama panel solar bertahan?

Secara amnya, pengeluar akan memberi anda waranti produk 15 hingga 20 tahun dan waranti prestasi 25 hingga 30 tahun.

Berapa mahalkah panel solar?

Harga untuk modul PV telah jatuh secara mendadak dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Modul dalam kelas 400 W boleh didapati dengan harga serendah $100.

Apakah kecenderungan yang sesuai untuk panel solar?

Sudut kecondongan 30 hingga 35 darjah adalah sesuai semasa pemasangan. Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang penyongsang dan pemasangan modul PV, saya mengesyorkan panduan loji kuasa balkoni besar kami.


Adakah anda mempunyai sebarang soalan tentang modul PV atau adakah anda berpengalaman dalam perkara ini dan ingin berkongsi pendapat anda? Jangan ragu untuk menulisnya di komen.