Paparan generasi seterusnya Samsung untuk menambah tekanan darah dan pemantauan paras gula

83
NextPit samsung Galaxy Watch 5 Pro Sensor
© NextPit

Paparan masa depan Samsung akhirnya boleh membolehkan fungsi pemantauan kesihatan yang meluas serupa dengan jam tangan pintar. Pada acara baru-baru ini, syarikat Korea Selatan itu telah menunjukkan beberapa kejayaan menjanjikan OLED Sensor semua-dalam-satu termasuk ciri seperti pemantauan tekanan darah dan pengimbasan cap jari semua skrin.

Walaupun Apple masih memikirkan cara untuk mengintegrasikan penderia tekanan darah yang tepat ke dalam Siri Jam Tangannya, Samsung telah membuktikan bahawa ia sudah selangkah ke hadapan. Ketua Pegawai Eksekutif Samsung Display JS Choi mendedahkan bahawa syarikat itu sedang mengusahakan paparan gen seterusnya yang digelar OLED 2.0. Dan yang mungkin siap pada tahun 2025 dengan ciri revolusioner di belakangnya.

Ketua bercakap tentang sensor fotodiod organik yang baru dibangunkan daripada Samsung yang membolehkan keseluruhan kawasan paparan mengimbas berbilang input cap jari pada masa yang sama. Ini juga akan meningkatkan tahap keselamatan secara drastik sebanyak 2.5 bilion kali berbanding dengan mendaftarkan profil satu jari, menurut syarikat itu.

Paparan Samsung 2.0 dengan biosensor dan cap jari semua skrin

Paparan OLED generasi seterusnya Samsung dengan biosensor bersepadu yang membolehkan penjejakan paras darah dan gula / © Samsung Display

Telefon pintar Samsung Galaxy dengan biosensor

Tetapi yang lebih penting, telah disebutkan bahawa paparan yang akan datang akan membolehkan pengeluar mudah alih terbesar menambah biosensor untuk mengukur data kesihatan pengguna seperti tekanan darah dan paras gula (glukosa) dalam darah. Pada masa yang sama, paparan ini boleh menempatkan antena 5G, meningkatkan lagi ketersambungan dan mengurangkan jejak telefon pintar.

Samsung tidak mendedahkan semua butiran teknikal seperti metodologi yang disertakan atau cara menghasilkan bacaan yang tepat. Sebagai rujukan, Galaxy Watch 5 Pro membolehkan bacaan tekanan darah dengan memerlukan monitor luaran terlebih dahulu untuk penentukuran. Pemantau glukosa Cyborg M1 Ultrahuman yang rakan sekerja kami Stefan Möllenhoff semak menggunakan jarum bukan invasif untuk mengesan metabolisme pengguna.

Apple juga dikhabarkan akan memperkenalkan jam tangan yang mampu membaca tekanan darah. Dua paten baru-baru ini menunjukkan pelbagai cara syarikat Cupertino boleh melaksanakan teknologi tersebut. Malangnya, masih tidak jelas bila kita boleh melihat ciri ini. Adakah anda fikir ini adalah fungsi penting sebelum membeli jam tangan pintar atau boleh pakai?

Sumber:
Youtube