Pemilik OnePlus 12 Alami Kualiti Binaan Yang Lemah

15
Reka bentuk OnePlus 12
© OnePlus

OnePlus melancarkan OnePlus 12 di China, dan ia dijangka tiba di pasaran antarabangsa bulan depan. Walaupun perdana baharu itu disebut-sebut menampilkan peningkatan perkakasan yang menjanjikan daripada OnePlus 11 (ulasan), OnePlus 12 nampaknya menjadi sohor kini secara tempatan atas sebab yang salah berkenaan kualiti binaan peranti.

Di Weibo, pemilik telah menyatakan bahawa telefon bimbit OnePlus 12 baharu mereka dibelenggu dengan pemasangan yang tidak berkualiti. Sesetengah imej yang dikongsi (melalui Autoriti Android) telefon bimbit mereka menunjukkan jurang yang ketara antara panel dan bingkai. Selain itu, yang lain menyedari penggunaan gam yang berlebihan di bahagian tertentu peranti.

Walau bagaimanapun, yang paling pelik setakat ini ialah siaran daripada pengguna FIGO_2023, yang menggambarkan pepijat kecil yang mati tersepit di antara panel. Lebih teruk daripada itu, akaun itu juga melihat helaian yang kelihatan diapit di antara plat kamera dan perumah belakang.

Binaan OnePlus 12

Pengguna OnePlus 12 di China melaporkan jurang yang boleh dilihat pada panel dan bingkai telefon bimbit mereka. / © Weibo.com/u/1713487140

Masalahnya nampaknya tertumpu pada bahagian pemasangan luaran, terutamanya pada sambungan dan celah antara bahagian belakang melengkung, panel kamera dan casis. Selain daripada kelemahan yang boleh dilihat, jurang tersebut tidak dilaporkan memberi kesan negatif kepada cengkaman keseluruhan peranti, apatah lagi menjejaskan penarafan habuk IP65 dan kalis airnya.

OnePlus 12 berwarna putih dengan isu pada jurang dalam bingkai

OnePlus 12 ditunjukkan dengan pepijat mati dan rambut di bahagian sendi dan celah panel. / © Weibo.com/u/1287140245

Bencana itu menarik perhatian eksekutif Xiaomi, Lu Weibing, setelah melontarkan fikirannya tanpa merujuk terus kepada OnePlus. Dia pada dasarnya bekerja dengan pasukan yang berkaitan dari industri untuk mendedahkan punca isu itu. Pegawai itu menambah bahawa mereka telah sampai pada kesimpulan di mana [OnePlus] mempunyai kawalan kualiti yang lebih lemah berbanding jenama bajet Xiaomi, Redmi.

Adakah masalah yang sama akan menjejaskan model global OnePlus 12?

Pada masa ini, tidak semua pemilik OnePlus 12 melaporkan kebimbangan kualiti binaan yang serupa pada peranti mereka. OnePlus masih belum memberikan kemas kini rasmi mengenai perkara itu. Walau bagaimanapun, nampaknya beberapa pusat khidmat pelanggan Oppo telah menangani aduan pelanggan.

Sama ada nasib yang sama menanti pembeli OnePlus 12 di pasaran global masih tidak diketahui. Walau bagaimanapun, dengan isu yang semakin mendapat perhatian, kemungkinan OnePlus masih mempunyai masa yang cukup untuk menyelesaikan masalah dalam barisan pemasangan mereka sebelum OnePlus 12 dikeluarkan di peringkat antarabangsa. Menurut khabar angin, OnePlus 12 akan debut di AS pada 23 Januari, iaitu sebulan dari sekarang.

Adakah anda akan membeli OnePlus 12 tahun depan? Apakah pendapat anda tentang laporan ini tentang kualiti binaan OnePlus 12 yang lemah? Kami tidak sabar-sabar untuk mendengar pendapat anda dalam ulasan.

Melalui: Pihak Berkuasa Android
Sumber:
Weibo, Weibo