Penggera kebakaran & loceng pintu: Cara mendayakan pengesanan bunyi pada telefon pintar anda

71
aktifkan pengesanan hingar
© BongkarnGraphic / Shutterstock.com / Bearbeitung: NextPit

Telefon pintar Android dan iOS kami menawarkan pelbagai ciri berguna yang memperkayakan kehidupan kita. Sesetengah daripada mereka sebenarnya boleh menyelamatkan nyawa anda, tetapi ramai orang tidak menyedari ciri tersebut. Pengesanan bunyi adalah salah satu ciri sedemikian yang boleh berguna bukan sahaja untuk mereka yang mempunyai beberapa bentuk kehilangan pendengaran. Berikut ialah cara anda boleh mendayakan pemberitahuan bunyi ini pada telefon pintar berkuasa Android atau iOS anda.

Menurut WHO, lebih 460 juta orang di seluruh dunia mengalami kecacatan berkaitan pendengaran, yang membentuk sedikit lebih daripada lima peratus penduduk dunia. Ini boleh memberi kesan dramatik terhadap keupayaan mereka untuk mengambil bahagian dalam masyarakat ‘biasa’, tetapi ia juga boleh mengancam nyawa mereka sendiri. Sebagai contoh, mereka tidak dapat mendengar bunyi penggera kebakaran dan oleh itu, kehilangan masa yang berharga untuk melarikan diri dari neraka.

Google telah menangani masalah ini dengan mengembangkan aplikasi Transkripsi Langsungnya dengan sewajarnya. Sesiapa yang memuat turun Transkripsi Langsung & Pemberitahuan Bunyi apl di Gedung Google Play, bukan sahaja akan menerima transkripsi langsung 80 bahasa dalam masa nyata, tetapi juga menerima pemberitahuan bunyi sekeliling – ciri yang telah wujud sejak penghujung tahun 2020. Apple lebih pantas daripada Google, memperkenalkan bunyi pengesanan pada musim panas 2020 dengan pengenalan iOS 14.

Bagaimanakah pemberitahuan bunyi berfungsi?

Mereka yang mendayakan Pemberitahuan Bunyi pada telefon pintar Android mereka atau mengaktifkan ciri dalam iOS boleh dimaklumkan tentang bunyi penting dan kritikal di mana sahaja mereka berada melalui pemberitahuan tolak. Ini merangkumi pelbagai jenis bunyi seperti ketukan di pintu, deringan loceng pintu, peralatan rumah yang berbunyi bip, penggera asap, anjing menyalak, bayi menangis, air mengalir dan lain-lain.

Jika bunyi sedemikian dikesan oleh AI daripada mikrofon telefon pintar, anda akan menerima pemberitahuan tolak. Selain itu, mereka yang menggegarkan Android juga akan merasakan telefon pintar mereka bergetar dengan lampu kamera berkelip sebagai langkah keselamatan tambahan.

Ia berfungsi di luar talian dalam kedua-dua kes, jadi anda tidak perlu risau tentang setiap bunyi yang dikesan di rumah anda akhirnya disimpan pada pelayan Google atau Apple. Perlu diingat bahawa Pembantu Google mahupun Siri tidak boleh digunakan semasa ciri didayakan dan penggunaan bateri anda akan meningkat akibat mendayakan ciri ini.

Untuk mendayakan pemberitahuan bunyi pada Android

 1. Muat turun Transkripsi Langsung & Pemberitahuan Bunyi apl daripada Gedung Google Play. Ini tidak terpakai jika anda menggunakan telefon pintar Pixel kerana apl itu sudah diprapasang.
 2. Dalam Tetapan, cari Kebolehcapaian.
 3. Pilih Pemberitahuan Bunyi. Perlu diingat bahawa pilihan ini mungkin dinamakan berbeza pada telefon pintar daripada pengeluar yang berbeza. Pada telefon bimbit Samsung saya yang lain, ia terletak di bawah submenu “Perkhidmatan terpasang”.
 4. Apabila melancarkan Pemberitahuan Bunyi buat kali pertama, dayakannya dengan memilih Hidupkan di sudut kanan bawah.
 5. Pada skrin percikan seterusnya, pilih OK dan telefon pintar anda akan mula mendengar sebarang bunyi yang berpotensi mencemaskan di latar belakang untuk memaklumkan anda.
pemberitahuan bunyi bahasa inggeris

Anda boleh mengakses pemberitahuan bunyi melalui alat bantuan pengendalian / © NextPit

Cara menggunakan pemberitahuan bunyi

Anda boleh menjalankan demo pendek terlebih dahulu untuk menguji ciri tersebut. Saya mencuba perkhidmatan yang diaktifkan dengan air mengalir, beberapa ketukan di pintu, dan bunyi loceng pintu saya. Saya sebenarnya ingin mencuba pengesan asap juga, tetapi membakar pad saya nampaknya agak berlebihan untuk tutorial Android.

Selagi pemberitahuan bunyi aktif, anda akan mempunyai pilihan dalam tetapan apl untuk memilih bunyi yang sebenarnya anda ingin dimaklumkan apabila ia dikesan. Di situlah tempat anda juga boleh menetapkan keutamaan bunyi yang berbeza secara berasingan, dan sama ada denyar kamera dan/atau penggera getaran harus diaktifkan. Jika anda memiliki jam tangan pintar Android dengan Wear OS, jam tangan anda juga akan menerima pemberitahuan.

Google mempunyai beberapa petua yang perlu anda pertimbangkan supaya fungsi itu juga mengesan bunyi yang diingini sebolehpercaya mungkin:

 • Letakkan telefon pintar anda di tengah-tengah bilik di mana bunyi akan dikesan.
 • Jangan sekat telefon pintar dengan objek lain.
 • Pastikan sumber bunyi lain di rumah anda senyap, termasuk TV.
 • Pemberitahuan bunyi sentiasa aktif dan boleh meningkatkan penggunaan bateri, jadi pastikan anda mengecas telefon pintar anda setiap hari.
bunyi pemberitahuan english2

Sebaik sahaja bunyi dikesan, anda juga akan dapat melihatnya dalam garis masa / © NextPit

Dayakan pengesanan hingar pada iOS

Bagi pengguna Apple, keseluruhan cerita adalah lebih mudah, kerana pengesanan hingar telah dilaksanakan terus ke dalam sistem dengan iOS 14 dan boleh diaktifkan di sana dalam sekelip mata. Ini bermakna sebaik sahaja bunyi yang diingini telah dipilih, iPhone akan mendengar dengan teliti. Semuanya berlaku secara tempatan dan oleh itu, tidak akan ada pertukaran maklumat di awan.

Mesej tolak dan getaran akan menunjukkan bahawa bunyi telah dikesan. Sudah tentu, Apple juga menyokong Apple Watch dengan pengesanan bunyi, jadi makluman masuk akan dipaparkan di sana juga.

Untuk membolehkan ciri berfungsi pada iPhone anda, ikuti langkah berikut:

 1. Pilih Tetapan > Kebolehcapaian > Pengecaman Bunyi.
 2. Dayakan Pengecaman Bunyi.
 3. Aktifkan bunyi yang anda mahu iPhone mengesan.
pengesanan bunyi iphone english

Pada iPhone, fungsi ini mudah diaktifkan / © NextPit

Seperti yang saya nyatakan, fungsi ini boleh dipercayai apabila saya mencubanya dan dengan itu sangat melegakan bagi orang pekak atau kurang pendengaran. Walau bagaimanapun, pemberitahuan bunyi juga boleh membantu jika anda duduk di sofa dengan fon kepala, contohnya, dan masih mahu memastikan anda dapat mendengar apabila seseorang membunyikan loceng pintu.

 • Beta pembangun Android 12: Ini adalah beberapa ciri terbaik
 • Penjejak kemas kini iOS 14.5: Adakah iPhone anda mendapat kemas kini privasi yang besar?

Saya sangat teruja dengan ciri ini, dan tentang usaha Google dan Apple untuk mempertimbangkan orang yang mengalami kecacatan fizikal yang biasanya merugikan mereka, sambil memberikan mereka keselamatan dan kemudahan tambahan melalui aplikasi seperti ini.

Anda dialu-alukan untuk memberitahu saya jika anda berkongsi pendapat saya tentang perkara ini dan jika anda telah menggunakan aplikasi itu sendiri untuk kesan yang besar. Anda juga dialu-alukan untuk berkongsi dalam ulasan tentang ciri lain yang anda fikir patut diberi perhatian lebih.