Penderia Ultrawide iPhone 16 Pro yang Lebih Besar Boleh Meningkatkan Video Spatial

11
nextpit Apple iPhone 15 Pro Max Camera
© nextpit

Apabila kita memasuki tahun 2024, kita kini boleh memulakan kira detik untuk ketibaan iPhone 16, iaitu kira-kira sembilan bulan dari sekarang. Selepas beberapa kebocoran yang didaftarkan pada radar kami pada tahun 2023, laporan mengenai iPhone generasi akan datang terus berkembang pada permulaan tahun ini. Khususnya, peningkatan kamera utama dibuat spekulasi untuk duo iPhone 16 Pro.

Kamera ultra lebar 48 MP pada iPhone 16 Pro kemungkinan besar akan berlaku

Tahun lepas, terdapat dua laporan daripada sumber yang boleh dipercayai bahawa iPhone 16 Pro telah ditetapkan untuk membawa sensor ultra lebar 48 MP, menggantikan sensor 12 MP bertarikh dan kecil pada julat iPhone 15 (ulasan) sedia ada. Kini, pembocor prolifik Ming-Chi Kuo menulis di Medium tentang model Pro yang akan datang menggunakan kakap ultra lebar 48 MP yang dinaik taraf, sejajar dengan ramalan awal.

Jika ini menjadi kenyataan, modul belakang iPhone 16 Pro akan menampilkan sensor lebar utama 48 MP, sensor ultra lebar 48 MP baharu dan kanta periskop 12 MP dengan zum 5x. Kami juga boleh membuat kesimpulan bahawa sensor ultra lebar yang lebih besar adalah eksklusif untuk model Pro. Ia berkemungkinan kamera ultra lebar 48 MP yang sama hanya akan mengalir ke model iPhone standard menjelang 2025 atau dengan iPhone 17.

Apple iPhone 15 Pro Max

Kamera belakang iPhone 15 Pro Max Apple termasuk penderia periskop 48 MP lebar, 12 MP ultra lebar dan 12 MP. / © nextpit

Dengan penderia yang lebih besar, ia dijangka meningkatkan kualiti imej zum 0.5x dengan memanfaatkan teknologi pixel-binning yang digunakan pada kamera lebar 48 MP semasa. Ini juga boleh menghasilkan gambar yang lebih baik dalam situasi cahaya malap kerana gabungan piksel akan menangkap lebih banyak cahaya.

Sebab lain yang kita lihat mengapa Apple menambah baik sensor ultra lebar pada iPhone 16 Pro mungkin dikaitkan dengan rakaman video spatial. Pada asasnya, merakam video spatial memerlukan dua kamera bersebelahan untuk mencipta kesan 3D atau imersif. Dalam kes iPhone 15 Pro, ia menggunakan penderia ultra lebar 48 MP dan 12 MP, jadi masuk akal bahawa Apple sedang mengemas kini sensor lain yang kurang berkemampuan.

Selain daripada kamera, iPhone 16 dan iPhone 16 Pro muncul sebagai peningkatan sederhana kepada iPhone 15, dengan khabar angin perubahan termasuk cipset A18 baharu, butang tangkapan tambahan dan paparan lebih lebar sedikit pada Pro. Walau bagaimanapun, memandangkan kami masih berbaki beberapa bulan lagi daripada jadual pelancaran, mungkin terdapat beberapa kejutan di hadapan.

Adakah anda fikir Apple telah memperkenalkan penambahbaikan terhad pada kamera iPhone dalam beberapa tahun kebelakangan ini berbanding Samsung atau jenama terkemuka lain? Kami ingin mendengar pendapat anda dalam ulasan.

Melalui: MacRumors
Sumber:
Sederhana