Pembetulan Terbaik untuk Ralat “Sila Tunggu Beberapa Minit Sebelum Anda Cuba Lagi” dalam Instagram

103

Jika anda pernah cuba log masuk ke Instagram hanya untuk bertemu dengan mesej ralat “Sila tunggu beberapa minit sebelum anda mencuba lagi”, anda tidak bersendirian. Mesej ralat biasa ini boleh mengecewakan, tetapi mujurlah, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mencuba dan membetulkannya.

Pembetulan Terbaik untuk Ralat

Dengan sedikit kesabaran, anda sepatutnya boleh log masuk dan mula menggunakan Instagram semula dalam masa yang singkat.

Apakah Maksud Ralat Instagram ini? Beberapa Pembetulan untuk Peranti Mudah Alih Anda

Apabila melog masuk ke akaun Instagram anda, permintaan akan diteruskan tanpa masalah sembilan daripada sepuluh – selagi anda memasukkan bukti kelayakan yang betul. Tetapi jika anda log keluar dan masuk semula terlalu cepat (atau sebaliknya), anda mungkin akan menerima mesej yang agak mengecewakan: “Sila tunggu beberapa minit sebelum anda mencuba lagi.” Jadi, mengapa ini berlaku? Dan adakah ia mengeja bahaya untuk akaun anda? Jauh sekali.

Instagram dan saluran media sosial popular lain telah berjuang keras untuk menghapuskan bot dari platform mereka untuk seketika. Ini adalah akaun yang dijalankan secara automatik dengan sedikit input manusia. Ia adalah akaun yang mengautomasikan pelbagai tindakan pada platform, seperti mengikuti sekumpulan akaun lain, menyukai jenis kandungan tertentu atau menyiarkan ulasan.

Instagram tidak menyukai bot kerana mereka memutarbelitkan pengalaman pengguna di platform mereka. Walaupun bot boleh digunakan untuk tujuan yang baik, seperti menyediakan sokongan pelanggan atau menyampaikan kemas kini berita, bot itu juga boleh digunakan untuk sebab yang jahat, seperti menyebarkan maklumat salah atau sengaja membanjiri perbualan dengan komen spam.

Oleh itu, apabila anda log masuk dan keluar dari akaun anda terlalu cepat, algoritma Instagram mungkin tersalah anggap anda sebagai bot kerana “aktiviti yang mencurigakan.” Apabila ini berlaku, akses anda disekat serta-merta, menjadikannya mustahil untuk log masuk semula.

Walaupun niatnya adalah untuk menjauhkan bot dan automasi daripada platform, langkah Instagram untuk menyekat permintaan log masuk “hampir sempurna” yang pantas boleh menjadi pengalaman yang mengecewakan, terutamanya jika anda mempunyai urusan yang mendesak. Ia boleh menjadi pertemuan dengan pelanggan, kemas kini perniagaan atau sesi langsung dengan peminat anda.

Sebaliknya, mesej ralat “Sila tunggu beberapa minit sebelum anda mencuba lagi” tidak bermakna akaun anda berada dalam bahaya segera pancingan data atau beberapa akses tanpa kebenaran yang lain. Dalam kebanyakan kes, anda boleh mendapatkan akses kepada akaun anda dalam masa beberapa minit. Walau bagaimanapun, sesetengah pengguna telah melaporkan terkunci daripada akaun mereka selama lebih daripada 48 jam.

Perkara yang baik ialah terdapat beberapa cara anda boleh memintas mesej yang mengecewakan itu dan berjaya log masuk.

Mari lihat bagaimana setiap satu berfungsi:

Betulkan 1: Tukar Rangkaian Mudah Alih Anda

Apabila mesej ralat “Sila tunggu beberapa minit sebelum anda mencuba lagi” muncul pada skrin anda, alamat IP semasa anda disekat serta-merta, menjadikan log masuk tidak berjaya. Dan itulah sebabnya menukar rangkaian mudah alih anda boleh membantu kerana ia turut menukar alamat IP anda.

Jika anda telah menggunakan Wi-Fi, anda boleh bertukar kepada data telefon anda atau sebaliknya. Anda juga boleh menggunakan Wi-Fi jiran anda selagi ia bukan rangkaian yang peranti anda gunakan semasa mesej ralat muncul.

Betulkan 2: Buang Apl Pihak Ketiga buat sementara waktu

Instagram mempunyai beberapa aplikasi pihak ketiga yang membolehkan pengguna menyambungkan akaun mereka dengan perkhidmatan lain, seperti Facebook, Twitter, Tumblr dan Flickr. Aplikasi ini memudahkan perkongsian foto dan video anda pada rangkaian sosial yang lain.

Sebilangan besar apl juga boleh digunakan untuk menjejaki yang tidak mengikuti, melihat cerita atau mengedit foto.

Kadangkala, permintaan log masuk Instagram yang dilancarkan daripada apl pihak ketiga sedemikian boleh disalah anggap sebagai bot, serta-merta mencetuskan mesej ralat “Sila tunggu beberapa minit sebelum anda mencuba lagi”.

Untuk mengelakkan ini, anda boleh berhenti menggunakan semua apl pihak ketiga buat sementara waktu dan hanya log masuk ke akaun anda di web atau melalui apl Instagram rasmi yang dibina untuk peranti mudah alih.

Betulkan 3: Tukar kepada VPN

VPN, atau rangkaian peribadi maya, ialah alat yang membantu untuk memastikan aktiviti dalam talian anda peribadi. VPN menyulitkan sambungan internet anda dan mengarahkannya melalui pelayan di lokasi lain. Ini menyukarkan sesiapa sahaja untuk menjejaki aktiviti dalam talian anda atau menentukan alamat IP sebenar anda.

Oleh itu, beralih kepada VPN boleh membantu memintas mesej ralat log masuk Instagram kerana ia menyembunyikan alamat IP anda.

Membetulkan Ralat Instagram ini pada PC

Mesej ralat “Sila tunggu beberapa minit sebelum anda mencuba lagi” tidak terhad kepada apl mudah alih platform. Anda juga boleh menemuinya pada PC anda. Jadi, apakah yang anda lakukan untuk mendapatkan semula akses kepada akaun anda dalam keadaan ini?

Mula-mula, anda boleh cuba menukar alamat IP anda dengan menukar rangkaian anda atau menggunakan VPN. Jika ini tidak berfungsi, ia mungkin menjadi masalah dengan pelayan Instagram. Dalam situasi ini, terdapat sedikit yang boleh anda lakukan untuk mengakses akaun anda. Perkara terbaik ialah menunggu Instagram sendiri menyelesaikan isu sambungan yang berlaku dan memulihkan akses kepada platform.

Perkara yang baik ialah gangguan Instagram sangat jarang berlaku dan dikomunikasikan dengan baik, jadi anda sentiasa boleh mengetahui apabila terdapat insiden yang sedang berlaku.

Menunggu Ia Sentiasa Menjadi Pilihan

Mesej ralat “Sila tunggu beberapa minit sebelum anda mencuba lagi” di Instagram biasanya berlaku apabila pengguna log masuk dan keluar dengan sangat pantas. Algoritma Instagram membenderakan permintaan log masuk berikutnya sebagai aktiviti bot yang mencurigakan, mengakibatkan percubaan log masuk gagal.

Walaupun menukar rangkaian anda atau menggunakan VPN boleh membantu anda mendapatkan semula akaun anda, Instagram secara automatik menarik balik sekatan log masuk dalam masa 24-48 jam. Oleh itu, anda mungkin perlu menunggunya jika pilihan lain tidak tersedia dan anda tidak mempunyai urusan mendesak pada akaun anda.