Paparan Google Pixel 9 Boleh Berfungsi dalam Keadaan Basah

13
nextpit Paparan Google Pixel 8 Pro
© nextpit

Telah ditemui pada bulan Januari bahawa Google telah mengusahakan ciri “Adaptive Touch” baharu untuk telefon Pixel. Ia bukanlah sesuatu yang mengejutkan untuk melihat ciri ini tersedia pada Pixel 8 (ulasan) dan Pixel 8 Pro (ulasan) terlebih dahulu, walaupun perkembangan terkini menunjukkan ciri ini mula diperkenalkan pada Pixel 9.

Google Pixel 9 boleh menyokong operasi paparan basah

Dalam kemas kini Android QPR3 Beta 2 terkini untuk pembangun, petunjuk tentang ciri itu telah muncul sekali lagi (melalui Autoriti Android). Di sepanjang baris perisian tegar, ciri ini kini dikenali sebagai “P24”. Menggali lebih lanjut, label itu mungkin bermaksud barisan Pixel 2024 Google yang akan terdiri daripada Pixel 9 dan Pixel 9 Pro.

Idea Adaptive Touch yang tiba pada Pixel 8a telah disangkal dengan pantas oleh saluran berita kerana peranti jarak pertengahan Google biasanya membawa label ‘pertengahan tahun’. Pada masa yang sama, Adaptive Touch nampaknya memerlukan paparan OLED yang berkebolehan untuk berfungsi, yang merupakan kekurangan telefon pintar jarak pertengahan Pixel Google.

Paparan tidak rasmi Google Pixel 9

Paparan Google Pixel 9 menunjukkan pulau kamera yang direka bentuk semula dan bingkai rata. / © OnLeaks / 91Mobiles

Berdasarkan ini, menjadi lebih jelas bahawa mod paparan khusus ini boleh dirancang untuk dimasukkan ke dalam Pixel 9 dan Pixel 9 Pro terlebih dahulu, yang kedua-duanya dijangka diumumkan pada musim luruh ini. Walau bagaimanapun, kami masih tidak tahu sama ada ciri itu akan tersedia pada peranti Pixel 8 dan Pixel 8 Pro yang lebih lama.

Apakah itu Pixel Adaptive Touch Google?

Berdasarkan apa yang kami ketahui, Adaptive Touch ialah mod paparan yang dinaik taraf yang menyesuaikan dan melaraskan kadar tindak balas sentuhan secara automatik berdasarkan persekitaran dan aktiviti. Sebagai contoh, ia akan melaraskan kepekaan sentuhan dan membolehkan input sentuhan pada skrin walaupun telefon bimbit basah atau digunakan dalam keadaan hujan. OnePlus juga mempunyai ciri serupa yang dipanggil “Aqua Touch” yang diperkenalkan pada OnePlus 12 (ulasan).

Google pada masa ini mempunyai ciri setanding yang digelar mod “Pelindung Skrin” pada Pixel 8, tetapi ini terhad apabila pelindung skrin dipasang pada telefon bimbit. Syarikat itu akhirnya boleh mengembangkan ini untuk memasukkan Adaptive Touch dan menambah sokongan untuk operasi basah pada duo telefon perdana yang akan datang.

Adakah anda fikir ciri sedemikian adalah tambahan penting untuk peranti Pixel? Adakah anda ingin menaik taraf kepada Pixel 9 atau Pixel 9 Pro sebaik sahaja ia dilancarkan? Biar kami mendengar jawapan anda.