Pembunuh Galaxy Z Fold 4: Microsoft merancang telefon Surface boleh lipat sebenar

112
NextPit Samsung Galaxy Z Lipat 4 Lipatan Engsel
© NextPit

Microsoft mungkin meninggalkan faktor bentuk dwi-skrinnya demi telefon pintar Surface lipat penuh atau tablet. Perubahan reka bentuk boleh meletakkan Surface boleh lipat sejajar dengan Galaxy Z Fold 4 dan Google Pixel Fold yang dikhabarkan mempunyai paparan utama yang fleksibel dan paparan penutup sekunder.

Apple iPhone lipat bukan satu-satunya persaingan yang perlu dipertimbangkan oleh Samsung. Menurut laporan orang dalam yang dikongsi oleh Windows Central, Microsoft serius untuk membuat telefon bimbit Android boleh lipat sebenar. Sumber itu mengatakan bahawa syarikat Redmond membatalkan reka bentuk dwi-skrin Surface Duo generasi seterusnya. Sebaliknya, ia merancang untuk mengeluarkan pesaing Galaxy Z Fold 4 (ulasan).

  • Jangan ketinggalan: Telefon lipat terbaik pada tahun 2023

Keluaran Microsoft Surface Fold

Microsoft Surface Duo 3 sepatutnya diumumkan pada musim luruh tahun ini dengan paparan tepi ke tepi dan perkakasan dalaman yang lebih kuat. Tetapi nampaknya peranti itu dibatalkan sepenuhnya dengan penggantiannya tidak dijangka dilancarkan sekurang-kurangnya untuk satu atau dua tahun lagi.

Walaupun Microsoft mempunyai platformnya sendiri, Surface Duo generasi pertama dan kedua dijalankan pada OS Android. Surface Fold atau telefon pintar yang tidak diumumkan mungkin akan terus dikuasakan oleh versi perisian Android yang akan datang. Begitu juga, Microsoft boleh membuat suite apl dan perkhidmatannya sendiri yang telah dimasukkan ke dalam peranti lipat.

Xiaomi Mix Lipat 2

Mekanisme engsel Xiaomi Mix Fold 2 kelihatan sangat kukuh. / © NextPit

Alternatif lain kepada peranti boleh lipat Samsung

Selain Microsoft, Google dijangka akan memperkenalkan Pixel Fold pertama tahun ini. Pixel lipat dikatakan berkongsi spesifikasi dengan Pixel 7 (Pro), terutamanya dalam set cip dan kamera. Pixel Fold Google mungkin muncul semasa acara Pembangun I/O yang akan datang.

Pembuat China seperti Xiaomi dan Vivo juga telah menyegarkan tawaran boleh lipat mereka. Xiaomi Mix Fold 2 telah dilancarkan pada penghujung tahun 2022. Bagaimanapun, syarikat itu tidak berhasrat untuk menjualnya secara global.

Dengan kepakaran dan pengalaman Microsoft dalam perkakasan Surface, adakah anda fikir mereka mempunyai usaha untuk membuat peranti boleh lipat yang menarik setanding dengan peranti boleh lipat Galaxy Samsung? Apakah ciri Surface Fold yang paling anda nanti-nantikan? Beritahu kami di bahagian komen.

Melalui: Windows Central