Patutkah Anda Padam dan Senaraikan Semula di Facebook Marketplace? Mungkin

54

Memadam dan menyenaraikan semula melalui Facebook Marketplace ialah strategi yang berfaedah untuk mengembalikan item anda ke bahagian atas halaman penyenaraian di mana bakal pembeli boleh melihatnya. Anda mungkin mahu menggunakan ciri ini untuk pelbagai sebab, termasuk jangkauan yang lebih luas dan penglibatan yang lebih baik. Walau bagaimanapun, mencari pilihan ini dan mengetahui masa untuk menggunakannya dengan berkesan mungkin mengelirukan.

Patutkah Anda Padam dan Senaraikan Semula di Facebook Marketplace? Mungkin

Dalam artikel ini, anda akan mengetahui sebab untuk memadam dan menyenaraikan semula item dan cara proses itu berfungsi.

Mengapa Padam dan Senaraikan Semula di Facebook Marketplace

Memadamkan dan kemudian menyenaraikan semula siaran anda mempunyai pelbagai faedah yang boleh menghasilkan jualan yang lebih pantas dan lebih cekap. Berikut ialah beberapa sebab mengapa anda mungkin mahu berbuat demikian:

 • Anda ingin membuat pengeditan pada penyenaraian anda. Dalam kes kesilapan menaip, isu harga dan maklumat yang salah, pemadaman dan penyenaraian semula akan membolehkan anda membuat pengeditan yang diperlukan sebelum penyenaraian anda diumumkan semula.
 • Anda mahu menolak keterlihatan penyenaraian anda. Jika tiada siapa yang terlibat dengan penyenaraian anda, penyenaraian itu mungkin ditolak ke bahagian bawah halaman. Facebook Marketplace menolaknya ke atas dengan memadam dan kemudian menyenaraikannya semula. Ia dikira sebagai item baharu kerana secara teknikalnya penyenaraian yang berbeza.
 • Keutamaan untuk masa pengeposan yang berbeza. Platform memperoleh trafik pada waktu dan hari tertentu dalam seminggu. Dengan memadamkan siaran anda dan kemudian menyenaraikannya semula, anda boleh memastikan anda menerima lebih banyak penglibatan dalam tempoh masa tertentu ini. Sebagai contoh, Facebook Marketplace adalah yang paling sibuk dari 9:00 PG hingga 3:00 PM, terutamanya pada hari Rabu, manakala trafik berada pada tahap terendah pada hari Ahad.

Cara Memadam dan Menyenaraikan Semula di Facebook Marketplace

Tiada pilihan atau butang “Padam dan Senaraikan Semula” khusus pada mana-mana apl atau penyemak imbas Facebook. Sebaliknya, anda boleh melalui proses lengkap dengan mengikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Log masuk ke akaun Facebook anda dan pilih pilihan “Marketplace” dari menu sebelah kiri. Ia sepatutnya menjadi ikon dengan khemah biru di sebelahnya.
 2. Pilih pilihan “Jualan” dan cari penyenaraian atau item yang ingin anda senaraikan semula. Pilih “Padam”
 3. Kembali ke pilihan Marketplace dan pilih “Buat Penyenaraian.” Isikan semua maklumat yang diperlukan untuk penyenaraian anda.

Apabila membuat penyenaraian baru yang diedit untuk siaran Facebook Marketplace anda, gunakan maklumat yang dikemas kini dan semak semula sebelum menyiarkan. Masukkan maklumat yang sama seperti siaran sebelumnya untuk memuat semula penyenaraian dan mendapatkan keterlihatan. Anda boleh menyalin dan menampal maklumat penyenaraian anda pada dokumen yang berasingan jika anda menghadapi masalah mengingati perihalan sebelum memadamkannya.

Cara Membuat Penyenaraian di Facebook Marketplace

Untuk membuat penyenaraian di Facebook Marketplace, anda perlu memasukkan maklumat umum pada produk anda supaya pembeli boleh membuat keputusan termaklum.

Berikut ialah cara untuk membuat penyenaraian di Facebook Marketplace semasa berada di apl Facebook:

 1. Ketik pada menu tiga baris dari sudut kanan atas dan pilih pilihan “Pasaran”.
 2. Pilih pilihan “Jual” dan kemudian pilihan “Item”.
 3. Anda kemudiannya akan digesa untuk mengambil foto item yang dipersoalkan atau memuat naik gambar dari peranti anda.
 4. Masukkan harga item anda dan butiran berkaitan yang anda rasa pembeli patut tahu. Ini termasuk kualiti, ciri, bahan, dll.
 5. Pilih “Terbitkan” setelah anda menyemak maklumat yang berkaitan.

Berikut ialah cara membuat penyenaraian dalam penyemak imbas PC anda:

 1. Log masuk ke akaun anda, dan pilih pilihan “Marketplace” dari menu sebelah kiri.
 2. Pilih pilihan “Buat penyenaraian baharu” dan kemudian “Item untuk dijual.”
 3. Anda boleh memasukkan harga, maklumat yang berkaitan dan gambar item dari desktop atau komputer riba anda.
 4. Pilih “Seterusnya” dan kemudian “Terbitkan” untuk menjadikan penyenaraian anda terbuka kepada bakal pembeli.

Apabila memasukkan maklumat tentang penyenaraian anda, cuba dan buatkannya sedetail mungkin. Bakal pembeli akan ingin mengetahui tentang keadaan dan sebarang spesifikasi tertentu. Jangan gunakan foto stok atau gambar produk daripada syarikat untuk gambar penyenaraian. Ambil gambar sendiri supaya keadaan barang kelihatan jelas.

Cara Mengedit Penyenaraian di Facebook Marketplace

Memadam dan menyenaraikan semula bukan satu-satunya cara untuk membetulkan kesilapan tentang item anda. Jika anda tidak begitu mengambil berat tentang keterlihatan, anda sentiasa boleh mengedit penyenaraian anda untuk mengemas kini maklumat yang berkaitan dan mengubah suai butiran.

Berikut ialah cara mengedit penyenaraian anda:

 1. Pilih pilihan “Marketplace” dari menu kiri suapan Facebook anda.
 2. Pilih “Menjual” dan kemudian pilih “penyenaraian anda.”
 3. Selepas mencari penyenaraian, pilih “Edit Penyenaraian.”
 4. Facebook akan menggesa anda ke bahagian maklumat pada penyenaraian anda. Isi sebarang perubahan yang perlu anda laksanakan dan kemudian pilih “Kemas kini.”

Berikut ialah cara mengedit penyenaraian jika anda menggunakan apl Facebook:

 1. Pilih menu sebelah kanan dengan tiga baris dan kemudian pilih pilihan “Pasaran”. Anda mungkin perlu menyukai “Lihat Lagi” sebelum pilihan itu kelihatan.
 2. Pilih “Senarai Anda” dan kemudian “Lagi”.
 3. Pilih “Edit Penyenaraian” dan kemas kini maklumat yang diperlukan.
 4. Pilih “Simpan.”

Cara Menandai Item sebagai Dijual di Facebook Marketplace

Setelah transaksi selesai, anda mungkin ingin menandai penyenaraian anda sebagai dijual untuk menghalang pembeli lain daripada menghubungi anda. Ini akan memberitahu mana-mana bakal pembeli bahawa item tersebut telah dijual. Ia juga akan menjadikan penyenaraian tidak kelihatan kepada pengguna Facebook Marketplace.

Begini caranya:

 1. Pilih pilihan Pasaran daripada menu kiri dan pilih “Penyenaraian anda.”
 2. Selepas mencari penyenaraian untuk jualan, pilih pilihan “Tandakan sebagai dijual”.

Sebaik sahaja penjual menandakan item sebagai dijual, pembeli dan soalan akan menerima pemberitahuan automatik daripada Facebook yang meminta mereka menilai dan menyemak item tersebut.

Soalan Lazim

Adakah terdapat perkara yang saya tidak boleh jual di Facebook Marketplace?

Ya, elakkan sebarang item yang bertentangan dengan dasar dan peraturan Facebook Marketplace. Ini termasuk sebarang bahan dan perkhidmatan yang menyalahi undang-undang, apa-apa sahaja yang bukan produk fizikal, barangan penjagaan kesihatan atau haiwan.

Mengapa Facebook Marketplace tidak meluluskan penyenaraian saya?

Facebook Marketplace tidak meluluskan penyenaraian yang bertentangan dengan terma dan syarat, dasar atau peraturannya. Begitu juga, perkhidmatan, gambar sebelum dan selepas serta foto dan penerangan yang tidak sepadan pada penyenaraian tidak akan diluluskan sebagai penyenaraian di Facebook Marketplace.

Mengapakah pasaran Facebook tidak tersedia untuk saya?

Facebook Marketplace sentiasa membangun dan tidak tersedia di semua negara. Selain itu, platform e-dagang tidak tersedia untuk akaun yang berumur kurang daripada 30 hari dan anda juga mesti berumur 18 tahun atau lebih untuk menggunakan perkhidmatan tersebut secara aktif.

Menggunakan Penyenaraian Anda dengan Bijak

Apabila menukar penyenaraian anda, Facebook Marketplace membenarkan anda memadamkannya, mengeditnya dan juga menyiarkannya semula untuk meningkatkan keterlihatan. Jika anda menggunakan penyemak imbas anda, anda boleh mencari penyenaraian anda daripada menu sebelah kiri di bawah “Marketplace”. Sebagai alternatif, anda boleh mencari penyenaraian anda pada menu tiga baris di sebelah kanan menggunakan aplikasi.

Pernahkah anda memadam dan menyiarkan semula penyenaraian anda menggunakan Facebook Marketplace? Adakah anda menggunakan mana-mana petua yang dipaparkan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.