Pemproses Bionic A17 iPhone 15 Pro Mungkin Luar Biasa Cepat

93
Semakan NextPit Apple iPhone 14 Pro Max
© NextPit

Apple dijangka akan menjanakan iPhone 15 Pro 2023 dan iPhone 15 Pro Max dengan SoC Bionic A17. Cip baharu itu kini didakwa dikesan dalam repositori penanda aras, mungkin mendedahkan betapa pantasnya ia ke atas pemproses iPhone semasa.

Apple A17 Bionic kelihatan bersedia untuk menawarkan peningkatan yang lebih besar kepada cipset A16 Bionic tahun lepas yang menjanakan iPhone 14 Pro (semakan). Keputusan Geekbench 6 yang dikatakan dikongsi dalam forum Korea Selatan menunjukkan bahawa silikon yang tidak diumumkan akan menunjukkan peningkatan yang ketara dari segi prestasi CPU.

  • Jangan ketinggalan ini: Bagaimana untuk meningkatkan keselamatan iPhone anda dengan tweak mudah ini.

Berdasarkan penyenaraian, A17 Bionic menjaringkan skor teras tunggal sebanyak 3,019 manakala unit berbilang teras mencecah 7,860. Sebagai rujukan, A16 Bionic mempunyai purata 2,502 dalam teras tunggal dan 6,291 dalam ujian berbilang teras. Nilai terhasil bagi cip yang lebih baharu adalah kira-kira 17 peratus dan 20 peratus lebih tinggi dalam pemarkahan sintetik tunggal dan berbilang teras yang sepadan. Walau bagaimanapun, masih terlalu awal untuk mengetahui cara nombor ini diterjemahkan ke dalam penggunaan kehidupan sebenar.

Apple iPhone 14 Pro

iPhone 14 Pro baharu dan Pulau Dinamiknya. / © NextPit

Hayat bateri yang lebih lama pada Apple iPhone 15 Pro

Chipset A17 Bionic Apple sebelum ini telah disahkan oleh CEO TSMC sebagai 35 peratus lebih cekap daripada A16 Bionic. Cip itu dirancang untuk dikeluarkan oleh syarikat fabrikasi Taiwan menggunakan proses 3nm. Semua perubahan ini nampaknya mencadangkan hayat bateri yang lebih lama pada siri iPhone 15 Pro.

iPhone 15 Pro (Max) juga dilaporkan menampilkan port USB-C, walaupun tidak jelas sama ada terdapat peningkatan pengecasan dengan antara muka baharu. Sementara itu, kedua-duanya boleh tiba dengan panel kaca yang direka bentuk semula bersama butang sentuh kapasitif baharu. Bersama-sama dengan iPhone 15 (Plus) standard, iPhone generasi seterusnya berkemungkinan besar akan diumumkan pada bulan September.

Apakah pendapat anda tentang penambahbaikan rentas generasi pada cipset Apple A17 Bionic ini? Adakah anda akan mempertimbangkan untuk membeli iPhone 15 seterusnya? Beritahu kami dalam ulasan.

Melalui: Semakan Buku Nota
Sumber:
DCInside