Pemproses Tensor G4 Google Pixel 9 Mungkin Slowpoke

33
nextpit Kajian Ujian Lipat Google Pixel
© nextpit

Walaupun Google bersedia untuk mengumumkan Pixel 8 pada 4 Oktober, butiran baharu telah muncul mengenai Pixel 9 syarikat yang akan dijangka pada tahun 2024. Apa yang menarik khususnya ialah cerapan tentang cipset Tensor G4 yang terdapat dalam telefon pintar Android perdana, yang mungkin memperkenalkan hentakan kelajuan kecil pada Tensor G3 yang memacu Pixel 8.

  • Jangan ketinggalan ini: Perbezaan antara pemproses mudah alih Snapdragon dan Exynos

Sedikit maklumat menarik ini berasal daripada Kamilia Wojciechowska Pihak Berkuasa Android, yang telah menjadi pembocor Pixel biasa sejak beberapa bulan lalu. Menurut sumber dalamannya, Tensor G4 SoC yang akan menjanakan Pixel 9 dan Pixel 9 Pro adalah peningkatan kecil berbanding Tensor G3, mengecewakan mereka yang menjangkakan peningkatan ketara daripada cip perdana yang tidak diumumkan itu.

Tidak banyak butiran yang bocor dari segi pemprosesan silikon dan parameter grafik, jadi kami tidak benar-benar memahami perubahan yang tepat. Walau bagaimanapun, kemungkinan besar ia bermakna cip tersuai hanya akan menawarkan perbezaan kecil dalam kelajuan jam teras yang berbeza, serupa dengan Pixel Fold (ulasan) dan Tensor G2 Pixel 7 yang merupakan sedikit peningkatan berbanding G1.

Google Pixel Watch 2, Pixel 8 dan Pixel 8 Pro

Google menggoda Pixel Watch 2, Pixel 8 dan Pixel 8 Pro. / © Google Store

Setelah berkata demikian, Tensor G4 masih boleh berasaskan Exynos 2400 SoC Samsung dan sama dengan Tensor G3 separa tersuai. Oleh itu, cipset dalaman tulen daripada Google, yang mungkin dinamakan Tensor G5, hanya boleh disediakan pada Pixel 10 menjelang 2025. Spekulasi ini berdasarkan nod litografi 3 nm yang sepatutnya membolehkan output yang lebih cekap.

Bagi Tensor G3 Pixel 8, cip itu sudah pun naik taraf utama daripada Tensor G2. Ia mempunyai konfigurasi CPU bukan teras bersama GPU yang lebih berkebolehan dengan keupayaan pembelajaran mesin. Walaupun perubahan seni bina ini, Tensor G3 dilihat masih ketinggalan dalam prestasi berbanding Snapdragon 8 Gen 2 dan Snapdragon 8+ Gen 1 tahun lepas.

Jika Google gagal menambah baik cipset Tensornya, adakah anda fikir mereka lebih baik menggunakan cip Snapdragon Qualcomm pada peranti Pixelnya? Kami tidak sabar-sabar untuk mendengar pendapat anda tentang perkara ini.

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya