Penanda Aras Google Pixel 8a Menunjukkan Pemproses Nona-Teras Terkawal

37
NextPit Tangan Google Pixel 7a
© nextpit

Google melancarkan Pixel 7a (ulasan) beberapa bulan yang lalu, tetapi kini kami mendapat butiran lanjut tentang penggantinya, Pixel 8a. Penampakan terbaharu datang daripada penyenaraian penanda aras, mendedahkan cipset Tensor G3 tersuai dengan pemproses bukan teras yang disenyapkan yang menggerakkan peranti akan datang.

  • Jangan ketinggalan: Telefon pintar premium terbaik untuk dibeli di bawah $600 pada tahun 2023

Dijangka gergasi carian internet itu akan memperkenalkan Google Pixel 8 dan Pixel 8 Pro menjelang Oktober, dan kedua-duanya adalah peranti pertama yang akan dilengkapi dengan Tensor G3 SoC baharu. Tidak mengejutkan, ini adalah silikon yang sama yang akan menjanakan Pixel 8a tahun depan, yang baru-baru ini dikesan membawa kod bernama Google Akita.

Markah penanda aras pemproses Google Pixel 8a Tensor G3

Berkenaan prestasi cip, hasil penanda aras awal Geekbench 5 menunjukkan Pixel 8a dipasang dengan Tensor G3 yang kurang jam. Persediaan CPU nona-teras nampaknya menggunakan teras utama Cortex-X3 yang mencatatkan masa pada 2.91 GHz ditambah dengan empat teras prestasi pada 2.37 GHz dan empat teras kecekapan masing-masing mencapai 1.7 GHz.

Kelajuan jam yang sedikit perlahan bagi teras ini boleh menjelaskan mengapa mata yang agak rendah pada 1218 teras tunggal dan 3175 mata berbilang teras berbanding keputusan Tensor G3 yang berasingan. Walau bagaimanapun, penyenaraian mencadangkan ini masih boleh berubah sepanjang perjalanan dan kami akan melihat skor yang lebih tinggi akhirnya. Ia juga tidak jelas sama ada Google akan memilih persediaan ini pada Pixel 8a yang muktamad.

Markah penanda aras Google Pixel 8a

Keputusan penanda aras Google Pixel 8a bagi cip Tensor G3 bukan terasnya. / © GeekBench

Tetapi sebagai perbandingan, Tensor G3 yang berkongsi seni bina dengan Exynos 2400 SoC Samsung nampaknya kurang berprestasi dalam pemarkahan berbilang teras apabila disandingkan dengan Snapdragon 8 Gen 2. Secara perspektif, cip terakhir ini mempunyai purata 1100 dalam teras tunggal dan 4800 dalam multiteras apabila diuji. pada OnePlus 11 (ulasan). Walau apa pun, masih terlalu awal untuk membuat kesimpulan sehingga kami menguji peranti sebenar.

Sebagai alternatif, anda boleh menyemak panduan SoC mudah alih utama kami tentang cara set cip semasa daripada jenama berbeza bertindan antara satu sama lain.

Selain daripada chipset, terdapat sangat sedikit yang diketahui tentang Pixel 8a. Boleh dikatakan ia mungkin mewarisi beberapa ciri dan spesifikasi daripada Pixel 8, termasuk modul kamera utama yang dinaik taraf dikhabarkan, reka bentuk yang diubah suai dan antara muka kamera yang diperbaharui.

Dalam kes anda, bagaimanakah anda menambah baik Pixel 8a Google? Adakah anda suka melihat kamera telefoto ditambahkan padanya? Mungkin paparan yang lebih besar? Beritahu kami dalam ulasan.

Melalui: GSMArena