Penggantian bateri Apple untuk iPhone dan iPad semakin (lebih) mahal

107
NextPit iPhone 12 Mini kembali
© NextPit

Tahun ini akan menyaksikan Apple meningkatkan komponen gantian untuk perantinya, sekurang-kurangnya bermula dengan bateri. Gergasi Cupertino telah mengumumkan bahawa pada 1 Mac yuran perkhidmatan bateri untuk iPhone, Mac dan iPad akan menjadi lebih mahal.

Jika anda kehabisan langganan AppleCare+ atau jaminan iPhone, perubahan harga yang tinggi akan meletakkan penggantian bateri pada $89, peningkatan $20 daripada yuran semasa $69 yang dikenakan oleh Apple. Langkah itu tidak mengejutkan sama sekali memandangkan ia sudah menelan kos $99 untuk servis iPhone 14. Peranti yang dilindungi termasuk iPhone 13 (Pro) dan model yang lebih lama dan kecuali hanya untuk produk vintaj di mana sokongan dihentikan.

  • Jangan ketinggalan: 20 petua dan kiat untuk menguasai iPhone anda

Berapakah kos untuk membaiki bateri iPad

Sementara itu, iPad juga terjejas oleh rancangan Apple yang akan datang. iPad Pro (2021), iPad Air 5 (2022), iPad Mini (2021) dan model terdahulu akan mendapat kenaikan yuran sebanyak $20 juga. Berbanding dengan pek bateri iPad Pro tahun ini pada $179, peningkatan perkhidmatan untuk papak Apple sebelumnya adalah sangat minimum kerana kebanyakan bayaran perkhidmatan bateri dijual pada harga $99.

Pengguna di bawah AppleCare+ masih dilindungi dengan perkhidmatan bateri percuma selagi penarafan bateri iPhone mereka berada di bawah 80 peratus. Langganan biasanya berharga serendah $8 sebulan untuk model iPhone terbaharu di AS dan $11 atau lebih jika disertakan dengan kecurian dan kerugian.

Apple melancarkan program pembaikan layan diri tahun lepas di mana anda boleh memesan alat ganti tulen dari tapak web mereka dan membetulkan peranti anda sendiri. Walau bagaimanapun, syarikat itu tidak menyebut sama ada ini akan terjejas sama. Perkakasan yang disokong termasuk iPhone 13, iPhone 12 dan iPhone SE generasi ke-3.

Kami ingin mengetahui cara anda memberi perkhidmatan kepada peranti Apple anda. Adakah anda lebih suka membawanya ke Apple atau melalui pusat perkhidmatan pihak ketiga?

Sumber:
epal