Paparan Generasi Seterusnya Samsung Akan Membaca Tekanan Darah dan Denyutan Jantung

47
nextpit xiaomi miui denyutan jantung bagaimana untuk wira
© NextPit

Kebanyakan telefon pintar masa kini bergantung pada pengimbas cap jari ultrasonik yang dibina di bawah paparan. Samsung, yang merupakan salah satu perintis teknologi, memperkenalkan panel termaju untuk peranti masa depan yang mampu membaca cap jari di mana-mana kawasan skrin serta mengukur data kesihatan seperti tekanan darah.

Pada Minggu Paparan SID Samsung di Los Angeles, Korea Selatan telah melancarkan paparan baharu yang dipanggil Paparan OLED Sensor yang secara drastik meningkatkan pengecaman cap jari dan biometrik dalam telefon pintar dan tablet. Ia mempunyai fotodiod organik penderia cahaya (OPD) tertanam dan bukannya membina secara berasingan berbanding penyelesaian semasa.

  • Baca juga: Cara mengukur tekanan darah pada Samsung Galaxy Watch

Penggunaan OPD akan membolehkan pengimbasan cap jari pada keseluruhan skrin dan bukannya hanya menggunakan sebahagian atau bahagian bawah seperti yang dilihat pada Samsung Galaxy S23 dan Galaxy S23 Ultra. Selain itu, ini juga akan meningkatkan keselamatan dengan membenarkan memasukkan berbilang ID atau cap jari semasa pengesahan.

Paparan OLED Sensor Samsung

Paparan OLED Sensor Samsung boleh memantau kadar denyutan jantung dan tahap tekanan darah. / © Samsung

Cara panel OLED Samsung dengan penderiaan biometrik berfungsi

Walau bagaimanapun, ciri paling ketara yang dibawa oleh Paparan OLED Sensor ialah sokongan untuk bacaan biometrik. Samsung berkata panel akan mengambil kesempatan daripada lampu OLED untuk memantau beberapa data kesihatan atau biometrik pengguna.

Secara khusus, cahaya akan dipancarkan ke saluran darah jari pengguna apabila ditekan pada paparan. Tambahan pula, variasi cahaya yang dipantulkan dan dibiaskan kembali ke panel akan menentukan tahap tekanan darah dan kadar denyutan jantung. Kaedah ini sebahagiannya serupa dengan cara penderia BioActive 3-dalam-1 berfungsi pada Galaxy Watch 5 Pro Samsung yang telah kami semak, yang menggunakan spektrum lampu dan laser.

Pada masa ini, tidak jelas sama ada bila kita boleh menjangkakan teknologi itu akan menjadi kenyataan pada telefon pintar atau tablet Samsung Galaxy yang sebenar. Tetapi memandangkan bagaimana ia sudah didemonstrasikan pada Persidangan Paparan Samsung, kita mungkin melihat ini tiba dalam beberapa tahun.

Apakah pendapat anda tentang kemungkinan telefon pintar Samsung mempunyai penderiaan biometrik yang dibina pada skrin? Adakah anda fikir ia adalah ciri penting yang akan anda pertimbangkan pada masa hadapan? Kami ingin mendengar jawapan anda dalam ulasan.

Sumber:
Berita Samsung