Pangkalan M3 MacBook Air Apple Mendapat Peningkatan Kelajuan Storan yang Dramatik

15
Ujian 12 MacBook Air nextpit
© nextpit

Apple menyegarkan MacBook Air bulan ini dengan melengkapkan barisan dengan set cip M3 yang lebih pantas, sokongan dwi monitor luaran dan Wi-Fi 6E. Walaupun peningkatan kelihatan sangat terhad dari segi prestasi dan ketersambungan apabila dilihat di atas kertas, terdapat satu peningkatan ketara yang diperkenalkan dalam M3 MacBook Air (semakan). Kami merujuk kepada model asas yang Apple tidak sebutkan.

  • Baca juga: Komputer riba Apple MacBook dibandingkan

Pangkalan Apple M3 MacBook Air mendapat kelajuan storan yang lebih pantas

Perlu diingat bahawa model asas M2 MacBook Air (ulasan) Apple dengan storan 256 GB telah dikritik kerana mempunyai kelajuan storan SSD yang lebih perlahan daripada varian 512 GB dan M1 MacBook Air. Banyak penanda aras menunjukkan 256 GB M2 MacBook Air bergerak pada kelajuan bacaan sekitar 1.6 GB/s, menjadikannya kurang daripada separuh kelajuan data varian 512 GB pada 3.5 GB/s.

Isu ini diasingkan terutamanya kerana Apple menggunakan cip NAND tunggal pada 256 GB dan bukannya mempunyai dua cip 128 GB, serupa dengan M1 MacBook Air.

Mula-mula ditemui oleh YouTuber Max Tech, kelajuan data pada asas M3 MacBook Air adalah lebih pantas daripada rakan sejawat M2. Ia menjana kelajuan data 2.8 GB/s yang hampir dengan kelajuan 3 GB/s dalam M3 MacBook Air kami dengan storan 512 GB. Ia juga hampir dua kali ganda kadar pendahulunya.

Anda mendapat sokongan dwi monitor dengan M3 MacBook Air!

M3 MacBook Air akhirnya membenarkan dua monitor luaran di Udara! / © nextpit

Pemeriksaan lanjut oleh sumber mendapati Apple memasang dua cip SSD 128 GB pada M3 MacBook Air. Teardown daripada iFixIt juga mengesahkan persediaan dwi cip pada mesin MacBook Air terkini.

Berbanding dengan M3 MacBook Pro (ulasan), kelajuan storan SSD pada M3 MacBook Air adalah jauh lebih perlahan, disebabkan Apple memilih cip SSD yang lebih maju dalam model Pro. Walau apa pun perbezaannya, peningkatan kelajuan pada asas M3 MacBook Air masih merupakan peningkatan yang dialu-alukan.

Dari segi spesifikasi dan harga lain, M3 MacBook Air bermula pada $999 dan mempunyai CPU 8-teras manakala GPU boleh dikonfigurasikan sehingga 10-teras bersama-sama RAM bermula dari 8 GB sehingga 24 GB. Ia ditawarkan dalam saiz 13 inci dan 15 inci dengan warna kelabu angkasa, hitam tengah malam, cahaya bintang dan warna perak untuk dipilih.

Adakah anda fikir perbezaan kelajuan SSD ini ketara untuk kebanyakan pengguna biasa? Kami tidak sabar-sabar untuk mendengar pendapat anda tentang perkara ini. Mari kita bincangkan dalam komen.