Penapis Soalan Instagram Stories

91

Sesi Soal Jawab (Soalan dan Jawapan) atau AMA (Ask Me Anything) telah menjadi perkara biasa di platform media sosial kerana ia membantu pencipta terikat dengan khalayak mereka dan menerima maklum balas tentang isu-isu mendesak. Oleh itu, platform sosial terus mencipta ciri soalan baharu, dan Instagram tidak ketinggalan. Selain mempunyai pelekat soalan cerita Instagram, ia juga mempunyai penapis soalan.

Penapis Soalan Instagram Stories

Adakah anda tahu bagaimana penapis soalan cerita Instagram berfungsi dan cara menggunakannya? Artikel ini membincangkan semua yang anda perlu tahu tentang mereka. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut.

Cara Penapis Cerita Instagram Berfungsi

Cara biasa untuk mewujudkan penglibatan melalui soalan ialah meminta seseorang bertanya soalan dan jawapan yang lain. Tetapi penapis soalan cerita Instagram menggunakan pendekatan yang berbeza dan menyeronokkan. Ia melibatkan penggunaan soalan pratetap rawak yang muncul di atas kepala anda dengan jawapan di bawahnya.

Anda menjawab soalan dengan menyengetkan kepala anda ke kanan atau kiri, bergantung pada sebelah mana jawapan pilihan anda. Semasa anda bermain, anda akan melihat soalan yang anda telah dapat betul atau salah. Walau bagaimanapun, sesetengah soalan mungkin tidak memerlukan anda menjawab soalan tetapi akan mempunyai pemutar dengan pelbagai pilihan penatalan. Contohnya ialah penapis dengan soalan, “Watak Disney yang manakah anda?” Watak yang berbeza akan menatal ke atas kepala anda, dan Instagram akan memilih satu yang sepadan dengan penampilan anda.

Jadi, tidak seperti dalam pelekat cerita Instagram di mana khalayak anda bertanya soalan kepada anda, mereka tidak mendapat pilihan ini dalam penapis. Tetapi mereka boleh berinteraksi dengan anda di bahagian komen apabila anda berkongsi cerita. Perbezaan lain ialah anda boleh menggunakan pelekat soalan dengan media lain, seperti video dan foto tetapi tidak boleh melakukan perkara yang sama untuk penapis soalan. Rekod wajah anda ialah komponen utama dalam penapis soalan.

Akhir sekali, penapis soalan cerita Instagram membolehkan anda bekerjasama dengan rakan untuk menjawab soalan tentang hubungan anda. Ini ialah cara yang menyeronokkan dan realistik untuk membolehkan khalayak anda mengetahui lebih lanjut tentang anda, yang anda tidak boleh capai menggunakan pelekat soalan.

Di Mana Anda Boleh Cari Penapis Soalan Cerita Instagram?

Anda mungkin kecewa jika anda mencari penapis soalan cerita Instagram daripada kesan galeri. Ia tidak boleh diakses dengan mudah kerana tidak ada yang terbina dalam dan anda perlu bergantung pada pilihan yang dibuat pengguna. Dua cara untuk mencari penapis soalan ialah dengan menyemak imbas profil pencipta atau mendapatkannya daripada cerita rakan anda.

Penapis Soalan Menyemak Imbas Cerita Instagram

Sebelum anda meneruskan, anda perlu memutuskan penapis soalan yang anda mahukan atau mempunyai nama pengguna Instagram pencipta. Sebagai ilustrasi, ini adalah cara untuk mendapatkan “Watak Disney yang manakah anda?” penapis dicipta oleh @arnopartissimo:

 1. Lancarkan apl Instagram anda dan buka profil anda.
 2. Mulakan cerita baharu dengan mengetik ikon “Tambah” di bahagian atas sebelah kanan. Apabila ia dimuatkan, navigasi ke bahagian bawah skrin dan ketik “Cerita.” Sebagai alternatif, ketik “Gambar profil” anda di sebelah kiri.
 3. Apabila berada di tetingkap cerita baharu, beralih ke bahagian bawah skrin di mana karusel penapis berada. Leret ke kanan sehingga anda melihat butang “Semak imbas kesan”.
 4. Pilih “Kesan Semak imbas” untuk pergi ke galeri kesan cerita Instagram.
 5. Ketik “Kanta pembesar” dan taip “Disney yang mana” atau mana-mana penapis lain yang anda mahukan. Penapis soalan asal harus muncul di bahagian atas hasil carian.
 6. Ketik “Cuba” di sudut kiri bawah untuk melihat kesannya.
 7. Setelah berpuas hati, ketik butang “Simpan” (yang mempunyai anak panah menghadap ke bawah) untuk menambah penapis pada kamera anda untuk akses pantas.

Sebagai alternatif, anda boleh mengakses penapis seperti berikut:

 1. Ikuti Langkah 1 hingga 4 di atas. Taip nama pengguna pencipta penapis dalam bar carian dan bukannya menaip tajuk soalan. Untuk contoh di atas, taip @arnopartissimo.
 2. Ketik ikon “Penapis” di bawah gambar profil pengguna (ia akan menjadi pilihan ketiga). Di sini, anda akan melihat semua penapis yang telah mereka buat.
 3. Pilih penapis yang ingin anda pratonton dan ketik butang “Simpan” untuk menambahkannya pada penapis kamera anda.

Mendapatkan Penapis Soalan Instagram Stories daripada Profil Rakan Anda

Jika anda melihat cerita Instagram rakan dengan penapis soalan yang anda suka, anda boleh menambahkannya pada kamera anda untuk menggunakannya kemudian menggunakan langkah berikut:

 1. Pergi ke suapan Cerita Instagram dan cari siaran penapis soalan rakan anda,
 2. Ketik pada tajuk penapis soalan di bahagian atas cerita mereka, contohnya, “Disney yang mana.” Anda sepatutnya melihat menu pop timbul.
 3. Pilih “Simpan kesan.” Ini akan menambahkan penapis soalan pada kamera anda.

Selain itu, anda boleh meminta rakan berkongsi penapis soalan dengan anda sebagai mesej langsung. Menu yang muncul selepas mengetik penapis soalan cerita mempunyai pilihan “Hantar kepada”, yang boleh mereka gunakan. Apabila anda menerimanya, anda boleh menambahkannya pada kamera anda.

Penapis Soalan Cerita Instagram Popular

Memandangkan Instagram telah memberikan hak kepada pencipta untuk memanfaatkan jus kreatif mereka mengenai penapis soalan, terdapat banyak daripadanya. Yang paling popular termasuk:

 • Penapis soalan am: Ini terdiri daripada 5 hingga 10 soalan pengetahuan asas dengan dua pilihan. Keseronokan soalan ini ialah ia rawak, dan anda perlu menjawabnya dalam masa 10 saat. Penapis “Soalan Bodoh” yang dibuat oleh @Yana.Mishkinis adalah contoh.
 • Penapis soalan pasangan atau rakan: Penapis ini menunjukkan sejauh mana pasangan atau rakan mengenali antara satu sama lain. Penapis yang paling biasa dalam kategori ini ialah “Siapa yang lebih berkemungkinan?” dicipta oleh @vamonke. Satu soalan muncul di bahagian atas kepala, dan anda berdua sepatutnya memiringkan kepala kepada orang yang lebih cenderung melakukan perkara khusus yang disebut dalam soalan itu. Anda betul jika anda berdua condong ke arah yang sama dan salah jika anda condong ke arah yang bertentangan.
 • Anda ____ yang manakah?: Kebanyakan pencipta melengkapkan penapis ini dengan filem, buku dan watak permainan. Jadi, jika anda peminat genre ini, anda mungkin mendapati mereka patut dicuba. Soalan itu muncul di atas kepala anda, dan menatal melalui aksara kepada yang sepadan dengan penampilan anda (atau ia mungkin rawak). Penapis biasa dicipta oleh: @arnopartissimo (watak Disney yang manakah anda?), @syilers (watak Harry Potter yang manakah anda?), dan @hughesp1 (Watak Pokemon yang manakah anda?)

Cara Siarkan Penapis Soalan Cerita Instagram pada Profil Anda

Selepas menyimpan penapis dalam kamera anda, menyiarkannya pada cerita Instagram anda tidak akan menjadi satu cabaran. Berikut ialah cara untuk meneruskan:

 1. Buka profil Instagram anda dan buat cerita baharu.
 2. Pilih “Penapis soalan” yang anda mahu gunakan. Penapis anda yang disimpan terletak di sudut kiri bawah.
 3. Ketik butang rekod dan tangkap kepala anda semasa anda menjawab soalan.
 4. Apabila anda selesai, ketik “Kisah anda” di bahagian bawah untuk menyiarkan cerita ke profil anda.

Soalan Lazim

Bolehkah saya menyesuaikan soalan dan keputusan dalam penapis soalan?

Anda tidak boleh mengubah soalan dan hasil penapis soalan yang dibuat oleh orang lain. Pembangun menciptanya dengan set soalan dan hasil yang telah ditetapkan.

Mengapa saya tidak dapat mencari penapis soalan khusus yang saya lihat pada cerita orang lain?

Galeri penapis Instagram mungkin mengandungi banyak penapis, tetapi tidak semuanya muncul dalam galeri kesan. Jika anda tidak menjumpai penapis soalan tertentu, tanya pengguna yang menyiarkannya untuk nama penapis atau pencipta atau cuba carinya menggunakan kata kunci dalam carian penapis.

Berseronoklah dengan Penapis Soalan Cerita Instagram

Seperti yang anda mungkin perasan, penapis soalan cerita Instagram tidak mudah dikesan seperti pelekat soalan. Nasib baik, anda boleh mencari penapis pada halaman pencipta mereka dan mula menggunakannya untuk membuat penglibatan dengan peminat anda.

Apakah penapis soalan cerita Instagram kegemaran anda? Apa itu, dan siapa penciptanya? Kongsi yang terbaik anda di bahagian komen di bawah— anda akan membantu pengguna lain.