“Pembayaran Anda Memerlukan Semakan Tambahan” dalam Zelle – Apakah Maksudnya?

117

Zelle ialah cara yang bagus untuk menghantar dan menerima wang dengan cepat. Anda hanya perlukan alamat e-mel atau nombor telefon mudah alih dan anda boleh membuat pembayaran dengan pantas. Walau bagaimanapun, ia tidak selalu semudah ini. Kadangkala timbul masalah yang boleh melambatkan proses.

Pernahkah anda mendapat mesej ralat semasa cuba membuat pembayaran dengan Zelle? Anda bukan seorang sahaja. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan perkara yang mungkin berlaku dan tindakan yang boleh anda ambil untuk membetulkan masalah tersebut.

Pembayaran Anda Memerlukan Semakan Tambahan

Kadangkala pembayaran Zelle memerlukan semakan tambahan. Sebabnya mungkin jika anda menghantar sejumlah besar wang kepada orang yang sama secara berulang. Pembayaran yang besar dan tetap boleh menjadi tanda merah dan memerlukan semakan lanjut.

Untuk mengetahui had pembayaran dan pemindahan dengan Zelle, anda perlu menghubungi bank semasa anda dan bertanya dengan mereka. Setiap institusi kewangan mempunyai had pemindahan sendiri dan Zelle tidak mempunyai kawalan ke atas aspek membuat pembayaran ini.

Senario lain mungkin Zelle mengesyaki bahawa akaun anda, atau akaun yang anda bayar, mungkin telah terjejas. Jika ini berlaku, anda perlu menghubungi Khidmat pelanggan Zelle atau institusi kewangan anda.

Mengapa Pembayaran Zelle Saya Disemak?

Biasanya, apabila pembayaran Zelle sedang disemak, ia adalah kerana terdapat beberapa isu dengan pembayaran yang sedang dijalankan. Selalunya, ini disebabkan kerana penerima pembayaran belum mendaftar di Zelle lagi. Jika boleh, sebaiknya hubungi penerima dan tanyakan sama ada mereka menerima Zelle. Jika mereka tidak berbuat demikian, anda mempunyai pilihan untuk membatalkan pembayaran.

Kemungkinan lain ialah anda menghantar pembayaran ke alamat e-mel atau nombor telefon yang salah. Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa Zelle tidak menawarkan sebarang jenis perkhidmatan perlindungan pembayaran. Apabila menggunakan perkhidmatan ini, pastikan anda mempunyai alamat e-mel atau nombor telefon yang betul sebelum membuat pembayaran. Anda hanya perlu menghantar wang kepada orang yang anda kenali dan percayai.

Sama seperti Pembayaran Dalam Semakan Sedang Pembayaran Belum Selesai

Kedua-dua status ini sangat serupa dan mungkin terhasil daripada isu yang sama. Terdapat beberapa sebab mengapa ini boleh berlaku.

  • Kekurangan dana

Jika anda tidak mempunyai wang yang mencukupi dalam akaun bank anda untuk menampung pembayaran anda, Zelle akan membenderakan transaksi tersebut sebagai Pembayaran Belum Selesai. Zelle akhirnya akan membatalkan urus niaga dan mengembalikan apa-apa wang yang telah dikumpul.

  • Penerima tidak mendaftar

Pembayaran anda akan menunggu sehingga penerima pembayaran anda membuka akaun Zelle. Selepas anda menghantar pembayaran anda, mereka akan menerima pemberitahuan yang memaklumkan mereka bahawa anda telah menghantar pembayaran kepada mereka. Mereka akan diminta untuk mendaftar dengan Zelle.

  • Penerima bukan warganegara AS atau menggunakan bank AS

Zelle hanya tersedia di Amerika Syarikat kepada mereka yang mempunyai nombor telefon AS dan akaun bank AS. Urus niaga kepada bukan warganegara AS jarang berlaku, tetapi kadangkala, ia boleh berlaku. Walaupun dengan nombor telefon AS yang sah, jika mereka berada di luar negara secara fizikal, urus niaga sepatutnya gagal dilakukan.

Berapa lama masa yang diperlukan Zelle untuk menyemak Pembayaran?

Pembayaran yang dibuat dengan Zelle biasanya disediakan dalam masa beberapa minit, tetapi itu tidak selalu berlaku. Bergantung pada institusi kewangan anda, ia boleh mengambil masa sehingga 3 hari. Jika penerima pembayaran anda masih belum mendaftar untuk Zelle, mereka akan menerima pemberitahuan bahawa pembayaran telah dihantar kepada mereka. Sebaik sahaja mereka telah mendaftar, wang itu akan tersedia kepada mereka dalam masa beberapa minit.

Pembayaran yang belum selesai atau dalam semakan akan dibatalkan secara automatik selepas 14 hari. Jika anda tahu terdapat isu yang jelas dengan pembayaran, anda sentiasa boleh membatalkannya sendiri dan bukannya menunggu dua minggu.

Soalan Lazim

Bagaimanakah cara saya membatalkan pembayaran Zelle yang sedang disemak?

Pembayaran yang belum diproses dan disenaraikan sebagai dalam semakan boleh dibatalkan. Walau bagaimanapun, jika anda telah membuat pembayaran dan telah dihantar kepada pengguna Zelle berdaftar yang sah, semua pembayaran adalah muktamad.

Untuk membatalkan pembayaran Zelle, pergi ke halaman aktiviti anda di Zelle, cari transaksi dan pilih “Batalkan Pembayaran Ini.” Anda juga boleh membatalkan pembayaran dengan menggunakan aplikasi untuk institusi kewangan anda dan mengikut prosedurnya untuk berbuat demikian.

Bagaimanakah cara saya menggunakan Zelle dengan cara yang selamat?

Kebanyakan penggunaan Zelle dengan selamat datang kepada akal sehat. Berikut ialah beberapa perkara yang perlu difikirkan semasa membuat pembayaran dengan Zelle.

• Hanya hantar wang kepada mereka yang anda kenali dan percayai

Anda hanya perlu membuat pembayaran kepada mereka yang anda kenali dan percayai. Jika anda menghantar wang dan penerima menggunakan Zelle, anda tidak akan dapat membatalkan pembayaran atau mendapatkan kembali wang anda.

• Sentiasa sahkan maklumat hubungan penerima

Untuk memastikan transaksi yang mudah dan sempurna, adalah penting untuk memastikan anda menghantar pembayaran anda kepada orang yang betul.

• Berhati-hati dengan penipu

Jika anda menerima teks atau e-mel yang tidak diminta yang meminta anda membayar untuk sesuatu yang terlalu bagus untuk menjadi kenyataan, kemungkinan besar adalah. Zelle hanya boleh digunakan dengan mereka yang anda percayai dan kenali. Sekali lagi, harap maklum bahawa Zelle tidak menawarkan program perlindungan.

• Berhati-hati menggunakan Zelle apabila menggunakan Wi-Fi awam

Adalah idea yang baik untuk hanya menghantar pembayaran dengan Zelle apabila berada di rangkaian yang selamat. Penggodam sering menjadi mangsa mangsa yang tidak curiga dengan menggodam Wi-Fi awam untuk mengakses maklumat perbankan.

Adakah maklumat perbankan saya selamat dengan Zelle?

Ya, sebahagian daripada perkara yang menjadikan Zelle selamat dan terjamin ialah untuk menghantar pembayaran, semua yang diperlukan ialah alamat e-mel atau nombor telefon mudah alih penerima. Tidak perlu memberikan sesiapa nombor akaun bank anda atau sebarang maklumat peribadi lain. Zelle sama selamat dengan institusi kewangan anda. Mereka juga menggunakan penyulitan data hujung ke hujung, memberikan tahap keselamatan yang lain.

Isu Semakan Pembayaran Zelle Selesai

Kebanyakan isu dengan pembayaran Zelle biasanya disebabkan oleh penghantaran kepada penerima yang belum mendaftar, atau anda telah menghantar wang kepada penerima yang salah. Syukurlah, anda boleh membatalkan pembayaran yang dalam semakan atau, selepas 14 hari, Zelle akan membatalkannya untuk anda.

Adakah pembayaran Zelle anda memerlukan semakan tambahan? Adakah anda mengikuti kaedah yang diterangkan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.