Pemberhentian teknikal kembali: apakah maksudnya untuk kerja anda?

31
adobe stock ai menggantikan manusia
© stokkete/Adobe Stock

Berikutan siri pemberhentian berprofil tinggi dan kejam pada tahun 2022 dan 2023, pemberhentian pekerjaan membuat pulangan yang tidak diingini ke sektor teknologi. Walaupun pusingan redundansi tidak datang setebal dan cepat pada Q1 2024 seperti yang berlaku tahun lepas, kesannya masih tidak stabil dan telah menyebabkan beberapa pengulas menjangkakan lebih sama sepanjang tahun ini.

Semua ini datang pada tumit tempoh optimisme, apabila ia kelihatan seperti kemelesetan global telah diketepikan dan terdapat sebab untuk mempercayai pemberhentian teknologi pada tahun-tahun sebelumnya telah melaksanakan tugas mereka dan menyokong sektor ini.

Sebaliknya, AS telah menjadi yang paling teruk terjejas––lebih daripada 179,000 pekerja kehilangan pekerjaan dalam bidang teknologi pada 2023 dan setakat tahun ini, angka itu sudah melebihi 40,000, menurut pemberhentian.fyi.

Jadi mengapa ia berasa seperti hari groundhog sekarang?

Keadaan pasaran yang degil adalah salah satu sebab yang sering disebut, yang merupakan satu lagi cara untuk mengatakan bahawa syarikat tidak memenuhi keuntungan mereka. Pivot daripada minda pertumbuhan pasca Covid kepada kedudukan kecekapan––kod untuk pengurangan––adalah, kata syarikat, di tengah-tengah kebanyakan langkah ini.

Apabila kitaran jualan menjadi perlahan, seperti yang berlaku, belanjawan mengetatkan dan toleransi syarikat terhadap risiko mencecah lantai. Pada ketika ini, firma mula memunggah pekerja yang mereka pasti mereka perlukan kembali apabila bakat semakin tipis di lapangan dan semua orang berjuang untuk orang yang terbaik untuk mengembangkan perniagaan mereka.

Atau sekurang-kurangnya, itu jawatan rasmi. Sebaliknya, terdapat juga spekulasi bahawa syarikat teknologi bukan semata-mata membetulkan lebihan pekerjaan era pandemik dalam pasaran yang dikuasai oleh kos bahan api yang tinggi, kesan perang, inflasi dan kadar faedah yang tinggi.

Sebaliknya, sesetengah firma teknologi disyaki memusnahkan manusia secara halus dalam langkah ke arah model berkuasa AI, seperti yang berpotensi ditunjukkan oleh fakta bahawa Microsoft memberhentikan 10,000 pekerja sekitar masa yang sama ia mengumumkan rancangan untuk melabur $10 bilion dalam OpenAI.

Apabila pemain terbesar teknologi kehilangan orang pada awal tahun ini, pemotongan adalah lebih kecil dan lebih disasarkan, bukannya bertujuan untuk mengurangkan kembung. Memberi ruang untuk AI nampaknya logik di sebaliknya.

Atas sebab ini, peranan berkaitan AI berjanji untuk menjadi lebih teguh, sekurang-kurangnya dalam jangka pendek hingga sederhana. Dan sebaliknya, peranan yang boleh dilakukan oleh algoritma dengan mudah adalah pada blok pemotongan. Penganalisis data, pembangun perisian bukan pakar dan sokongan IT generik: mengambil nota.

Hujah lain menyatakan bahawa pemberhentian pekerja adalah strategi jahat yang direka untuk melemahkan tenaga buruh teknologi mula bersatu lebih daripada sebelumnya. Pekerja berteknologi besar––legion di Google, Meta, TikTok, Twitter/X dan Microsoft––telah terdedah sama seperti mereka di firma yang kurang matang.

Jika anda bekerja dalam teknologi, sama ada anda boleh merasa selesa hari ini masih terbuka untuk diperdebatkan. Firma teknologi cenderung untuk mengupah beramai-ramai dan bergelombang – kemungkinan besar jika anda tercampak ke laut, anda akan menangkap gelombang seterusnya tidak terlalu jauh. Tetapi ada perkara yang ketara untuk dipertimbangkan.

Naikkan ROI anda (pulangan pelaburan)

Mengetahui anda adalah aset adalah langkah pertama. Meningkatkan nilai anda sebagai aset adalah selebihnya. Perlu diingat bahawa 70% majikan berfikir pemikiran kreatif ialah kemahiran nombor satu yang mereka inginkan dalam diri seorang pekerja, jadi berusahalah untuk menggilap bahagian persona anda itu. Ketahui perkara yang paling dihargai oleh majikan anda di atas kertas, kemudian tunjukkan sisi anda itu kepada mereka.

Berkawan dengan AI

AI, sebagai salah satu sebab di sebalik pemberhentian teknologi, adalah kawasan yang perlu dipertingkatkan; pivot set kemahiran anda ke arah menggunakan alat yang syarikat akan bergantung kepada untuk mengautomasikan proses mereka, dan anda akan membeli diri anda lebih banyak masa dalam senarai gaji.

Muncul

Akhir sekali, ingatlah bahawa kerja jauh kini dilihat sebagai faedah pekerja, dan bukan satu kelebihan dalam kalangan majikan, jadi kehadiran di pejabat lebih banyak memberi anda kuasa besar keterlihatan pada masa semua rakan sekerja anda berada di rumah, jauh- bekerja di belakang skrin Zum.

Terokai Nextpit Job Board hari ini untuk mengetahui peranan sempurna yang anda cari.

Jurutera Fullstack Kanan, American Express, Phoenix

Di Amex, Jurutera Fullstack Kanan mengetuai bahagian teknikal pembangunan perisian untuk projek yang ditetapkan, termasuk reka bentuk mereka, pembangunan prototaip dan tugasan pengekodan. Anda akan menjadi ketua pasukan yang tangkas, menyumbang kepada binaan perisian dan mengetuai semakan kod dan ujian automatik. Peranan ini membayar antara $110,000 dan $190,000 bergantung pada pengalaman. Ketahui lebih lanjut tentang bekerja di American Express, dan memohon secara online di sini.

Pengurus Operasi, Permainan Luaran, Netflix, Los Angeles

Netflix Games Studio di Los Angeles, California, sedang merintis usaha Netflix dalam permainan video dan sedang mencari Pengurus Operasi. Anda akan mengawasi pembangunan permainan, menyampaikan tepat pada masanya dan secekap yang mungkin. Kerjasama merentas pasukan dalaman dan dengan perkhidmatan pihak ketiga akan menjadi kunci dan serta pengalaman pengurusan, permainan pembangun perisian AAA anda harus kukuh. Bagi calon yang paling berpengalaman, ini adalah jawatan yang dibayar dengan sangat baik. Ketahui jika anda sesuai sekarang.

Jurutera Pangkalan Data, Perisikan & Analitis Boeing, Annapolis Junction, MD

Bonus daftar masuk $10,000 adalah sebahagian daripada perjanjian untuk yang baharu Jurutera Pangkalan Data di Boeing di Maryland. Membangunkan sistem pangkalan data baharu akan dilakukan setiap hari, serta mengoptimumkan prestasi pangkalan data Oracle untuk prestasi optimum, dan mencipta perisian untuk data dan operasi ETL. Peranan ini mempunyai tumpuan yang kuat terhadap keselamatan negara, dan gajinya sangat kompetitif pada $210,000 hingga $235,000. Ketahui lebih lanjut tentang keperluan dan syarat untuk peranan ini di sini.

Jangan tunggu pekerjaan ideal anda menemui anda – ambil semula kawalan dengan menerokai Nextpit Job Board hari ini. Artikel ini ditulis oleh Dara Flynn.