Paparan Sentiasa Hidup tidak berfungsi pada iPhone 14 Pro? Berikut adalah 10 pembetulan

104
Sentiasa Dipaparkan tidak berfungsi pada iPhone 14 Pro

Senario apabila AOD iPhone 14 Pro dimatikan secara automatik:

 • Apabila iPhone diletakkan di dalam beg galas atau poket
 • Jika iPhone diletakkan terbalik
 • Apabila Apple Watch anda lebih dekat dengan iPhone anda

Dengan siri iPhone 14, Apple akhirnya memperkenalkan paparan Sentiasa Hidup, satu ciri yang telah lama ditunggu-tunggu pengguna untuk digunakan. Tetapi sebelum keseronokan itu dapat diselesaikan, ramai pengguna mula menghadapi masalah dengan AOD.

Ini bukan sesuatu yang sesiapa mahu lihat selepas membeli iPhone idaman mereka. Itulah sebabnya saya di sini untuk membantu anda membetulkan isu paparan Sentiasa Hidup tidak berfungsi pada iPhone anda dan meningkatkan tahap keseronokan itu semula.

 1. Pastikan anda telah menghidupkan paparan Sentiasa Hidup
 2. Kemas kini iPhone kepada versi iOS terkini
 3. Matikan Mod Kuasa Rendah
 4. Tukar fokus Tidur
 5. Lumpuhkan Kamera Kesinambungan pada iPhone
 6. Hidupkan/matikan Raise to Wake up pada iPhone
 7. Matikan CarPlay pada iPhone
 8. Mulakan semula iPhone anda
 9. Tetapkan semula iPhone
 10. Hubungi Sokongan Apple

1. Pastikan anda telah menghidupkan paparan Sentiasa Hidup

Walaupun ciri paparan Sentiasa Hidup iPhone 14 Pro dihidupkan secara lalai, ia masih bagus untuk memastikan ia dihidupkan. Mungkin anda atau orang lain mungkin telah menukarnya semasa bermain-main dengan tetapan. Mari pergi dan lihat sama ada ia dihidupkan.

 1. Buka Tetapan.
 2. Ketik Paparan & Kecerahan.
 3. Togol hidupkan Sentiasa Hidup.

  Pastikan anda telah menghidupkan paparan Sentiasa Hidup pada iPhone

Walaupun ia dihidupkan, cuma matikan ia dan kemudian hidupkannya semula dan lihat sama ada isu itu telah dibetulkan atau tidak.

2. Kemas kini iPhone kepada versi iOS terkini

Walaupun iOS 16 datang dengan banyak ciri untuk meningkatkan pengalaman anda, terdapat juga banyak pepijat tidak diundang yang menjejaskan pengalaman pengguna. Sesetengah pepijat ini mungkin menjadi sebab anda tidak boleh menggunakan AOD pada iPhone 14 Pro anda.

Syukurlah, Apple sentiasa menolak kemas kini sebaik sahaja mereka melihat pepijat. Oleh itu, adalah lebih baik untuk menggunakan versi iOS terkini.

Jadi, pergi ke Tetapan → Umum → Kemas Kini Perisian dan lihat jika terdapat sebarang kemas kini baharu yang tersedia untuk dipasang. Anda juga boleh menghidupkan Kemas Kini Automatik untuk sentiasa menggunakan kemas kini iOS terkini. Selain daripada kaedah ini, terdapat banyak cara lain untuk mengemas kini iPhone anda, yang telah kami nyatakan dalam panduan terperinci kami.

3. Matikan Mod Kuasa Rendah

Bagi mereka yang tertanya-tanya sama ada AOD menjejaskan hayat bateri 14 Pro, jawapannya ialah ya. Jadi jika anda telah mendayakan Mod Kuasa Rendah, anda dikehendaki mematikannya untuk menggunakan ciri tersebut.

Terdapat dua cara anda boleh mematikan Mod Kuasa Rendah pada iPhone anda.
Pergi ke Tetapan → Bateri → matikan Mod Kuasa Rendah.

4. Tukar fokus Tidur

Apple tahu anda tidak mahu iPhone anda sentiasa menyalakan skrin semasa anda tidur. Oleh itu semasa dalam mod Tidur, ia akan mematikan paparan Sentiasa Hidup secara automatik. Untuk menyelesaikannya, anda boleh melakukan mana-mana perkara berikut:

 • Tukar/matikan Fokus daripada Pusat Kawalan.
 • Jika anda telah memautkan Skrin Kunci dengan Fokus, tukar Skrin Kunci.
 • Anda juga boleh membuat perubahan ini daripada Tetapan.

Anda juga boleh membuat perubahan ini daripada Tetapan.
Pergi ke Tetapan → Fokus → pilih Fokus pilihan anda.

5. Lumpuhkan Kamera Kesinambungan pada iPhone

Jika anda telah mendayakan Kamera Kesinambungan pada iPhone anda, anda tidak akan dapat menggunakan Sentiasa Hidup secara serentak semasa Mac anda menggunakan kamera iPhone. Untuk menyelesaikannya, anda perlu melumpuhkan pilihan ini:

 1. Pada iPhone anda, buka Tetapan.
 2. Ketik Umum.
 3. Pilih AirPlay & Handoff.
 4. Di sini, togol pada Kamera Kesinambungan.

  Lumpuhkan Kamera Kesinambungan dalam Tetapan pada iPhone

6. Hidupkan/matikan Raise to Wake up pada iPhone

iPhone anda terjaga daripada AOD apabila anda mengangkatnya dan kembali ke AOD apabila anda meletakkannya semula. Tetapi disebabkan beberapa pepijat, ia mungkin tidak kembali ke skrin malap itu. Untuk menyelesaikan ini:

 1. Lancarkan Tetapan.
 2. Pilih Paparan & Kecerahan.
 3. Togol off Raise to Wake.
 4. Kemudian togol semula.

  Hidupkan atau matikan Raise to Wake up pada iphone

7. Matikan CarPlay pada iPhone

Apple telah mereka bentuk AOD untuk dimatikan secara automatik apabila disambungkan ke CarPlay. Jadi matikannya, dan kemudian AOD akan tersedia pada iPhone anda, sentiasa.

 1. Buka Tetapan.
 2. Ketik Umum.
 3. Pilih CarPlay.

  Matikan CarPlay pada iPhone

 4. Di sini pilih kenderaan yang ingin anda alih keluar.
 5. Sekarang, pilih Lupakan Kereta Ini.

8. Mulakan semula iPhone anda

Biasanya, sesetengah pepijat boleh dibetulkan dengan mudah dengan memulakan semula cepat. Jika itu tidak membantu, anda boleh melangkah lebih jauh dan melakukan mulakan semula secara paksa iPhone anda. Memulakan semula iPhone anda akan mengosongkan semua cache, bersama-sama dengan pepijat. Ini mungkin membetulkan isu AOD pada iPhone 14 Pro anda.

Memandangkan kita tidak dapat dimulakan semula dalam hidup kita, sekurang-kurangnya biarkan iPhone kita dimulakan semula 🙂

9. Tetapkan semula iPhone

Sekali lagi, sesuatu yang kita tidak boleh lakukan kepada diri kita sendiri, tetapi kita boleh lakukan pada iPhone kita. Dengan menetapkan semula kilang iPhone, ia boleh mempunyai permulaan yang baharu, dan mana-mana pepijat yang menghalang AOD berfungsi dengan betul mungkin juga dialih keluar.

Tetapi sebelum anda memadam sepenuhnya segala-galanya dalam memori iPhone anda, ambil sandaran fail. Jika tidak, anda mungkin menghadapi masalah yang lebih besar dan perlu mula mencari perisian pemulihan data iPhone untuk memulihkan data yang hilang tersebut.

10. Hubungi Sokongan Apple

Jika tiada kaedah yang dinyatakan di sini membantu menjadikan Sentiasa Hidup berfungsi pada iPhone anda, pilihan terakhir ialah menghubungi Sokongan Apple dan mendapatkan bantuan. Pastikan anda bersikap sopan terhadap wakil kerana mereka berada di sana untuk membantu anda dengan masalah yang anda hadapi dengan iPhone anda.

Itu sahaja!

Sentiasa Hidup adalah ciri yang peminat telah menuntut daripada Apple untuk sekian lama. Malangnya, disebabkan oleh beberapa pepijat perisian, anda mungkin tidak dapat “sentiasa” menikmati ciri ini, itulah sebabnya saya telah membawakan anda semua pembetulan ini. Adakah panduan ini membantu anda? Jika anda mempunyai pertanyaan lanjut, beritahu saya dalam ulasan.

Berikut adalah beberapa bacaan menarik untuk dilihat:

 • Cara Mematikan Paparan Sentiasa Hidup pada Siri 6 dan 5 Apple Watch
 • Tidak boleh menambah kad pada Apple Pay pada iPhone dan iPad?
 • Apakah GPS Dwi-Frekuensi dalam siri Apple Watch Ultra dan iPhone 14 Pro