Pengecas Qi2 Boleh Mengaktifkan Kelajuan Pengecasan Pantas pada Apple iPhone 15

54
pengecas magsafe epal 2 1
© Apple

Piawaian pengecasan wayarles Qi2 telah diumumkan lebih awal pada tahun 2023, dan telah disahkan bahawa ia akan menggunakan teknologi MagSafe Apple. Ini menjelaskan mengapa keseluruhan barisan iPhone 15 boleh mendapat manfaat daripada protokol pengecasan generasi akan datang. Walau bagaimanapun, ia juga boleh membuka jalan untuk model iPhone ini membuka kunci pengecasan wayarles pantas tanpa menggunakan pengecas MagSafe yang diperakui.

Sebuah cawangan gabungan China, ChargerLab, melaporkan bahawa iPhone 15 dan iPhone 15 Pro Apple akan menyokong Qi2 sebaik sahaja ia dilancarkan pada akhir tahun ini. Ia menambah bahawa pengilang pihak ketiga tidak perlu memasang modul pengecasan MagSafe tersuai pada pengecas sedia Qi2 mereka atau memperakuinya dengan Apple untuk membolehkan kelajuan pengecasan wayarles teratas untuk telefon bimbit iPhone tersebut.

  • Baca juga: Berikut ialah aksesori pelekap kereta MagSafe terbaik untuk dibeli untuk iPhone

Pengecasan pantas dengan aksesori bukan MagSafe untuk Apple iPhone 15

Pada masa ini, Apple mempunyai dua peringkat kelajuan pengecasan wayarles pada iPhonenya. Pengecas bukan MagSafe dihadkan kepada 7.5 watt manakala pengecas rasmi dijamin dengan penarafan sehingga 15 watt. Di samping itu, MagSafe Apple biasanya lebih mahal berbanding jenama pihak ketiga. Oleh itu, dalam iPhone 15, lebih banyak aksesori pengecasan boleh ditawarkan, walaupun pada harga yang lebih rendah.

iPhone 14 menyokong pengecasan MagSafe juga

Pengecasan wayarles mempunyai kuasa 15 W dengan produk MagSafe dan 7.5 W dengan pengecas yang tidak diperakui. / © NextPit

Walau bagaimanapun, tidak jelas sama ada terdapat penambahbaikan pengecasan untuk pengecas MagSafe yang akan tiba dengan teknologi Qi2. Kelajuan pengecasan telah tersekat pada 15W sejak Apple memperkenalkan MagSafe dengan iPhone 12. Mungkin, selamat untuk mengatakan, syarikat Cupertino mungkin membenarkan beberapa jenis penarafan yang lebih pantas apabila menggunakan pengecas Qi2 sendiri.

Butiran dan spesifikasi standard Qi2 dirancang untuk diumumkan sepenuhnya pada penghujung tahun 2023, walaupun telah disebut sebelum ini bahawa kumpulan awal peranti dan aksesori yang menyokong Qi2 akan siap sebelum cuti. Sebaliknya, Apple dijangka akan memperkenalkan iPhone 15 pada bulan September.

Apabila mengecas telefon anda atau boleh pakai, adakah anda lebih suka menggunakan berwayar melalui wayarles? Kongsikan kepada kami jawapan anda di bahagian komen.

Melalui: MacRumors
Sumber:
ChargerLab