Patutkah Anda Muat Turun Apple iOS 16.4 (a) Kemas Kini Tindak Balas Keselamatan Pantas?

65
NextPit iOS 16 Sentiasa Di Paparan
© NextPit

Apple telah mengeluarkan kemas kini keselamatan baharu yang dipanggil Rapid Security Response melalui versi iOS 16.4 (a). Kemas kini pertama kali ditujukan untuk penguji dan pembangun iOS 16 Beta sebelum ia dilancarkan kepada umum. Kemas kini ini tentang apa? Sekiranya anda memasang ini pada iPhone anda? Kami akan memberi anda jawapan di bawah.

Respons Keselamatan iOS adalah sebahagian daripada rancangan Apple untuk merombak cara pengguna mengurus kemas kini perisian dan keselamatan pada iPhone pada masa hadapan. Pengguna iOS 16 beta semasa boleh melihat butang togol Respons Keselamatan & Fail Sistem baharu dalam tetapan Kemas Kini Automatik. Tetapi telah diperhatikan bahawa beberapa fail sistem boleh ditolak ke dalam peranti walaupun ini dilumpuhkan.

Dijangkakan bahawa Apple akan mengeluarkan patch keselamatan secara bebas daripada kemas kini iOS biasa, berpotensi dengan masa tindak balas yang lebih pantas terhadap pelanggaran keselamatan dan eksploitasi sifar hari. Selain itu, tampung keselamatan tidak seharusnya memberi kesan kepada ciri aplikasi, memerlukan kurang ujian oleh pembangun.

Tangkapan skrin menunjukkan gesaan kemas kini iOS 16.4 A

Respons Keselamatan Pantas iOS 16.4 (a) telah dikeluarkan pada hari Jumaat lalu dan pada masa ini hanya tersedia untuk penguji. / © NextPit

Bukan sahaja Respons Keselamatan mendapat bahagian pengurusan khusus pada iOS 16.4, tetapi ia telah pun disertakan dalam versi beta iOS 16.4 yang pertama di bawah bahagian Kemas Kini Automatik.

  • Adakah iPhone anda disokong dan serasi dengan iOS 16? Lihat penjejak kemas kini kami

Apakah yang baharu dengan iOS 16.4 (a) Respons Keselamatan?

iOS 16.4 (a) yang dikeluarkan baru-baru ini pada hujung minggu untuk penguji dan pembangun tidak termasuk pembaikan penting. Buat masa ini, ia bertujuan untuk tujuan ujian sahaja. Walau bagaimanapun, versi muktamad yang akan diterima oleh pengguna awam iOS 16 akan disertakan dengan pembaikan sebenar dan tampung keselamatan yang diperlukan.

iOS 16.4 (a) ialah respons keselamatan kedua yang telah dihantar dalam iOS 16. Konvensyen penamaan (surat) baharu mungkin berubah dalam keluaran perisian seterusnya atau pada iOS 17, tetapi akhirnya, ia sepatutnya menggantikan tampung keselamatan kecil dan utama yang menggunakan skema penamaan dengan sub-versi seperti iOS 16.3.1 seperti yang dinyatakan oleh Zollotech.

Tangkapan skrin menunjukkan kawasan Keselamatan dan Respons iOS 16.4 A

iOS 16.4 (a) ialah respons keselamatan kedua yang telah dihantar dalam iOS 16. / © NextPit

Cara memasang dan menyahpasang Kemas Kini Respons Keselamatan iOS

Jika anda berada di bawah iOS 16 beta, anda boleh memasang Respons Keselamatan sama seperti kemas kini biasa daripada Tetapan > Umum > Kemas Kini Perisian. Anda sepatutnya melihat pilihan muat turun dan pasang dan ketiknya.

  • Kod Laluan Apple: Tingkatkan Keselamatan iPhone Anda dengan Perubahan Mudah

Sebagai alternatif, terdapat pilihan untuk menyahpasang respons keselamatan atau kembali ke versi sebelumnya dengan melalui Tetapan > Umum > Perihal. Anda kemudian boleh mengetik Alih Keluar Respons Keselamatan di bahagian bawah.

Kongsi pendapat anda dengan kami! Jika anda menjalankan iOS 16.4 Beta, apakah ciri dan perubahan baharu yang anda rasa paling berguna? Sertai perbualan dan beritahu kami pengalaman anda dengan kemas kini terkini.