Paten aneh: Teknologi realiti campuran Apple mungkin mendedahkan perkara yang tidak kelihatan

121
Teknologi paten Apple Reality Pro Headset tersembunyi tidak kelihatan
© NextPit

Kami belum melihat alat dengar realiti campuran Apple yang pertama lagi. Tetapi Apple terus memfailkan lebih banyak paten yang berkaitan dengan teknologi AR/VR masa depannya. Paten terkini berkenaan teknologi untuk mendedahkan perkara yang tidak dapat dilihat oleh mata manusia, yang mengagumkan dan aneh pada masa yang sama. Baca terus untuk mengetahui sama ada anda perlu teruja.

TL;DR

  • Apple memfailkan paten set kepala realiti campuran baharu.
  • Paten memperincikan peranti yang mampu mendedahkan perkara tersembunyi yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar.
  • Tidak jelas bila teknologi itu akan tiba pada peranti sebenar Apple.

Ditemui oleh Patently Apple, pemfailan itu menerangkan set kepala realiti campuran/lanjutan futuristik yang boleh mengesan komponen halimunan seperti haba, aliran udara atau malah isyarat WiFi. Sifat yang ditangkap ini kemudiannya diletakkan di atas perwakilan fizikal objek.

  • Baca juga: Apple merancang untuk menambah kawalan gerak isyarat 3D pada alat MR dan ARnya

Teknologi ini dimungkinkan oleh sensor khas. Dalam kes ini, peranti seperti termometer inframerah atau pengimbas gas diperlukan sebagai tambahan kepada berbilang kamera dan pelbagai kamera yang telah digunakan untuk menangkap persekitaran pengguna.

Paten baharu Apple tentang teknologi realiti campuran dan lanjutan mendedahkan perkara tersembunyi

Paten menunjukkan bahawa teknologi itu boleh digunakan dalam mengesan pagar ultrasonik yang tidak kelihatan. Apakah perkara itu? / © Patently Apple

Aplikasi tanpa had teknologi MR

Seperti biasa, paten ini tidak menjamin bahawa pengguna akan melihat teknologi pada set kepala Apple sebenar tidak lama lagi. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa aplikasi yang boleh ditawarkan oleh peranti MR futuristik ini—dan semuanya kelihatan menjanjikan.

Iaitu, ia mungkin membolehkan pengguna pekak melihat bunyi yang datang daripada sumber ultrasonik. Aplikasi lain yang lebih maju akan menjadikan peranti MR atau XR setara dengan pengimbas sinar-X di mana objek yang tidak jelas boleh dikesan dan didedahkan yang boleh menjadi alat yang berkuasa untuk anggota bomba. Selain itu, pengesanan haba dan gas boleh menjadi sangat berguna dalam kegunaan industri.

Alat dengar Realiti Apple

Tidak mungkin ciri ini akan tiba pada set kepala Apple MR pertama yang mungkin akan dipanggil Reality Pro. Seperti yang dilaporkan oleh Gurman, set kepala itu lebih suka menyaingi Quest Pro Meta yang akan datang daripada menampilkan satu set penderia ultrasonik. Ia juga berkemungkinan akan dijalankan pada Realiti OS atau rOS Apple yang belum diumumkan. Selain Reality Pro, Apple dikatakan sedang mengusahakan kaca pintar AR penuh dan versi alat dengar pertama yang lebih murah.

Adakah anda akan mempertimbangkan untuk membeli set kepala Apple MR pada masa hadapan? Dan berapa harga yang anda jangkakan? Biar kami mendengar jawapan anda di bahagian komen.