Penanda aras: skor prestasi objektif, bukan cerita penuh

111
penanda aras wikipit2
© NextPit

Dalam dunia teknologi yang sentiasa berubah, anda memerlukan sejenis kayu ukur untuk membandingkan prestasi, kerana membaca spesifikasi teknikal tidak pernah mencukupi. Itulah sebabnya penanda aras dicipta. Tetapi mengapa dan bagaimana kita menggunakannya? Bolehkah kita menganggap mereka boleh dipercayai?

  • WikiPIT: soalan anda terjawab
  • WikiPIT: Apakah takuk itu?

Pintasan:

Apakah tanda aras ini yang sering kita dengar?

Penanda aras ialah atur cara yang direka untuk menguji CPU, GPU, kenangan atau hampir mana-mana aspek lain peranti yang boleh diukur dengan skor, masa, kelajuan, dsb. Ini adalah ujian yang dijalankan oleh syarikat seperti DxOMark untuk penilaian masa fokus kamera dan ujian kelajuan untuk kelajuan rangkaian internet, yang juga termasuk dalam kategori penanda aras.

Penanda aras boleh dikategorikan kepada dua jenis:

  • Penanda aras sintetik
  • Tanda aras dunia sebenar

Jenis yang pertama (dan lebih biasa) mensimulasikan beban kerja yang melampau dan meletakkan komponen tersebut dalam tindakan pada 100% daripada kapasitinya. Ini membolehkan anda menilai kuasa maksimum peranti.

Penanda aras dunia sebenar mensimulasikan beban kerja yang realistik (walaupun masih sangat menuntut) dan lebih berguna dalam menilai keupayaan sebenar produk untuk tujuan yang lebih khusus (seperti apl).

menghormati geekbench
Geekbench digunakan untuk menilai prestasi CPU. / © NextPit

Apakah tujuan penanda aras ini?

Apl penanda aras (atau program PC) direka untuk tujuan tertentu: untuk mengukur prestasi peranti yang ia dilaksanakan untuk membandingkannya dengan peranti rujukan lain.

Apabila kerumitan peranti elektronik semakin meningkat, semakin sukar untuk membandingkan prestasi mereka dengan hanya melihat spesifikasi. Itulah sebabnya program pengukuran prestasi baharu sentiasa dibuat.

AndroidPIT AnTuTu penanda aras nexus 5x
AnTuTu ialah penanda aras yang menilai prestasi keseluruhan telefon pintar. / © NextPit

Bolehkah kita mempercayai mereka?

Secara teori, ya. Markah yang dikira oleh penanda aras sentiasa diperolehi oleh operasi yang sama pada setiap mesin, jadi setiap peranti diberi layanan yang sama. Walau bagaimanapun, apa yang anda perlu tahu ialah keadaan peranti sebelum melakukan ujian.

Berikut ialah contoh praktikal: jika apl berjalan di latar belakang pada telefon pintar semasa ujian, hasilnya jelas berbeza berbanding telefon pintar kedua yang menjalankan program ujian tanpa aplikasi lain dibuka. Ini kerana beberapa sumber peranti yang diuji mungkin digunakan oleh program atau apl lain, yang menjejaskan hasil akhir.

Acara penanda aras AndroidPIT qualcomm snapdragon 835 093544
3D Mark terutamanya menilai prestasi grafik. / © NextPit

Walau bagaimanapun, kadangkala, pengeluar telah ditangkap menipu pada ujian penanda aras ini. Terbaru, OnePlus didapati meningkatkan prestasi telefon pintarnya apabila penanda aras Android yang paling popular dan digunakan sedang berjalan pada peranti mereka. Dengan mengenali apl yang sedang dijalankan, pengeluar tertentu boleh melaksanakan prosedur khusus untuk membolehkan perkakasan berprestasi lebih baik dan mencapai markah yang lebih tinggi. Dengan mengetahui cara ujian ini berfungsi, anda boleh mengoptimumkan produk anda untuk mendapatkan markah yang lebih tinggi pada penanda aras, tetapi ini tidak selalunya diterjemahkan kepada prestasi yang lebih baik dalam kehidupan sebenar.

  • Xiaomi Mi 8 adalah juara sejati, penanda aras mengesahkannya

Ambil hasilnya dengan sebutir garam

Penanda aras hanya menunjukkan dan berguna jika semua peranti yang digunakan untuk perbandingan diperlakukan dengan cara yang sama. Jika semua ujian dijalankan dalam keadaan yang sama, ia boleh dinilai produk mana yang lebih baik secara objektif, sekurang-kurangnya di atas kertas. Penanda aras boleh dibuat dengan mudah dan mungkin tidak menggambarkan penggunaan peranti dalam kehidupan sebenar.

Kadangkala, sesetengah telefon pintar boleh mencapai hasil penanda aras yang menakjubkan, tetapi gagal memberikan pengalaman pengguna yang boleh diterima. Fikirkan sahaja julat Galaxy S Samsung, yang mempunyai perkakasan tahap tertinggi, tetapi kadangkala tidak begitu lancar dan responsif seperti telefon pintar dengan prestasi yang lebih rendah di atas kertas, seperti telefon pintar Pixel Google.

  • Sejauh manakah kuasa Galaxy S9 dan S9+? Mari kita ketahui

Adakah anda bergantung pada penanda aras semasa memilih pembelian teknologi anda?