Pautan TikTok dalam Keperluan Bio

64

Jika anda agensi pelancongan, pemilik perniagaan kecil, blogger makanan atau pereka fesyen, anda boleh menggunakan TikTok untuk mempromosikan usaha anda. Lebih-lebih lagi, ia adalah sangat mudah untuk melakukannya. TikTok ialah platform pemasaran yang berkuasa, di mana anda boleh menjadikan perniagaan anda berkembang, menunjukkan perkara yang anda tawarkan dan berkembang.

Pautan TikTok dalam Keperluan Bio

Tetapi untuk memanfaatkan sepenuhnya platform, anda memerlukan bio yang menarik perhatian. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara memautkan keperluan bio pada TikTok.

Mengapa Menambah Pautan TikTok dalam Bio Anda Adalah Penting

Sebagai pemilik perniagaan, TikTok ialah cara terbaik untuk berkongsi dan mempromosikan jenama anda, menjual produk anda dan mendapat pengiktirafan. Pemasaran sangat penting apabila memiliki perniagaan, atau ingin memulakannya dari awal. Itulah sebabnya mempromosikan produk anda di media sosial, seperti TikTok adalah penting untuk kejayaan. Menambah pautan dalam biografi TikTok anda akan membantu anda mengarahkan pengikut anda ke tapak web luaran, di mana bakal pelanggan akan mengetahui lebih lanjut tentang produk atau perkhidmatan yang anda tawarkan. Selain tapak web, pautan dalam bio anda juga boleh membawa anda ke saluran YouTube, blog peribadi, akaun Twitter, dsb.

Mulai 2020, apabila pilihan untuk pautan boleh klik dalam TikTok muncul, ciri pemasaran dan pengiklanan bertambah baik dengan ketara. Berikut ialah tiga sebab mengapa anda perlu menambah pautan:

Bantu Trafik Laman Web

Untuk akaun perniagaan, adalah penting untuk mempunyai pautan yang boleh diklik di bio. Dengan mengklik pada pautan yang membawa ke tapak web anda, orang ramai akan mendapat peluang untuk mengetahui lebih lanjut tentang jenama produk anda.

Tarik Pengikut Anda

Pengikut anda di TikTok akan tertarik untuk mengetahui lebih lanjut tentang anda, jadi menambah pautan ke saluran YouTube anda, sebagai contoh, akan meningkatkan penglibatan mereka dengan produk anda. Mereka akan mengenali anda dengan lebih baik dan lebih tertarik dengan apa yang anda jual.

Membuat Jualan

Dengan mengikuti langkah-langkah ini, anda berhasrat untuk mengubah pengikut anda menjadi pembeli atau pelanggan. Untuk tujuan komersial, adalah penting untuk menambah pautan yang boleh diklik pada bio TikTok anda.

Pautan TikTok dalam Keperluan Bio

Jika anda tidak mempunyai akaun perniagaan, yang merupakan satu-satunya cara anda boleh menambahkan pautan yang boleh diklik dalam bio anda, terdapat penyelesaiannya. Untuk akaun sosial, cara terbaik untuk menggunakan pautan dalam biografi TikTok anda ialah menyambungkan akaun anda dengan platform yang berbeza, seperti Instagram. Pautan ke bio di Instragram boleh diklik, dan dengan cara ini anda boleh membuat yang terbaik daripada situasi yang sukar.

Jika anda tertanya-tanya mengapa anda tidak boleh menambah pautan yang boleh diklik dalam bio anda, berikut ialah jawapannya.

Akaun Perniagaan Adalah Kemestian

Seperti yang dinyatakan, satu-satunya cara untuk menambah pautan yang boleh diklik dalam bio anda adalah dengan mempunyai akaun perniagaan. Perkara yang boleh anda lakukan ialah bertukar daripada akaun peribadi kepada akaun perniagaan, yang akan kami bincangkan secara terperinci di bawah.

Keperluan 1,000 Pengikut

Walaupun anda mempunyai akaun perniagaan, anda mesti mempunyai lebih daripada 1,000 pengikut untuk menggunakan ciri pautan boleh klik baharu di TikTok.

Ciri TikTok Tidak Tersedia di Negara Anda

Salah satu sebab pautan anda tidak akan berfungsi bergantung pada tempat asal anda. Ini bermakna proses pendaftaran perniagaan anda belum selesai atau negara anda tidak membenarkan beberapa ciri untuk mengakses pautan tapak web dalam bio anda.

Pelayar Komputer

Anda juga perlu memastikan untuk menambah pautan yang boleh diklik daripada telefon anda, iaitu, aplikasi mudah alih TikTok. Jika tidak, ia tidak akan berfungsi. Menambah pautan daripada penyemak imbas anda bukanlah pilihan yang sah.

Cara Beralih daripada Akaun Peribadi kepada Perniagaan

Beralih kepada akaun perniagaan di TikTok adalah percuma. Begini caranya:

  1. Pergi ke “Profil” yang terletak di bahagian bawah sebelah kanan skrin.
  2. Cari ikon tiga baris di penjuru atas dan ketik padanya.
  3. Ini akan membuka halaman privasi dan tetapan. Cari pilihan “Urus akaun.”
  4. Di bawah “Kawalan akaun”, anda akan melihat pilihan “Tukar kepada akaun perniagaan”. Ketik ia.
  5. Selepas anda memilih pilihan itu, halaman seterusnya akan menunjukkan kepada anda perkara yang ditawarkan oleh akaun perniagaan. Apabila anda mengklik pada “Seterusnya,” anda boleh memilih yang paling sesuai untuk anda.
  6. Klik butang “Seterusnya” sekali lagi, pergi ke halaman profil anda, dan klik pada pilihan “Edit profil.” Seterusnya, klik pada “Laman Web” dan tampalkan hiperpautan ke tapak web anda.

Langkah terakhir proses ialah cara anda menambah pautan dalam bio TikTok anda, yang kini boleh diklik.

Pilihan Tapak Web Anda Boleh Tambah dalam TikTok Bio

Terdapat banyak pilihan yang boleh anda tambahkan pada pautan TikTok anda dalam bio anda, bergantung pada niat anda. Jika anda mahu orang ramai mengetahui bahagian tersendiri watak anda, menambah pautan ke blog anda ialah cara yang baik untuk memperkenalkan jenama anda secara terperinci. Pautan ke tapak web peribadi tidak dapat dielakkan jika anda ingin menunjukkan kepada pengikut anda bagaimana anda berbeza daripada persaingan. Menambah akaun media sosial anda yang lain juga merupakan idea yang baik. Di media sosial, mereka boleh mengesahkan produk anda, melihat ulasan daripada pembeli lain sebagai contoh dan hanya memastikan anda sesuai untuk mereka.

Malangnya, dengan TikTok dan Instagram, anda hanya boleh menambah satu pautan ke bio anda, yang mengehadkan peluang untuk pertumbuhan perniagaan. Tetapi ada penyelesaian untuk masalah ini juga. Cara terbaik untuk menukar satu pautan kepada berbilang pautan adalah dengan membuat halaman pendaratan. Pada halaman pendaratan anda, semua pautan yang anda mahu orang lihat akan berada di satu tempat dan mudah diakses. Di sinilah alat suka LinkTree datang berguna. Pada LinkTree anda bakal pelanggan boleh melihat pautan ke tapak web anda, media sosial anda, saluran YouTube anda atau mana-mana platform berguna lain yang mempromosikan jenama anda.

Cara Meningkatkan Bio TikTok Anda

Selain daripada kepentingan memasukkan pautan mengoptimumkan bio anda juga merupakan faktor penting dalam mengumpulkan lebih ramai pengikut. Walaupun anda tidak mempunyai akaun perniagaan dan pautan boleh klik, anda boleh mendedahkan lebih lanjut tentang diri anda dengan menaik taraf maklumat bio anda dan mengutamakan butiran penting.

Menghuraikan Jenama

Orang ramai boleh melihat banyak maklumat tentang anda dengan melihat profil TikTok anda, tetapi anda tidak seharusnya menumpukan pada perkara yang anda siarkan sahaja. Kadangkala anda boleh menyiarkan video yang tidak berkaitan dengan jenama yang ingin anda wakili. Atas sebab ini, anda perlu memberitahu pengikut anda apa yang anda lakukan dan apa yang anda ingin capai. Bahasa hendaklah sentiasa ringkas dan menarik.

Menggunakan Emoji

Emoji ialah bahagian penting dalam biografi TikTok anda. Mereka mengambil sedikit ruang tetapi sangat berguna. Jika anda mahu orang mengklik pada suatu tempat dalam biografi anda, cuma tambahkan anak panah atau jari menunjuk ke atas atau ke bawah. Satu lagi idea bagus untuk menyerlahkan produk yang anda jual ialah menggunakan emoji.

Seruan Bertindak

Seruan bertindak atau CTA ialah elemen asas bio TikTok. Dengan CTA, anda hanya boleh meminta orang untuk mengikuti anda atau menjemput mereka untuk mengambil tindakan selepas melihat jenama atau produk anda.

Had Watak

Apl TikTok mempunyai had aksara yang jauh lebih rendah daripada Instagram, membenarkan hanya 80 dalam bio anda. Memahami perkara yang ingin anda sampaikan dengan sebilangan kecil perkataan boleh menjadi mencabar, dan di situlah bahasa ringkas dan emoji tidak ternilai. Menyerlahkan ciri terbaik jenama anda adalah perkara yang paling penting.

Promosikan Diri Anda Dengan TikTok

TikTok menjadi salah satu aplikasi media sosial yang paling berpengaruh di planet ini. Sama ada anda seorang ahli perniagaan yang ingin mempromosikan produk dan jenama anda, atau hanya blogger makanan yang mengemas profil anda, bio yang berkesan akan banyak membantu anda. Dengan berbilion pengguna, banyak yang boleh anda lakukan untuk jenama anda pada apl ini.

Adakah anda menggunakan TikTok untuk tujuan perniagaan? Seberapa sukar untuk menarik pengikut dan pelanggan dengan bio anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.