Penghujung Telefon Kompak: iPhone 13 Mini Akan Dihentikan

31
Ujian Mini Apple iPhone 13 NextPit
© nextpit

Apple secara rasmi mengumumkan iPhone 15, iPhone 15 Pro, Watch Series 9 dan Watch Ultra 2 pada acara Wonderlustnya. Selain daripada debut iPhone dan Apple Watch baharu yang biasa, gergasi teknologi Cupertino itu juga mengesahkan bahawa ia akan menghentikan iPhone 13 Mini, yang bermaksud penamatan pengeluaran untuk model itu.

Sebab untuk langkah Apple mungkin disebabkan permintaan rendah yang tidak dijangka untuk iPhone 13 Mini (ulasan) dan iPhone 12 Mini sebelum ini jika dibandingkan dengan iPhone yang lebih besar. Pada masa yang sama, ini sudah dijangkakan selepas pengeluar iPhone memperkenalkan semula model Plus melalui iPhone 14 Plus (semakan) dan menggugurkan Mini daripada barisan iPhone tahun lepas.

iPhone 13 mini dalam penutup Apple rasmi dilihat dari sisi

iPhone 13 Mini menampilkan skrin OLED 5.4 inci. / © NextPit

Walaupun Apple tidak akan menawarkan iPhone 13 Mini secara rasmi di kedai mereka lagi, peruncit pihak ketiga masih boleh menjual peranti itu. Walau bagaimanapun, ketersediaan mungkin bergantung pada stok yang tinggal.

Apple iPhone SE 4 untuk menampilkan faktor bentuk yang lebih besar

Dengan pemansuhan rangkaian iPhone Mini, ini menjadikan Apple iPhone SE (2022) sebagai satu-satunya tawaran padat daripada syarikat itu. Walau bagaimanapun, kategori sub-6 inci akhirnya boleh ditamatkan secara berperingkat memandangkan iPhone SE 4 yang dikhabarkan memaparkan paparan 6.1 inci dan binaan yang dibawa alih daripada iPhone XR. “Edisi Khas” dan iPhone bajet yang tidak diumumkan dijangka tiba pada 2024.

Bagi Android pula, tidak banyak telefon pintar premium yang bersaiz lebih kecil daripada 6 inci. Asus Zenfone 10 (ulasan) adalah satu-satunya telefon bimbit mewah yang mempunyai jejak setanding dengan iPhone 13 Mini manakala yang lain, seperti Galaxy S23, rata-rata pada 6-inci dan lebih lebar. Walau apa pun, masih terdapat variasi dalam dimensi dan berat yang sebenarnya menjadikan peranti ini lebih padat apabila dipegang.

Adakah anda fikir adalah logik untuk Apple menamatkan barisan iPhone Mini dan memberi tumpuan kepada model iPhone standard dan Pro? Saiz skrin telefon pintar yang manakah anda lebih suka? Kami ingin mendengar pendapat anda tentang perkara ini.

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya