Pasang watchOS 9 beta: Bagaimana untuk mendapatkan kemas kini pada Apple Watch anda sekarang

45
Apple Watch watchOS 9 muka baharu
© NextPit

Untuk mengaktifkan dan menjalankan watchOS 9 pada Apple Watch Series 4 atau lebih baharu anda sudah boleh dilakukan. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara memuat turun dan memasang watchOS 9 beta untuk pembangun, dan juga menerangkan bahaya berbuat demikian.

Lompat ke:

Amaran: watchOS 9 pada masa ini ialah perisian yang berada dalam peringkat beta, yang mungkin juga mengandungi pepijat dan mungkin membawa kepada kehilangan data. Anda hanya perlu memasang pembangun atau versi beta awam pada peranti yang anda tidak bergantung pada setiap hari. Walau apa pun, lakukan sandaran data anda sebelum memulakan. Perlu diingat bahawa ini berbeza daripada iOS 16 beta untuk iPhone, di mana adalah mustahil untuk melakukan penurunan taraf kepada watchOS 8.

Memandangkan amaran wajar telah diberikan, watchOS 9 baharu telah didedahkan pada 6 Jun dan memperkenalkan kuartet muka jam tangan baharu kepada Apple Watch, sekumpulan metrik baharu untuk senaman seperti berlari dan berenang serta penambahbaikan untuk ciri AFib. Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang kebaharuan yang akan tiba di Apple Watch pada bulan September, akses panduan lengkap kami untuk watchOS 9.

 • Berkaitan: Cara memasang iOS 16 pada iPhone anda sekarang
Apple Watch Series 4 memaparkan muka jam tangan baharu yang ditambah melalui kemas kini perisian

watchOS 9 menambah empat muka jam baharu pada Apple Watch. Anda melihat muka jam Lunar dalam foto di atas. / © NextPit

Muat turun dan pasang watchOS 9 beta untuk pembangun

Jika anda ingin mengemas kini Watch anda kepada watchOS 9 sekarang, anda memerlukan akaun pembangun dengan Apple. Akaun pembangun memberikan akses kepada semua versi beta iOS, iPadOS, macOS, tvOS dan watchOS. Selain itu, terdapat beberapa pilihan lain, seperti ujian beta apl anda sendiri dan pelbagai alat pembangun untuk mencipta apl.

Penciptaan akaun pembangun untuk individu berharga $99 setahun, dan oleh itu mungkin hanya berbaloi jika anda merancang untuk membangun dan mengedarkan apl. Untuk membuat akaun pembangun dengan Apple, ikuti langkah di bawah:

Muat turun dan pasang beta pembangun watchOS 9

Dengan akaun pembangun, anda boleh memasang versi beta watchOS 9 seperti berikut:

 1. Log masuk ke akaun anda di developer.apple.com.
  1. Pada iPhone anda: Muat turun profil konfigurasi terus ke iPhone anda dan ikut arahan pemasangan.

  2. Pada Mac atau PC anda: Simpan fail ke cakera keras/SSD anda dan e-melkannya ke akaun pada iPhone anda. Simpan profil konfigurasi pada Fail, bukanya dan ikut arahan pemasangan.

 2. Dengan mengklik pada profil, profil kemas kini untuk watchOS 9 beta harus dipasang secara automatik. Anda kemudian akan melihat sijil dalam apl Watch (apl yang anda gunakan untuk mengurus Apple Watch anda pada iPhone).
 3. Kemudian, sebagai langkah terakhir, lancarkan apl Tonton dan navigasi ke Kemas Kini Perisian dan semak kemas kini seperti biasa. Anda kini sepatutnya melihat kemas kini baharu yang kini boleh dipasang.
 4. Untuk memasang watchOS 9 pada Apple Watch, Jam Tangan mesti disambungkan kepada pengecas dan mempunyai sekurang-kurangnya 50% hayat bateri yang tinggal. Selain itu, iPhone mesti disambungkan ke rangkaian Wi-Fi dan kekal dalam julat Apple Watch.
Tangkapan skrin menunjukkan cara memasang beta pembangun watchOS 9

Selepas profil konfigurasi, hanya pergi ke tetapan kemas kini perisian dan pasang watchOS 9 beta / © NextPit

Pasang watchOS 9 (versi beta awam)

Sekiranya anda tidak mahu mendaftar akaun pembangun, Apple dijangka mengeluarkan watchOS 9 sebagai beta awam seawal bulan Julai. Memandangkan versi semasa yang telah kami uji nampaknya agak stabil, mungkin tiada apa-apa yang boleh menghalang keluaran beta dalam beberapa minggu akan datang.

Untuk mendaftar sebagai penguji beta untuk watchOS 9, ikut langkah berikut:

 1. Pergi ke beta.apple.com dan mendaftar untuk program beta.
 2. Sebaik sahaja ia dikeluarkan, Apple akan memberitahu anda mengenainya. Sudah tentu, anda juga akan mengetahui di sini di NextPit. Langkah berikut hanya akan berfungsi sebaik sahaja beta awam tersedia.
 3. Langkah pemasangan untuk versi beta adalah serupa dengan penerangan di atas. Pertama, anda perlu memuatkan profil konfigurasi. IPhone mesti kekal dalam julat rangkaian Wi-Fi dan Apple Watch. Bateri Apple Watch perlu dicas sekurang-kurangnya 50% penuh, dan ia mesti kekal disambungkan kepada pengecas.
 4. Setelah parameter tersebut disediakan, pergi ke Tetapan > Umum > Kemas Kini Perisian.
 5. Klik pada Muat Turun dan Pasang.
 6. Mengklik Pasang kemudian akan memasang versi terkini watchOS. Jam tangan juga harus but semula.

Sekarang setelah anda tahu cara memasang watchOS 9 pada Apple Watch anda dan, yang paling penting, isu berkenaan peringkat beta kemas kini sistem pengendalian Watch: Selamat memuat turun! Sila maklumkan kepada kami: apakah pendapat anda tentang ciri baharu yang baru sahaja didapati pada Apple Watch anda dengan OS baharu?