Paparan Baharu iPhone 16 Pro yang Mengagumkan Bocor

7
nextpit Apple iPhone 15 Pro Max Paparan
© nextpit

Kebocoran Apple iPhone 16 dan iPhone 16 Pro semakin meningkat menjelang pelancaran musim gugur. Laporan terbaru dari China telah memberi penerangan tentang kemasukan paparan yang lebih cerah untuk model iPhone Pro.

Seberapa terang paparan iPhone 16 Pro (Max)?

Pembocor prolifik dan boleh dipercayai Setsuna Digital berkongsi butiran melalui Weibo tentang paparan OLED iPhone 16 Pro yang menampilkan 1,200 nits kecerahan biasa atau dalam mod SDR. Ini adalah 200 nits lebih daripada paparan OLED yang terdapat dalam duo iPhone 15 Pro keluar (ulasan).

Perlu diingat bahawa mempunyai kiraan nits 20 peratus lebih tinggi tidak diterjemahkan kepada paparan 20 peratus lebih cerah kerana nilai nits tidak berkaitan secara langsung dengan tahap kecerahan. Begitu juga, kecerahan biasa adalah berbeza daripada HBM (Mod Kecerahan Tinggi), yang biasanya mempunyai dua kali atau lebih nilai nits puncak dan hanya digunakan pada bahagian tertentu paparan.

Samsung Galaxy S24 Ultra' Corning Glass Armor berbanding iPhone 15 Pro Max

Perisai Kaca Corning Galaxy S24 Ultra berbanding Perisai Seramik iPhone 15 Pro Max. / © X/u/IceUniverse

Sebagai perbandingan, hanya sedikit peranti yang setanding atau mempunyai kecerahan yang lebih tinggi daripada 1,200 nits yang didakwa hadir dalam paparan iPhone 16 Pro. Julat (ulasan) Galaxy S23 tahun lepas menampilkan kecerahan tipikal 1,200 nits manakala Galaxy S24 (ulasan) mempunyai tahap yang tidak ditentukan, walaupun ia dianggap lebih tinggi daripada pendahulunya.

Paparan yang lebih cerah tidak selalu bermakna keterlihatan yang lebih baik

Kelebihan yang paling ketara untuk memiliki kecerahan yang lebih tinggi ialah peningkatan keterbacaan paparan, terutamanya apabila anda berada di luar rumah atau berada dalam keadaan cerah. Sudah tentu, jenis panel kaca yang digunakan juga menyumbang kepada pemantulan yang seterusnya mempengaruhi keterlihatan skrin keseluruhan. Ini telah ditangani oleh Samsung dalam Galaxy S24 Ultra (ulasan) yang dilengkapi dengan kaca Gorilla Armor baharu yang mempunyai 75 peratus kurang pantulan permukaan.

Selain paparan yang lebih terang, iPhone 16 Pro dan iPhone 16 Pro Max dikhabarkan akan menampilkan skrin yang lebih lebar sedikit, dengan entri yang lebih kecil menghampiri 6.3-inci merentas menyerong manakala Max berukuran 6.9-inci merentas menyerong. Kedua-duanya kelihatan mengekalkan potongan Pulau Dinamik berbentuk pil dan profil paparan rata.

Apple tidak menjadualkan pelancaran iPhone 16 secara rasmi, tetapi ia dijangka akan berlaku pada bulan September dengan Watch Series 10 dan Watch Ultra 3 yang diperbaharui berkemungkinan besar juga akan dilancarkan secara rasmi.

Apakah pendapat anda tentang paparan iPhone 16 Pro yang dikatakan lebih cerah? Adakah anda fikir ia akan menjadi terlalu banyak dan anda lebih suka mempunyai jenis penambahbaikan paparan yang lain? Mari bincangkan pendapat anda dalam komen.