Penambatan Bluetooth: Cara berkongsi sambungan Wi-Fi telefon anda

84
huawei matebook 13 01
© NextPit

Saya pasti anda mungkin telah menemui pilihan yang dipanggil ‘Penambatan Bluetooth’ semasa menatal melalui menu tetapan pada peranti Android anda. Pernah terfikir mengapa dan bila anda boleh menggunakan ciri ini? Mari kita terangkan sebab dan cara penambatan Bluetooth dalam artikel ini.

Lompat ke

Apakah penambatan Bluetooth?

Mari kita mulakan dengan menangani maksud istilah penambatan Bluetooth. Ciri ini, seperti yang mungkin anda duga, agak serupa dengan hotspot Wi-Fi dan penambatan USB, di mana anda boleh berkongsi sambungan Internet yang digunakan oleh telefon untuk dikongsi dengan mana-mana peranti yang menyokong Bluetooth.

Pada telefon Android yang lebih lama, ciri penambatan Bluetooth hanya membenarkan perkongsian data mudah alih dengan peranti lain. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai telefon Android yang lebih baharu, anda sebenarnya boleh menggunakan penambatan Bluetooth untuk berkongsi (dan melanjutkan) julat sambungan Wi-Fi anda ke peranti lain.

Sekarang, persoalan mungkin timbul tentang mengapa menggunakan penambatan Bluetooth di tempat pertama apabila anda mempunyai ciri tempat liputan Wi-Fi, yang bukan sahaja lebih pantas – tetapi lebih mudah digunakan. Mari kita terangkan beberapa kes penggunaan.

Bila hendak menggunakan penambatan Bluetooth?

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, penambatan Bluetooth ialah bentuk ketersambungan secara objektif yang lebih perlahan berbanding hotspot Wi-Fi tradisional. Jadi mengapa menggunakannya di tempat pertama? Ternyata, terdapat beberapa keadaan apabila menggunakan penambatan Bluetooth mungkin benar-benar masuk akal.

AndroidPIT huawei matebook x pro 6855

Ketahui cara menggunakan ciri penambatan Bluetooth pada telefon pintar Android. / © NextPit oleh Irina Efremova

Apabila telefon anda tidak menyokong perkongsian Wi-Fi melalui tempat liputan Wi-Fi

Sehingga 2021, banyak telefon pintar kelas rendah dan pertengahan (masih) tidak membenarkan sambungan Wi-Fi dan tempat liputan Wi-Fi didayakan secara serentak. Ini bermakna anda tidak akan dapat menggunakan Wi-Fi Hotspot untuk berkongsi sambungan internet anda dengan peranti lain. Dalam senario sedemikian, anda tidak mempunyai pilihan lain selain menggunakan penambatan Bluetooth kerana kaedah penambatan ini berfungsi walaupun anda disambungkan ke rangkaian Wi-Fi.

Mengenai mengapa sesiapa mahu melakukan ini, dengar saya.

Katakan rakan anda muncul selama beberapa jam, dan anda tidak benar-benar mahu berkongsi kata laluan Wi-Fi anda dengannya. Daripada membuka PC dan mencipta rangkaian tetamu pada penghala anda, anda hanya boleh membuat Hotspot Wi-Fi pada telefon anda (yang sudah disambungkan ke penghala anda) dan menggunakannya sebagai pemanjang. Dan jika itu tidak berjaya, anda boleh menggunakan ciri penambatan Bluetooth untuk melakukan perkara yang sama. Sambungan akan menjadi lebih perlahan -, tetapi hei, ia masih akan berfungsi untuknya!

Apabila anda ingin menjimatkan bateri

Anda mungkin sudah mengetahuinya – tetapi konsensus umum ialah ciri Wi-Fi Hotspot adalah babi bateri yang besar. Sekiranya anda bercadang untuk menggunakan, pastikan telefon anda ditambat ke peranti lain selama beberapa jam, bateri mungkin berkecai lebih cepat daripada yang anda bayangkan. Dalam senario sedemikian, adalah lebih bijak untuk beralih kepada penambatan Bluetooth kerana longkang bateri adalah agak rendah dalam mod ini.

Sekarang mari kita beralih ke bahagian yang sebenarnya kita sediakan dan menggunakan penambatan Bluetooth untuk berkongsi sambungan Wi-Fi anda. Proses ini sebenarnya sangat mudah. Begini caranya.

Cara berkongsi Wi-Fi melalui Bluetooth

Langkah 1: Hidupkan Bluetooth telefon anda

Mula-mula, pastikan telefon anda sudah disambungkan ke rangkaian Wi-Fi di rumah/pejabat anda. Kemudian, pastikan anda menghidupkan Bluetooth dari dalam menu tetapan.

  1. Untuk melakukan ini, pergi ke Kesambungan peranti > Bluetooth.
  2. Pastikan Bluetooth Dihidupkan.
tetapan wifi bluetooth

Sebelum peranti lain boleh bersambung ke telefon anda, anda perlu memastikan ia kelihatan. / © NextPit

Langkah 2: Hidupkan penambatan Bluetooth pada telefon anda

Kini setelah anda pasti bahawa Bluetooth didayakan pada peranti anda:

  1. Pergi ke Wayarles & rangkaian.
  2. Pilih Penambatan & tempat liputan mudah alih.
  3. Dayakan penambatan Bluetooth.
tetapan wifi bluetooth2

Penambatan Bluetooth ialah cara mudah untuk berkongsi sambungan internet telefon anda. / © NextPit

Langkah 3: Pasangkan peranti anda melalui Bluetooth dan terima sambungan

Dengan ini selesai, anda kemudian boleh menggunakan Bluetooth pada komputer riba atau PC, tablet atau peranti lain anda untuk menyambung ke telefon anda dan menggunakan sambungan internetnya.

  1. Hanya pasangkan telefon pintar anda dengan peranti yang anda ingin kongsi sambungan di bawah Kesambungan peranti > Bluetooth.
  2. Setelah disambungkan, pastikan perkongsian akses Internet didayakan dalam profil peranti dengan mengetik ikon tetapan di sebelah nama peranti.
  3. Akhir sekali, sediakan peranti yang disambungkan untuk menerima sambungan rangkaiannya melalui Bluetooth dalam tetapan rangkaiannya.

Ini sangat mudah dengan telefon pintar, tetapi untuk menyambungkan PC Windows, anda perlu pergi ke Tetapan > Peranti dan pencetak, klik kanan ikon yang mewakili telefon anda, dan pilih Sambung menggunakan > Titik akses. Ta-Da! Anda sudah bersedia untuk mula melayari internet.

tetapan wifi bluetooth3

Selepas memasangkan peranti, pastikan anda menyemak profil perantinya untuk mendayakan akses Internet. / © NextPit

Adakah anda mendapati ini berguna? Adakah anda berjaya menyambungkan sambungan internet telefon anda dengan peranti lain? Beritahu kami dalam ulasan.


Artikel ini telah dikemas kini pada Julai 2021. Komen lama dikekalkan.