Pembantu AI Pixie Google yang Lebih Berkuasa Boleh Debut pada Pixel 9

16
skrin nextpit google pixel 8 pro
© nextpit

Google baru-baru ini memperkenalkan Gemini, yang merupakan LLM asas atau model bahasa besar syarikat. Bard perbualan Google atau AWB (Assistant with Bard) dan beberapa ciri AI Pixel 8 Pro adalah antara perkhidmatan pertama yang berdasarkan sistem. Tetapi sebagai tambahan kepada ini, gergasi carian internet juga mungkin mengeluarkan pembantu AI baharu yang turut mengetik Gemini dan berbeza daripada Google Assistant semasa.

Menurut laporan The Information, Google sedang mengusahakan pembantu AI baharu yang digelar Pixie secara dalaman, walaupun nampaknya ini mungkin menjadi nama akhir pembantu apabila ia dilancarkan. Pixie dikatakan eksklusif untuk telefon Pixel dan akan debut dengan Pixel 9 dan Pixel 9 Pro tahun depan.

Butiran yang tersedia menerangkan bahawa Pixie menggunakan ciri AI multimodal dan menawarkan lebih banyak pemperibadian daripada Assistant dengan menggunakan data daripada perkhidmatan Google seperti Peta dan Gmail. Salah satu contoh keupayaan Pixie yang diberikan ialah menganalisis produk dalam imej dan memberi anda lokasi serta arah tempat anda boleh membelinya.

Walaupun tidak disahkan, Pixie boleh menjadi versi AWB atau Assistant yang setara dengan Bard yang lebih baik untuk peranti Pixel Google. Dan memandangkan AWB dijangka tersedia dalam jenama telefon pintar Android yang lain selain daripada Pixels, masuk akal jika Google menggunakan Pixie untuk membezakan julat Pixelnya dengan lebih baik daripada pembuat lain.

Terdapat juga rancangan khabar angin untuk Google menyepadukan Pixie ke dalam tawaran telefon Pixel yang lebih murah dan katalog produk lain seperti jam tangan pintar selain telefon bimbit Pixel unggul. Jadi, ia menunjukkan bahawa Pixie bersedia untuk bersaing dengan Meta AI Meta, yang merupakan pembantu perbualan yang menggerakkan perkhidmatannya dan alat boleh pakai yang dipasang di kepala termasuk cermin mata pintar Ray-Ban (ulasan) dan set kepala Quest 3 (ulasan).

Tambahan pula, mungkin terdapat kemungkinan bahawa Pixie juga mungkin menemui jalan kepada cermin mata pintar Google AR generasi seterusnya yang tidak diumumkan. Tetapi pada masa ini, pembangunan peranti boleh pakai itu dikatakan menghadapi sekatan jalan raya.

Adakah anda fikir Google mempunyai peluang menang untuk menjadikan Pixie sebagai titik jualan utama pada peranti Pixelnya? Apakah pendapat anda tentang AI secara keseluruhan? Beritahu kami dalam ulasan.

Melalui: SamMobile
Sumber:
Maklumat