Pengecas pantas untuk Android dan Apple: Model ini akan berbaloi pada tahun 2022

114
NextPit Pengecas Xiaomi 11T Pro
© NextPit

Adakah anda sedang mencari pengecas telefon pintar Samsung, pengecas USB-C atau pengecas wayarles untuk menikmati pengecasan pantas pada Samsung atau iPhone anda? NextPit telah menyusun senarai pengecas yang dipilih susun khas untuk anda, dan ini hanyalah pengecas pantas yang terbaik untuk mengecas telefon pintar anda dalam masa dua kali pantas.

Pengecasan pantas ialah kriteria pembelian yang sangat penting untuk telefon pintar pada tahun 2022. Piawaian seperti Penghantaran Kuasa USB atau Caj Pantas kini membenarkan pengecasan semula yang semakin berkuasa, sehingga 150 watt!

Banyak pengeluar seperti Oppo, Xiaomi, atau Realme mempunyai teknologi pengecasan mereka sendiri. Walau bagaimanapun, terdapat juga banyak alternatif untuk mengecas telefon pintar Android atau iPhone anda dalam masa kurang daripada satu jam atau kurang daripada 30 minit.

Pengecas pantas terbaik untuk telefon pintar anda disyorkan oleh NextPit

Pengecas pantas untuk iPhone Pengecas pantas Samsung dan Xiaomi Pengecas pantas USB-C universal Pengecas MagSafe untuk iPhone
produk Belkin BoostCharge 25 W Xiaomi Mi 65W UGREEN Nexode 100W Pengecas Apple MagSafe
Imej Pengecas Cepat Belkin Pengecas Cepat Mi 65 W Pengecas Ugreen Nexode 100W Pengecas Apple MagSafe
Ciri khas
 • Pengecas yang dioptimumkan untuk telefon iPhone dan Samsung
 • protokol PPS
 • teknologi GaN
 • Padat untuk kuasa
 • Pengecas 4-dalam-1
 • teknologi GaN
 • Port UBS A, UBS C1/C2 dan C3
 • Pengecas rasmi MagSafe
Keserasian
 • iPhone
 • Android
 • USP PD 3.0
 • Android
 • iOS
 • iPadOS
 • Windows
 • MacOS
 • USP PD 3.0
 • Android
 • iOS
 • iPadOS
 • Windows
 • MacOS
 • USP PD 3.0
 • Caj Pantas 4+
 • PPS
 • iPhone
 • AirPods (gen ke-2)
 • AirPods Pro
 • Cas Qi
Kuasa pengecasan 25 W 65 W 100 W 15 W
harga $15.99 $36.99 $79.99 $34.00
Tawaran

Beli sekarang

Beli sekarang

Beli sekarang

Beli sekarang

Memandangkan telefon pintar sering dijual tanpa pengecas pada masa kini, membeli pengecas pantas menjadi perkara yang perlu dilakukan. Oleh itu, kami telah memilih pengecas pantas terbaik daripada Samsung, Apple, Anker dan Belkin untuk anda mengecas telefon pintar anda pada kelajuan penuh.

Panduan membeli: Perkara yang anda perlu tahu sebelum memilih pengecas pantas

Memilih pengecas pantas mungkin kelihatan mudah, tetapi ia sebenarnya lebih rumit daripada yang dilihat. Kesan pengecasan pantas pada bateri, kuasa dan teknologi pengecasan anda, harga, terdapat begitu banyak faktor berbeza yang perlu dipertimbangkan sebelum membeli pengecas pantas untuk telefon pintar anda. Itulah sebabnya kami telah mengumpulkan panduan membeli ini untuk menunjukkan kepada anda perkara yang perlu dipertimbangkan semasa memilih pengecas pantas.

Adakah pengecasan pantas merosakkan telefon pintar anda?

Saya masih ingat hari-hari apabila saya terpaksa menunggu dua jam yang baik sebelum iPhone 6S saya dicas sepenuhnya. Syukurlah, hari-hari itu kini telah berakhir kerana 25 minit sudah cukup untuk mengecas telefon pintar sepenuhnya hari ini, walaupun dalam model mampu milik seperti Redmi Note 11 Pro+ 5G.

Walau bagaimanapun, pengecasan ultra-pantas terus menjadi titik perbalahan. Adakah anda ingin mengecas telefon pintar anda dengan cepat atau mengekalkan bateri anda? Itulah soalan jutaan dolar. Menurut pakar dari iFixit ketika ditemu bual oleh Cnet, “Secara keseluruhan, pengecasan pantas tidak mempunyai kesan ketara pada hayat bateri dalam dua tahun penggunaan biasa yang direka untuknya.”

Jadi keputusan ditangan anda untuk membuat sama ada anda ingin mengecas telefon pintar anda dengan pantas atau mengekalkan hayat baterinya. Jika anda berminat dengan topik ini, saya menjemput anda untuk membaca artikel kami mengenai kesan pengecasan pantas pada bateri telefon pintar untuk mengetahui lebih lanjut mengenai perkara itu.

Apakah kuasa pengecasan maksimum yang disokong oleh telefon pintar anda?

Era pengecas 5W dalam kotak sudah lama berlalu. Untuk memilih pengecas pantas yang betul untuk telefon pintar anda, adalah penting untuk mengetahui jumlah kuasa pengecasan maksimum yang boleh dikendalikannya. Mendapatkan spesifikasi pengecas yang salah dan oleh itu membeli model yang salah boleh membahayakan bateri.

Pada masa kini, teknologi pengecasan pantas membolehkan anda mengecas telefon pintar anda pada 30W, malah sehingga 150W seperti pada Realme GT Neo 3. Jadi ingat untuk menyemak kuasa pengecasan maksimum yang disokong oleh telefon pintar anda dengan melihat lembaran datanya di NextPit, sebagai contoh. Walau apa pun, anda telah ditanya tentang perkara itu dan memutuskan bahawa hayat bateri telefon pintar anda lebih penting daripada pengecasan pantas.

Sebagai peringatan, apabila mengira kuasa pengecas, anda perlu mendarabkan arus dengan voltan atau lebih mudah, nombor di hadapan simbol “A” dengan nombor di hadapan “V”.

Caj Pantas, Penghantaran Kuasa, Magsafe: Apakah teknologi pengecasan yang disokong oleh telefon pintar anda?

Terdapat dua standard pengecasan utama yang tersedia, iaitu USB Power-Delivery dan Quick Charge daripada Qualcomm. Dalam jadual di bawah, ciri utama piawaian ini disenaraikan (angka di bawah adalah maksimum teori):

Penghantaran Kuasa USB 3.1 Caj Cepat 5
voltan 48 V 20 V
semasa 5 A 5 A
Kuasa maksimum 240 W 100 W

Selama bertahun-tahun, beberapa pengeluar telah membangunkan teknologi pengecasan mereka sendiri. Ini paling ketara dalam kes Oppo dengan pengecasan SuperVOOC, yang juga diterima pakai oleh OnePlus baru-baru ini (sejak OnePlus 10 Pro). Oleh itu, anda perlu memastikan bahawa pengecas anda serasi dengan teknologi pengecasan yang disokong oleh telefon pintar anda.

Pada asasnya, anda boleh mengecas Oppo Find X5 Pro anda dalam 80 watt dengan pengecas Oppo SuperVOOC 80W. Tetapi menggunakan pengecas pihak ketiga daripada jenama lain, anda akan terkedu dan tidak akan menerima kuasa pengecasan maksimum yang boleh dikendalikan oleh peranti Oppo anda, itulah sebabnya ia akan mengecas dengan lebih perlahan.

Sesetengah pengecas proprietari, bagaimanapun, serasi dengan piawaian yang lebih universal yang dinyatakan di atas. Pengecas Warp Charge 65T daripada OnePlus adalah serasi USB PD 3, contohnya. Pengecas HyperCharge 120W Xiaomi juga serasi dengan USB PD3, sebagai tambahan kepada Quick Charge 4 Qualcomm. Tetapi dalam semua kes, kuasa pengecasan akan terhalang jika anda tidak menggunakan bekalan kuasa yang betul DAN kabel yang betul.

Oleh itu, ingatlah bahawa kuasa pengecasan selalunya terhad pada pengecas pengeluar telefon pintar. Untuk mengetahui lebih lanjut, lihat panduan komprehensif kami untuk semua yang anda perlu ketahui tentang teknologi pengecasan pantas yang berbeza.

Apakah pengecas GaN?

Pengecas GaN ialah pengecas yang dibuat dengan galium nitrida (GaN, seperti yang diketahui oleh bahan kimia yang digunakan). Teknologi GaN mengurangkan pengeluaran haba semasa proses pengecasan pantas. Ia juga membolehkan pengecas fizikal yang lebih kecil, lebih berkuasa dan lebih selamat.

Pengecas GaN perlahan-lahan menggantikan pengecas silikon dari semasa ke semasa. Mereka memerlukan lebih sedikit komponen, menyokong voltan yang lebih tinggi dan boleh menghidupkan pelbagai peranti USB-C seperti telefon pintar, komputer riba, set kepala tablet dan peranti serasi anda yang lain.

Adakah anda perlu mengecas berbilang peranti serentak?

Dengan telefon pintar yang dipasang di sebelah katil saya, tablet di sudut jauh bilik, fon kepala ke PC yang dipasang di bawah meja saya, kadangkala sukar untuk membayangkan senario di mana berbilang peranti tidak dicas serentak. Ini malangnya realiti bagi ramai orang dalam era revolusi digital.

Daripada membuat kekacauan yang tidak sedap dipandang dengan jalur kuasa, ia boleh menjadi sangat mudah untuk memilih pengecas pantas dengan berbilang port untuk mengecas berbilang peranti secara serentak. Anda akan menemui pengecas di pasaran yang boleh mengecas telefon pintar anda, fon kepala wayarles sebenar, jam tangan pintar dan iPad atau Galaxy Tab pada masa yang sama, yang sepatutnya mencukupi untuk kebanyakan orang, melainkan anda mempunyai medan perlombongan mata wang kripto dengan sejuta PC untuk memasangkannya.

Harga pengecas pantas

Pengecas tidak lagi disertakan dalam kotak, jadi anda perlu merancang untuk membeli pengecas dengan telefon pintar baharu anda dalam apa jua keadaan. Pengecas daripada jenama yang paling boleh dipercayai seperti Anker, Belkin atau Ugreen berkisar antara $15 hingga $80 untuk model terbaik.

Ambil perhatian bahawa harga pengecas sering meningkat bergantung pada kuasa atau bilangan port yang ditawarkan.

Pengecas pantas terbaik untuk iPhone: Belkin BoostCharge 25 W

Pengecas Cepat Belkin 25W

Belkin BoostCharge 25W adalah mudah dan berkesan. / © Belkin

Pilihan kami untuk pengecas pantas terbaik untuk iPhone anda ialah Belkin BoostCharge 25W. Pengecas yang agak padat ini akan memberikan anda kuasa pengecasan maksimum untuk iPhone anda. Ia serasi dengan piawaian USB-C Power Delivery 3.0 dan menyediakan pengecasan yang dioptimumkan untuk semua peranti yang serasi dengan memberikan voltan dan kuasa pengecasan yang terbaik secara dinamik.

Pengecas pantas Samsung dan Xiaomi terbaik: Pengecas Cepat Xiaomi Mi 65 W

Pengecas Cepat Xiaomi Mi 65 W

Pengecas Pantas Xiaomi Mi 65 W / © Xiaomi

Pengecas Pantas Xiaomi Mi 65W ialah, seperti namanya, pengecas 65W yang sesuai untuk mengecas Samsung, Xiaomi, Oppo, OnePlus, Realme atau telefon pintar lain anda. Ia cukup berkuasa untuk mengecas telefon pintar anda dengan cepat dan mempunyai kelebihan menggabungkan teknologi GaN yang membolehkan faktor bentuk pengecas yang sangat padat dan meningkatkan penukaran kuasa.

Jika anda tertanya-tanya, ya, Pengecas Pantas Mi 65W serasi dengan produk lain selain daripada Xiaomi. Ia menggabungkan USB PD 3.0, jadi anda boleh mengecas telefon pintar bukan Xiaomi anda secepat. Walau bagaimanapun, anda hanya akan mencapai 65W pada PC, manakala kuasa terhad kepada 50 W untuk telefon pintar.

Pengecas pantas USB C universal terbaik: Pengecas Ugreen Nexode 100W

Chargeur rapide multiport Ugreen

Ugreen Nexode 100W akan membolehkan anda mengecas sehingga 4 peranti pada masa yang sama. / © Ugreen

Adakah anda sedang mencari pengecas serba guna yang mampu mengecas mana-mana peranti anda? Pengecas Ugreen Nexode 100W adalah untuk anda! Pengecas 4-dalam-1 yang menawarkan kuasa 100W ini akan membolehkan anda mengecas empat peranti serentak tanpa perlu membawa 4 pengecas berbeza. Selain itu, ia juga serasi dengan teknologi GaN.

Pengecas MagSafe terbaik untuk iPhone: Pengecas Apple MagSafe

Pengecas Apple MagSafe

Pengecas Apple MagSafe ialah titik rujukan mutlak untuk pengecas iPhone. / © Apple

Kesederhanaan dan reka bentuknya meyakinkan kakitangan editorial Nextpit tentang kelayakannya. Pengecas MagSafe adalah pilihan yang jelas dengan reka bentuk dan kegunaannya sebagai aksesori desktop.

Selain dapat mengecas dan memagnetkan iPhone 12, iPhone 13 dan AirPods anda, pengecas MagsSafe ini serasi dengan peranti mudah alih lain seperti Google Pixel 6/Pixel 6 Pro, Huawei P40 Pro, Galaxy S21, Galaxy Note , OnePlus Pro10 dan banyak lagi. Walau bagaimanapun, pengecas Apple tidak akan dapat dilampirkan pada telefon pintar Android ini.

Itu sahaja untuk pemilihan pengecas pantas terbaik kami untuk telefon pintar anda. Adakah anda mendapati pilihan ini berguna? Adakah anda mempunyai sebarang cadangan lain? Jika ya, jangan ragu untuk berkongsi mereka dalam komen.