Penggera iPhone tidak berfungsi? 12 Cara untuk memperbaikinya!

109
Penggera iPhone tidak berfungsi

Kami menggunakan iPhone kami untuk apa sahaja dan segala-galanya hari ini. Mereka telah menggantikan beberapa barangan tradisional seperti pad nota, kalkulator, jam, dll. Kini, ramai di antara kita juga menggunakan iPhone kita sebagai pengganti jam penggera tradisional. Tetapi bagaimana jika anda menghadapi masalah dengannya dan Penggera iPhone tidak berbunyi, menyebabkan anda lewat ke sekolah atau kerja?

Sesungguhnya, jika anda tidak bangun tepat pada masanya, ia akan menjejaskan jadual anda secara negatif. Lebih-lebih lagi, siapa yang tidak suka menepati masa? Jika Penggera iPhone anda tidak berbunyi walaupun anda telah menetapkannya dengan betul, baca petua di bawah untuk menyelesaikan masalah.

1. Periksa suis bisu

Penggera sepatutnya berbunyi walaupun anda telah meletakkan iPhone anda dalam mod senyap dengan meluncurkan Suis Dering/Senyap. Walau bagaimanapun, membiarkan iPhone anda dalam mod Dering adalah lebih baik untuk memastikan anda tidak menghadapi sebarang masalah.

Matikan Suis Dering untuk Redamkan Bunyi Pengatup Kamera pada iPhone

Juga, semak sama ada pembesar suara iPhone anda berfungsi seperti yang dimaksudkan. Untuk berbuat demikian, mainkan beberapa media melalui Apple Music, YouTube, dll. Jika pembesar suara berfungsi dengan baik, teruskan ke langkah seterusnya.

2. Tetapkan bunyi penggera pada iPhone anda

Jika anda belum menetapkan bunyi penggera, audio tidak akan dimainkan apabila Penggera berbunyi. IPhone hanya akan bergetar. Jika anda telah tersilap menetapkan bunyi penggera kepada “Tiada”, berikut ialah cara untuk membetulkannya.

 1. Buka apl Jam pada iPhone anda.
 2. Pilih pilihan Penggera daripada Menu di bahagian bawah.
 3. Pilih Penggera yang anda ingin buat perubahan.

 4. Ketik Bunyi.
 5. Tatal ke atas dan pilih nada dering. Anda juga boleh menetapkan lagu daripada Apple Music sebagai penggera iPhone anda.

  Tetapkan Bunyi Penggera pada iPhone anda

 6. Sekarang, ketik Getaran dan pilih corak getaran.
 7. Ketik Bunyi → Kembali di bahagian atas sebelah kiri skrin.
 8. Pada skrin seterusnya, ketik Simpan.

  Tetapkan Getaran Penggera pada iPhone anda

Sila jangan melangkau langkah terakhir, kerana itu adalah satu-satunya cara untuk memastikan semua perubahan digunakan.

3. Tingkatkan kelantangan penggera

Sama seperti pembetulan pertama, terdapat kemungkinan anda telah menetapkan Nada Dering dan Kelantangan Makluman kepada yang paling rendah. Dalam kes itu, berikut ialah cara untuk membetulkannya.

 1. Buka Tetapan pada iPhone anda.
 2. Ketik Bunyi dan Haptik.
 3. Sekarang, seret peluncur ke kanan untuk memastikan anda telah menetapkan Nada Dering dan Makluman kepada volum maksimum.

  Tingkatkan Kelantangan Penggera pada iPhone

Jika butang kelantangan dicetuskan secara tidak sengaja dan menurunkan tahap kelantangan, anda boleh melumpuhkan butang tersebut sama sekali. Hanya Lumpuhkan Tukar dengan Butang togol pada skrin yang sama.

4. Pastikan masa penggera adalah betul

Penyelesaian kepada masalah kita selalunya berada di bawah mata kita, tetapi kita cenderung tidak melihatnya. Sebab Penggera anda tidak pernah berbunyi tepat pada masanya mungkin kerana anda telah menetapkan masa yang salah. Saya tidak mengatakan ia sering berlaku dengan saya (percayalah, ia tidak berlaku), tetapi ada kemungkinan anda telah tersilap menetapkan masa kepada 6 PM dan bukannya 6 AM.

Untuk memastikan perkara itu tidak berlaku dan anda jauh lebih bijak daripada saya, pergi ke apl Jam → Penggera → dan semak semula masa penggera.

5. Nyahpasang apl penggera pihak ketiga

Terdapat satu tan aplikasi penggera pihak ketiga untuk iPhone yang tersedia di App Store. Tidak syak lagi, mereka mungkin mempunyai ciri tambahan berbanding apl Jam lalai. Anda lebih baik menyahpasang apl ini. Ya, terdapat peluang kecil untuk berbuat demikian boleh menyelesaikan masalah anda.

Sesetengah apl meminta kebenaran pelik dan mungkin mengganggu fungsi apl Jam dan ciri penggeranya, akhirnya menjadikan kedua-dua apl ini tidak berguna. Jadi, teruskan dan buang apl ini, kerana apl asli berfungsi dengan baik sebagai jam penggera.

6. Putuskan sambungan Bluetooth atau fon kepala berwayar

Sekali lagi, jurutera di Apple cukup bijak untuk mengodkan perisian Penggera untuk mengeluarkan audio Penggera melalui pembesar suara terbina dalam peranti walaupun apabila disambungkan kepada peranti audio berwayar atau Bluetooth. Walau bagaimanapun, beberapa pepijat dan gangguan menghalang kod daripada berjalan dengan lancar.

Contohnya, iPhone anda mungkin tersekat dalam mod fon kepala, dsb. Dalam kes sedemikian, pilihan terbaik ialah memutuskan sambungan iPhone anda daripada mana-mana peranti audio berwayar atau Bluetooth untuk memastikan semuanya berjalan lancar.

7. Ubah tetapan waktu tidur/tidur

Jika anda menggunakan ciri Waktu Tidur pada iPhone anda dan telah menetapkan masa yang sama untuk Waktu Bangun dan Penggera, terdapat kemungkinan kedua-dua ciri ini mungkin bertembung dan tiada satu pun daripadanya akan berfungsi.

Untuk mengelakkan ini, anda harus menukar masa sama ada salah satu daripada ciri ini atau melumpuhkan ciri Waktu Tidur sama sekali.

8. Padam semua penggera dan mula baharu

Adakah anda telah menetapkan terlalu banyak penggera? Adakah senarai panjang penggera mengelirukan anda? Semua penggera ini mungkin menyebabkan isu ketidakserasian; oleh itu, tiada yang berfungsi seperti yang dimaksudkan.

Dalam kes itu, anda harus memadamkan semua penggera dan mulakan semula. Buang segala-galanya dan tetapkan penggera baharu pada bila-bila masa yang anda mahukan. Begini cara melakukannya,

 1. Buka apl Jam pada iPhone anda.
 2. Pilih pilihan Penggera daripada Menu di bahagian bawah.
 3. Ketik Edit di penjuru kiri sebelah atas.
 4. Pilih butang tolak berwarna merah dan ketik Padam.

  Padamkan Penggera pada iPhone

 5. Ulang langkah langkah yang sama untuk semua penggera.
 6. Ketik Selesai di penjuru kiri sebelah atas setelah anda memadamkan semua penggera.

  Ketik Selesai dalam Apl Jam pada iPhone

 7. Sekarang, teruskan dan tetapkan Penggera pada masa yang anda inginkan.

9. Kemas kini iPhone anda dan apl Jam

Tiada sistem pengendalian yang tidak mempunyai pepijat dan gangguan perisian. Lebih-lebih lagi, iOS sejak kebelakangan ini menjadi tempat pembiakan pepijat perisian kerana semua ciri baharu yang diperkenalkan dengan iOS 16. Saya tidak boleh seratus peratus pasti dan mendakwa bahawa tiada pepijat ini menjejaskan apl Jam pada iPhone. Sebaliknya, ia berkemungkinan besar dipengaruhi oleh salah satu pepijat ini dan tidak berfungsi.

Penyelesaian terbaik untuk masalah ini ialah meneruskan dan mengemas kini apl Jam dan kemudian mengemas kini iOS kepada versi terkini yang tersedia. Kami mempunyai panduan langkah demi langkah untuk membantu anda mempelajari cara mengemas kini apl pada iPhone anda dan juga cara mengemas kini iPhone anda.

10. Mulakan semula iPhone anda

Penyelesaian lama untuk membetulkan alat adalah dengan memulakan semula alat tersebut. Ada yang mengatakan ia membantu mengosongkan memori cache dan membantu menyelesaikan beberapa pepijat atau gangguan perisian. Terdapat kemungkinan bahawa isu itu mungkin dapat diselesaikan, hanya untuk muncul semula selepas tempoh tertentu.

Dengan semua yang dikatakan, memulakan semula iPhone saya telah menjadi salah satu penyelesaian terbaik untuk saya. Berikut ialah panduan langkah demi langkah untuk membantu anda memulakan semula iPhone anda, tidak kira model yang anda miliki.

11. Tetapkan semula semua tetapan

Jika tiada penyelesaian di atas membantu membetulkan Penggera iPhone yang tidak menyelesaikan masalah, pilihan terbaik seterusnya ialah menetapkan semula kilang iPhone anda. Ya, anda akan kehilangan semua data. Untuk mengelakkan perkara itu daripada berlaku, sila sandarkan semua data iPhone anda ke iCloud supaya anda boleh memulihkan iPhone anda daripada sandaran iCloud. Ikuti langkah yang dinyatakan di bawah untuk menetapkan semula iPhone anda.

 1. Buka Tetapan pada iPhone anda.
 2. Navigasi ke Umum.
 3. Ketik Pindahkan atau Tetapkan Semula iPhone.
 4. Pilih Tetapkan Semula → Tetapkan Semula Semua Tetapan.
 5. Masukkan Kod Laluan anda untuk mengesahkan pilihan anda dan ikut arahan pada skrin.

  Langkah untuk menetapkan semula semua tetapan pada iPhone

12. Hubungi Sokongan Apple

Malangnya, jika tiada apa-apa membetulkan isu itu, sudah tiba masanya anda menghubungi Sokongan Apple. Jika ia adalah isu perkakasan dan peranti anda berada di bawah jaminan, isu itu akan dibetulkan tanpa anda risau tentangnya. Selain itu, jika anda mempunyai pelan AppleCare+ yang aktif, ia akan dikenakan bayaran minimum.

Anda boleh pergi ke Apple Store terdekat atau rujuk panduan kami untuk menghubungi Sokongan Apple untuk mengetahui lebih lanjut tentang proses tersebut.

Menandatangani…

Sokongan Apple pasti akan membetulkan masalah penggera iPhone tidak berfungsi jika 11 langkah pertama tidak berfungsi untuk anda. Saya faham betapa mengecewakannya kehilangan penggera. Jika anda mempunyai sebarang keraguan lain, beritahu kami dalam ulasan di bawah, dan kami akan menghubungi anda semula secepat mungkin.

BACA SETERUSNYA:

 • Cara menukar warna Kalendar pada iPhone, iPad dan Mac
 • Cara Tetapkan Penggera pada Apple Watch
 • Aktiviti Langsung dalam iOS 16: Semua yang anda perlu tahu