Pencarian 3: Meta mengesahkan set kepala VR bajet sedia Metaverse seterusnya

91
meta quest pro 01
© Meta

Meta kini menggoda set kepala VR seterusnya untuk pengguna yang dijadualkan diumumkan pada 2023. Walaupun syarikat itu tidak mengesahkan model mana yang akan digunakan, diandaikan bahawa boleh pakai yang akan datang ini ialah Meta Quest 3.

TL;DR

  • Meta boleh melancarkan set kepala Quest 3 VR pada tahun 2023.
  • Alat dengar itu dikatakan berharga antara $300 – $500.
  • Ia akan menampilkan kanta lempeng dan cipset Snapdragon XR Gen 2 yang lebih pantas.

Syarikat di sebalik Facebook terus bertaruh besar pada realiti campuran melalui mitos “Metaverse”. Selepas melancarkan set kepala Meta Quest Pro MR baru-baru ini, Meta dijangka akan menyegarkan semula Quest 2 yang mampu dimiliki. CFO syarikat Dave Whener mencadangkan bahawa penggantinya akan dilancarkan tahun depan. Dia tidak memberikan tarikh yang tepat, tetapi ia dianggap pada musim gugur atau masa yang serupa apabila Quest 2 generasi kedua diperkenalkan pada tahun 2020.

Berapakah kos Meta Quest 3

Mark Zuckerberg dari Meta membayangkan awal bulan ini bahawa Quest 3nya sudah dalam kerja-kerja. Pada masa yang sama, CEO menyebut bahawa Meta Quest 3 akan berharga antara $300-$500 atau sekitar harga terkini Quest 2 pada $399. Ini adalah munasabah memandangkan set kepala disasarkan untuk kegunaan arus perdana, tidak seperti model Pro premium yang dibina untuk pembangun dan prosumer.

Meta Quest 3 render dan skema

Skema Meta Quest 3 / © Brad Lynch

Spesifikasi Meta Quest 3

Berkenaan dengan ciri, terdapat beberapa butiran yang didedahkan mengenai keupayaan Meta’s Quest 3. Begitu juga, paparan Quest 3 yang bocor baru-baru ini menunjukkan ia cenderung untuk menjadi peranti realiti maya dan bukannya set kepala realiti campuran dengan teknologi laluan. Yang menghairankan, ia boleh membanggakan kanta pancake yang juga digunakan pada Meta’s Quest Pro dan Pico 4 VR Bytedance.

Tidak jelas sama ada set kepala generasi ketiga akan mendapat manfaat daripada teknologi penjejakan mata dan muka yang muncul dengan Quest Pro yang lebih mahal. Walau bagaimanapun, tidak diketepikan bahawa Meta mungkin memasukkan ciri tersebut ke dalam set kepala VR bajet seterusnya. Akhir sekali, cipset Snapdragon XR Gen 2 yang tidak diumumkan dikhabarkan akan menjanakan peranti itu.

Apakah pendapat anda tentang Metaverse? Adakah anda fikir ia akan menjadi perkara penting seterusnya selepas internet? Kami ingin mendengar sentimen anda.

Melalui: Engadget
Sumber:
Muat naikVR