Papan kekunci leret tidak berfungsi pada iPhone? 8 Cara untuk memperbaikinya!

52
Betulkan papan kekunci Leret tidak berfungsi pada iPhone

Ciri Slaid untuk Taip atau QuickPath pada iPhone membolehkan anda meleret jari anda pada satu siri huruf pada papan kekunci untuk menaip perkataan dengan cepat dan bukannya mengetik pada huruf secara individu. Walaupun ciri ini agak berguna, ramai pengguna baru-baru ini mengadu bahawa papan kekunci leret QuickPath tidak berfungsi dengan betul pada iPhone mereka.

Jika anda juga menghadapi isu yang sama, panduan penyelesaian masalah ini tentang membetulkan papan kekunci leret pada iPhone anda boleh membantu. Jadi, tanpa berlengah lagi, mari kita mulakan!

 1. Pastikan Slaid ke Taip didayakan
 2. Semak sama ada bahasa papan kekunci menyokong QuickPath
 3. Gunakan papan kekunci Apple lalai
 4. Lumpuhkan papan kekunci pihak ketiga
 5. Semak kemas kini perisian
 6. Lakukan but semula keras
 7. Lakukan tetapan semula kilang
 8. Hubungi Sokongan Apple

1. Pastikan Slaid ke Taip didayakan

Papan kekunci leret pada iPhone tidak akan berfungsi untuk anda jika togol Leret ke Taip di bawah tetapan papan kekunci dimatikan. Anda boleh mengikuti langkah yang disenaraikan di bawah untuk memastikan ia didayakan.

 1. Buka apl Tetapan pada iPhone anda.
 2. Ketik Umum → Papan kekunci.
 3. Togol pada Slaid untuk Leret.

  Dayakan Slaid untuk Menaip pada iPhone

2. Semak sama ada bahasa papan kekunci menyokong QuickPath

Papan kekunci leret/QuickPath hanya disokong oleh segelintir bahasa papan kekunci pada masa ini. Jadi, Jika anda memerlukan bantuan untuk menentukan sama ada QuickPath menyokong bahasa papan kekunci yang anda pilih, anda boleh melihat Halaman Ketersediaan Ciri Apple untuk QuickPath.

Dan sekiranya bahasa papan kekunci anda tidak disokong, anda boleh bertukar kepada bahasa papan kekunci lain, seperti Bahasa Inggeris (AS), dengan mengikut langkah yang disenaraikan di bawah:

 1. Buka apl Tetapan pada iPhone anda.
 2. Ketik Umum → Papan Kekunci → Papan Kekunci.

  Ketik pada Umum, Papan Kekunci, papan kekunci pada iPhone

 3. Ketik Tambah Papan Kekunci Baharu.
 4. Pilih Bahasa Inggeris (AS) atau mana-mana bahasa lain yang disokong oleh QuickPath.

  Ketik Tambah Papan Kekunci Baharu dan Pilih Bahasa Inggeris AS pada iPhone

3. Gunakan papan kekunci Apple lalai

Hanya beberapa papan kekunci pihak ketiga terpilih yang menawarkan fungsi Leret untuk Taip pada iPhone. Oleh itu, anda harus beralih kepada papan kekunci Apple lalai untuk melihat sama ada itu membantu.

Apa yang anda perlu lakukan ialah ketik ikon Globe yang terletak di sudut kiri bawah papan kekunci untuk mengitar semua papan kekunci yang dipasang sehingga anda mencapai papan kekunci lalai.

Ketik ikon Glob pada iPhone

4. Lumpuhkan papan kekunci pihak ketiga

Jika menukar kepada papan kekunci Apple lalai tidak membantu memulihkan fungsi Leret untuk Taip pada iPhone anda, anda boleh melumpuhkan semua papan kekunci pihak ketiga yang lain untuk melihat sama ada itu berjaya.

 1. Buka apl Tetapan pada iPhone anda.
 2. Pergi ke Umum → Papan Kekunci → Papan Kekunci.
 3. Pilih Edit → Ikon tolak di sebelah papan kekunci pihak ketiga.
 4. Ketik Padam.

  Keluarkan Papan Kekunci Pihak Ketiga pada iPhone

5. Semak kemas kini perisian

Selalunya gangguan atau pepijat dalam iOS boleh menyebabkan beberapa ciri yang baik tidak dapat digunakan. Jika anda fikir ini yang menghalang papan kekunci leret daripada berfungsi pada iPhone anda, ikut langkah yang disenaraikan di bawah untuk menyemak sama ada Apple telah mengeluarkan kemas kini perisian dengan pembetulan pepijat baharu untuk menyelesaikan isu anda.

 1. Pergi ke Tetapan → Umum → Kemas Kini Perisian.
 2. Ketik Muat turun dan pasang jika sebarang kemas kini tersedia.

  Pergi ke Tetapan, Umum, Kemas Kini Perisian, muat turun dan pasang

6. Lakukan but semula keras

Satu lagi cara anda boleh mendapatkan papan kekunci leret berfungsi pada iPhone anda adalah dengan mengebut semulanya. Pendekatan mudah dan langsung ini boleh membantu menyelesaikan kebanyakan isu berkaitan perisian pada iPhone anda.

Jika anda tidak pasti tentang cara anda boleh but semula iPhone anda, lihat panduan ini tentang cara but semula keras mana-mana model iPhone atau iPad.

7. Lakukan tetapan semula kilang

Jika kebanyakan penyelesaian gagal, anda boleh melakukan tetapan semula kilang pada iPhone anda. Ini akan memulihkan semua tetapan lalai dan memadamkan data pengguna supaya anda boleh memulakan baharu dari awal.

 1. Pergi ke Tetapan → Umum → Pindahkan atau Tetapkan Semula iPhone.
 2. Pilih Padam Semua Kandungan dan Tetapan.

  Padam Semua Kandungan dan Tetapan pada iPhone

 3. Ketik Teruskan.
 4. Taip Kod Laluan iPhone dan ikut arahan pada skrin sebaik sahaja sandaran iCloud automatik selesai.

  Ketik pada Teruskan dan Tambah Kod Laluan pada iPhone

8. Hubungi Sokongan Apple

Jika tiada penyelesaian yang disenaraikan di atas membantu anda menghidupkan semula papan kekunci leret pada iPhone anda, maka pertaruhan terbaik anda ialah menghubungi Sokongan Apple. Mereka boleh membantu anda mendiagnosis dan membetulkan isu itu melalui telefon atau menjadualkan janji temu Genius Bar untuk anda di Apple Store terdekat.

Mengapa menaip apabila anda hanya boleh meleret?

Papan kekunci leret QuickPath pada iPhone boleh menjadi penjimat masa sebenar, membolehkan anda menaip dengan cepat dan cekap. Walau bagaimanapun, jika papan kekunci leret tidak berfungsi pada iPhone anda, kaedah yang disenaraikan di atas akan membantu anda membetulkannya dengan mudah dalam masa yang singkat. Jika panduan ini membantu anda, beritahu kami penyelesaian yang berkesan untuk anda.

Baca lebih lanjut:

 • Cara menggunakan Papan Kekunci Leret QuickPath pada iPhone
 • Apl AI terbaik untuk iPhone dan iPad
 • Bagaimana untuk menetapkan kod laluan alfanumerik pada iPhone atau iPad

Profil Pengarang

Ayush Patel

Ayush ialah peminat teknologi yang bertukar menjadi wartawan teknologi dan penulis cara untuk menerangkan topik yang rumit dengan cara yang jelas dan ringkas. Apabila tidak menulis, anda boleh mendapati dia berlari-lari melalui hutan belantara dalam Red Dead Redemption 2 atau memandu melalui jalan-jalan Night City di Cyberpunk 2077.