Panduan Membeli: Timbangan Lemak Badan Dengan Dan Tanpa Pemegang Berbanding

25
wira penimbang pintar terbaik
© Ivaylo/Adobe Stock, Garmin, Withings, Dufy

Skala lemak badan berkuasa aplikasi manakah yang terbaik? Adakah saya perlu membeli penimbang lemak badan dengan atau tanpa pemegang? Dalam artikel ini, nextpit menerangkan semua yang anda perlu tahu tentang skala pintar.

Isi kandungan:

Nasihat membeli: Apa yang penting dalam skala lemak badan?

Bagaimanakah skala lemak badan berfungsi?

Sesiapa yang berketinggian 1.80 m dan berat 100 kg mempunyai BMI 30.9, dan mengikut definisi, itu bermakna orang itu mempunyai berat badan berlebihan. Walau bagaimanapun, kedua-dua orang yang tidak terlatih dan atlet yang sesuai dengan gabungan berat ketinggian ini mungkin dianggap obes dengan tahap kecergasan yang sangat berbeza. Di sinilah skala lemak badan masuk. Mereka menentukan komposisi lemak badan anda dan oleh itu jauh lebih mampu untuk menentukan keadaan sebenar kesihatan seseorang.

Skala lemak badan menggunakan apa yang dikenali sebagai analisis impedans bioelektrik (BIA) untuk tujuan ini. Peranti menghantar arus ulang-alik yang lemah melalui badan dan mengukur impedans. Oleh kerana jenis tisu yang berbeza bertindak balas secara berbeza, nilai yang diukur boleh digunakan untuk membuat kesimpulan tentang komposisi lemak badan.

Ketepatan: Skala lemak badan dengan atau tanpa pemegang?

Jika anda berdiri dengan kedua-dua kaki pada skala lemak badan, arus ulang alik mengalir melalui bahagian bawah badan anda. Ini bermakna komposisi lemak badan diukur di sini. Walau bagaimanapun, skala lemak badan kemudiannya boleh menginterpolasi komposisi seluruh badan berdasarkan nilai ini. Oleh kerana setiap orang mempunyai taburan lemak badan yang berbeza atas sebab genetik, ekstrapolasi tersebut boleh mempunyai penyelewengan yang berbeza, bergantung kepada orang itu.

Oleh itu, sisik lemak badan dengan pemegang tambahan (atau penderia tangan) memberikan ketepatan yang lebih baik. Semasa menimbang atau mengukur, penderia berbentuk rod mesti dipegang dengan kedua-dua tangan, yang disambungkan ke penimbang melalui kabel. Ini bermakna skala lemak badan juga boleh mengukur komposisi lemak bahagian atas badan. Walau bagaimanapun, sisik lemak badan dengan pemegang biasanya lebih mahal.

Anda boleh menyimpan pemegang dengan selamat apabila ia tidak digunakan dalam Imbasan Badan Withings.

Dengan Imbasan Badan Withings, anda boleh menarik pemegang ke atas. Apabila tidak digunakan, ia bergantung pada skala. / © Withings

Apakah ukuran skala lemak badan?

Skala lemak badan mengukur peratusan lemak badan anda. Biasanya, mereka juga boleh mengukur jisim otot, jisim tulang dan peratusan air anda. Sudah tentu, semua skala lemak badan juga boleh menentukan berat badan anda.

Sesetengah sisik lemak badan juga menawarkan sensor nadi bersepadu. Sebagai contoh, anda boleh merekod dan mencatat kadar denyutan jantung anda setiap pagi selepas bangun dari tidur. Model mewah dalam perbandingan ini, Imbasan Badan Withings, malah boleh merakam menggunakan ECG enam saluran. Penimbang dari Withings juga mempunyai fungsi bayi, di mana anda boleh menimbang diri anda sekali dengan dan sekali tanpa bayi dalam pelukan anda untuk merekodkan berat badan anda.

Semua skala dalam sokongan perbandingan ini ialah berbilang orang dalam isi rumah. Di sini, komposisi badan dan berat biasanya digunakan untuk mengenali secara automatik siapa yang baru saja memijak penimbang. Lagipun, tidak mungkin anda akan kehilangan 20 kg semalaman.

Murah dan berfungsi - Renpho melakukan perkara asas dengan baik.

Skala lemak badan yang murah dari Renpho mempunyai paparan yang sangat mudah. Model lain mempunyai skrin resolusi tinggi yang menunjukkan kepada anda perkembangan berat badan anda atau laporan cuaca, contohnya. / © Renpho

Apakah yang boleh dilakukan oleh aplikasi skala lemak badan?

Bercakap tentang pembalakan: Sudah tentu, skala lemak badan hanya masuk akal jika anda boleh merekod data anda dalam tempoh yang lebih lama. Di sinilah apl memainkan peranan, menunjukkan anda dalam jangka panjang sama ada anda sedang membina jisim otot atau mengurangkan peratusan lemak badan anda selaras dengan latihan anda.

Dalam kebanyakan kes, arah aliran juga lebih penting daripada ukuran mutlak. Lagipun, anda terutamanya ingin berasa baik atau kelihatan baik, dan tidak berbangga dengan nombor tertentu. Oleh itu, ketepatan mutlak ukuran akhirnya adalah kepentingan kedua. Perkara yang paling penting ialah anda mencapai trend yang anda inginkan dengan latihan dan diet anda.

Sesetengah pengeluar skala lemak badan, seperti Garmin atau Withings, sudah mempunyai keseluruhan ekosistem yang boleh dipakai dan penjejak kecergasan. Jam tangan pintar Garmin, misalnya, sukar untuk ditandingi dalam fungsinya sebagai jam tangan sukan, dan Withings juga mempunyai pelbagai jam tangan pintar seperti Scanwatch 2 (ulasan) dan tidak lama lagi, malah makmal air kencing untuk rumah.

Kehidupan tidak semuanya hitam, kerana kebanyakan sisik lemak badan datang dalam warna yang berbeza.

Kebanyakan skala tersedia dalam beberapa warna, termasuk Withings Body Smart (kiri) dan Body Scan (kanan). / © Withings

Sisik lemak badan di bawah mikroskop

Withings Body Smart

The Withings Body Smart ialah pengganti kepada Body+ yang sangat berjaya. Berharga hanya di bawah $100, ia terletak dalam julat pertengahan dan menawarkan metrik skala lemak badan yang biasa bagi kandungan lemak, otot, tulang dan air badan. Ia juga menganggarkan jumlah lemak visceral. Ciri khas ialah pengukuran kadar denyutan jantung semasa persediaan. Ini membolehkan anda mencatat nadi anda dalam tempoh yang lebih lama apabila menimbang berat badan anda pada waktu pagi.

Skala Lemak Badan Pintar Renpho

Jika anda sedang mencari skala lemak badan yang sangat berpatutan, maka anda harus melihat dengan lebih dekat Skala Lemak Badan Pintar Renpho. Skala Bluetooth menentukan berat badan anda, peratusan lemak, jisim otot dan tulang serta peratusan air. Skala Renpho juga menganggarkan lemak badan anda. Satu-satunya kelemahan ialah skala tidak mempunyai Wi-Fi, jadi anda sentiasa perlu melancarkan aplikasi untuk menimbang diri anda.

Imbasan Badan Withings

Imbasan Badan Withings ialah model mewah mutlak di kalangan penimbang lemak badan. Sebagai tambahan kepada nilai biasa untuk berat badan, lemak badan, lemak viseral, jisim otot dan tulang, dan kandungan air, ia juga menentukan umur vaskular dan aktiviti saraf anda. Seperti Withings Body Smart yang lebih berpatutan, Body Scan juga mengukur nadi anda, tetapi juga mempunyai ECG 6 saluran bersepadu. Terima kasih kepada pemegangnya, skala lemak badan juga sangat tepat kerana ia boleh mengukur komposisi lemak bahagian atas badan.

Lepulse Lescale P1

Jika anda tidak mahu membelanjakan lebih daripada $300 pada skala lemak badan dengan pemegang, maka Lepulse mempunyai pilihan untuk anda. Lescale P1 hanya berharga $89.99. Untuk jumlah wang ini, anda mendapat skala lemak badan asas dengan fungsi asas biasa, tetapi yang juga boleh menentukan komposisi badan bahagian atas badan dengan lebih terperinci terima kasih kepada pemegang.

Skala Pintar Indeks Garmin S2

Jika anda melabur dalam ekosistem Garmin, maka Index S2 Smart adalah pilihan yang baik. Skala lemak badan pintar merekodkan komposisi lemak badan anda dan menyepadukan nilai terus ke dalam apl Garmin Connect. Seperti semua skala dalam perbandingan ini (kecuali model Renpho), Indeks S2 bersambung ke rangkaian rumah anda melalui Wi-Fi, membolehkan anda menimbang diri dengan mudah tanpa telefon pintar dan menghantar data secara automatik kemudian.

eufy Skala Pintar P3

Alternatif jarak pertengahan yang baik untuk Withings Body Smart ialah Skala Pintar P3 eufy dengan harga yang sama. Dengan lemak badan, jisim otot dan tulang serta ukuran peratusan air dan sensor nadi, ia menawarkan set ciri yang hampir sama. Walau bagaimanapun, apa yang menjadikannya istimewa ialah paparan yang sangat besar, yang menunjukkan kepada anda aliran semasa dalam nilai kecergasan anda secara langsung pada peranti dan memuji (atau mungkin memarahi) anda. Bagi wanita hamil dan orang yang mempunyai perentak jantung, terdapat juga mod ringkas yang mengetepikan analisis impedans bioelektrik.

Adakah anda sudah mempunyai penimbang lemak badan di rumah, dan jika ya, model yang manakah ia? Fungsi manakah yang akan memeterai perjanjian untuk anda? Saya menantikan komen anda!