Pemprosesan Kamera Ultra Galaxy S24 Samsung Mungkin Sama dengan Pixel 8

14
NextPit modul kamera ultra samsung galaxy s23 cmd7
© nextpit

Telefon kamera utama Samsung sentiasa dianggap sebagai antara yang terbaik di luar sana. Tetapi jika dibandingkan dengan barisan Pixel Google, Samsung bergantung pada pemprosesan yang tidak semulajadi, menghasilkan imej dan video yang terlalu jelas, yang digemari oleh sesetengah pengguna. Syarikat itu kini dikhabarkan akan menukar pemprosesan imej pada perantinya bermula pada Galaxy S24 Ultra.

Perubahan besar ‘perisian’ pada kamera Samsung Galaxy S24 Ultra

Menurut Sondesix, Samsung sedang merombak algoritma perisian pada kamera Galaxy S24 Ultra. Dan bersama-sama dengan ISP baharu cip Snapdragon 8 Gen 3, lelaran itu akan menghasilkan tangkapan yang lebih “realistik” berbanding Galaxy S23 Ultra dan penembak Galaxy yang lebih lama. Orang Korea mungkin akhirnya mengikut keutamaan Google untuk mempunyai lebih banyak imej semula jadi pada peranti Pixel 8 (ulasan).

Samsung juga diketahui terlalu mengasah tangkapan pada telefon kameranya, terutamanya yang diambil menggunakan optik zum. Dalam Galaxy S24 Ultra, disebutkan bahawa bahagian penajaman akan ditambah baik dan “lebih betul”.

Prototaip Samsung Galaxy S24 Ultra

Dakwaan gambar sebenar Samsung Galaxy S24 Ultra / © X/u/DavidMa05368498

Dalam kebocoran berasingan, pengguna Ahmed Qwaider mendakwa bahawa Samsung menukar resolusi lalai pada sensor utama Galaxy S24 Ultra kepada 24 MP atau dua kali ganda daripada 12 MP Galaxy S23 Ultra. Pilihan ini mungkin akan menambah lebih banyak butiran tanpa menggunakan banyak storan berbanding semasa merakam pada resolusi yang lebih tinggi.

Dan menurut sumber yang lebih dipercayai, Ice Universe, kamera quad Galaxy S24 Ultra terdiri daripada kamera utama 200 MP yang dikemas kini, 50 MP baharu dengan zum 5x yang menggantikan periskop, ultralebar 12 MP yang biasa dan telefoto 3x.

Kemasan titanium yang lebih baik pada Samsung Galaxy S24 Ultra

Pembocor itu berkongsi beberapa maklum balas awal mengenai binaan titanium baharu Galaxy S24 Ultra. Sehubungan itu, bingkai titanium dalam warna kelabu pada telefon bimbit adalah lebih baik daripada varian titanium semula jadi pada iPhone 15 Pro (ulasan), yang mungkin merujuk kepada cara kemasannya dipersembahkan. Tambahan pula, ergonomik dan pengendalian Galaxy S24 Ultra dikatakan hebat walaupun bentuknya lebih bertinju dan bahagian sisi dan panel yang lebih rata.

Pada masa yang sama, pembocor ini menggandakan ciri AI besar yang muncul dengan Galaxy S24 Ultra dan Galaxy S24. Dan berdasarkan khabar angin sebelum ini, beberapa keupayaan perisian baharu dikuasakan oleh Galaxy AI dan termasuk alat AI generatif dan multimodal untuk mencipta imej dan teks, antara lain.

Sumber yang boleh dipercayai mencadangkan Galaxy S24 Ultra dan Galaxy S24 (Plus) akan diumumkan pada 17 Januari di acara Unpacked di San Jose di Amerika Syarikat. Ia juga menambah bahawa pra-pesanan akan menyusul serta-merta manakala penghantaran sebenar unit akan bermula pada 26 Januari.

Dengan ciri dan spesifikasi ini, adakah anda fikir Samsung Galaxy S24 Ultra nampaknya adalah peningkatan telefon kamera yang serius? Beritahu kami dalam ulasan.