Pengecasan wayarles terbalik: Mengapa ia masih belum tiba pada Apple iPhone?

134
NextPit Magsafe iPhone 12 Pro
© NextPit

Apple boleh melambatkan lagi ciri pengecasan wayarles terbalik untuk iPhone. Kini dilaporkan bahawa teknologi yang telah dinikmati oleh beberapa jenama seperti Samsung dan Xiaomi pada telefon mereka selama bertahun-tahun, masih dalam pembangunan. Sebaliknya, Apple boleh mengeluarkan versi yang lebih maju dengan faedah MagSafe disertakan.

Qi telah mendayakan pengecasan wayarles terbalik atau dua hala dalam banyak telefon Android selama beberapa tahun sementara ia telah hilang secara ketara dalam peranti Apple. Ia membenarkan peranti yang diperakui mengecas peranti lain seperti fon telinga. Dan walaupun terdapat contoh perkakasan yang serasi seperti dalam Pek Bateri MagSafe dan iPhone 12, Apple memilih untuk tidak melaksanakan ciri itu. Kini terdapat sebab yang munasabah di sebalik ini.

  • Jangan terlepas: Adakah pengecasan pantas merosakkan bateri telefon anda?

Pengecasan wayarles dua hala yang lebih baik dan lebih pantas untuk iPhone

Menurut sumber 9to5Mac, Apple kini sedang membangunkan fungsi pengecasan wayarles terbalik tersuai dan lebih maju untuk iPhone. Ia dikatakan sedang dalam fasa ujian beberapa bahagian perisian termasuk menguruskan penarafan kuasa yang melepasi antara dua peranti dan mengurangkan pelesapan haba serta antara muka pengguna.

Di samping itu, versi Apple mungkin berkongsi spesifikasinya dengan Wireless Power Consortium (WPC), yang bertanggungjawab untuk standard Qi. Sebelum ini telah disahkan bahawa Qi2 yang akan datang mengambil kesempatan daripada teknologi MagSafe Apple. Ini akan membolehkan Profil Kuasa Magnet pada telefon bimbit atau tablet yang diperakui meningkatkan kecekapan pengecasan. Begitu juga, ini mungkin berakhir pada peranti firma Cupertino juga.

Pengecasan terbalik dilaporkan telah dirancang untuk debut dengan iPhone 14 (Pro), tetapi ia telah dipanjangkan setakat ini tanpa tarikh sasaran yang pasti atau model iPhone yang mana ia akan tiba. Walau bagaimanapun, mungkin juga Apple mungkin memperkenalkannya dengan iPhone 15 atau membatalkan sepenuhnya cita-citanya untuk ciri sedemikian.

Adakah anda menganggap pengecasan wayarles terbalik sebagai ciri penting dalam telefon pintar? Kami ingin mendengar pendapat anda tentang perkara ini.

Melalui: 9to5Mac