Pengurus fail Android terbaik: apl teratas untuk meneroka storan telefon anda

107
Pengurus Fail NextPit
© fizkes / Shutterstock.com

Pengurus fail adalah sebahagian daripada himpunan asas peralatan apabila ia berkaitan dengan setiap telefon pintar Android, sama ada peranti peringkat permulaan atau model perdana. Tanpa apl pengurus fail, sukar untuk anda mempunyai gambaran keseluruhan atau kawalan tambahan ke atas fail anda. Kami telah memutuskan untuk memburu dan memilih senarai apl pengurus fail yang disyorkan pada Android, yang dengannya anda boleh menyalin, mengalih, memadam, membahagi atau memampatkan fail dengan mudah.

Tulis, potong, tampal, simpan,

Muatkan, semak, cepat, tulis semula

Pasangkan, mainkan, bakar, robek,

seret dan lepaskannya, zipkannya, nyahzipnya.

Apakah pengurus fail?

Seperti yang disebutkan oleh Daft Punk di atas: Aplikasi untuk mengurus fail, secara alternatif dikenali sebagai peneroka fail, membolehkan anda mengakses fail setempat anda. Anda boleh menggunakan apl pengurus fail yang sesuai untuk Android untuk mengalih, menyalin, memadam atau mengarkibkan fail. Beberapa calon yang disebutkan di sini juga menawarkan ciri seperti:

  • Penyepaduan awan (Google Drive, Microsoft OneDrive, Dropbox, dll.)
  • FTP (untuk akses pelayan)
  • WebDAV (OwnCloud, NextCloud, Synology, dll.)
  • Samba (untuk perkongsian Windows)
  • Paparan dua lajur untuk salinan/pergerakan pantas (gaya Total Commander)
  • Zip + Nyahzip
  • Pemindahan fail antara telefon pintar melalui sambungan terus

Sesetengah pengeluar telefon pintar seperti Samsung atau Huawei sudah menyertakan aplikasi pengurus fail, yang mencukupi untuk fungsi asas. Dalam kes lain, pengurus fail asli dalam sistem pengendalian Android dapat mengendalikan tugas yang paling mudah. Tetapi mari kita fokus pada apl pengurus fail khusus dan ciri tambahan masing-masing dalam artikel ini.

Lompat ke:


Pusat aplikasi NextPit

Apl Android terbaik Apl iPhone terbaik
Apl Android percuma terbaik
Apl pemesejan terbaik Apl muat turun muzik percuma terbaik
Apl penstriman muzik terbaik Apl penstriman filem dan video terbaik
Aplikasi kamera terbaik Editor foto terbaik
Apl kecergasan terbaik Aplikasi temu janji terbaik
Aplikasi pengiraan kalori terbaik Aplikasi pedometer terbaik
Apl penyesuaian Android terbaik Pelancar Android terbaik
Papan kekunci Android terbaik Pengurus fail Android terbaik
Pelayar Android terbaik Apl skrin kunci Android terbaik
Apl kalendar Android terbaik Apl e-mel Android terbaik
Aplikasi pengambilan nota terbaik Apl storan awan terbaik
Apl cuaca terbaik Apl peta luar talian Android terbaik
Apl pesanan makanan Android terbaik Apl runcit Android terbaik
Bagaimana untuk mencari aplikasi percuma untuk Android atau iOS tanpa ditipu

Pengurus Fail +

Persamaan Pengurus Fail + dengan kebanyakan apl serupa yang lain ialah nama yang sangat generik. Walau bagaimanapun, ini tidak menjejaskan popularitinya, kerana lebih daripada 50 juta muat turun di Google Play tidak boleh salah, bukan?

Pengurus Fail + dapat mengakses semua fail yang ditemui, tidak kira sama ada ia disimpan dalam memori dalaman peranti anda, pada kad memori, dalam awan atau di tempat lain. Selain itu, Pengurus Fail + juga cuba menjadi pengurus aplikasi dan membolehkan anda mematikan atau menyahpasang apl juga.

Ia sememangnya sesuai dengan namanya dalam reka bentuk yang agak ringkas yang agak kondusif untuk digunakan, kerana anda boleh mencari jalan anda dengan cepat. Tetapi anda juga boleh membantu diri anda sedikit dan memutuskan untuk menyelesaikan pandangan pilihan.

Sudah tentu, apl ini melakukan hampir semua perkara yang anda harapkan daripada alat sedemikian dan mengemas/membuka fail, mengalih, menyalin, memadam dan menamakan semula fail seperti yang anda inginkan. Terdapat juga alatan lain yang serupa di atas kapal seperti pemapar imej dan pemain muzik, yang mana alat tersebut boleh dilumpuhkan.

Pengurus Fail Plus

Mudah, kemas, melakukan apa yang sepatutnya – Pengurus Fail + / © NextPit

Pengurus Fail + bukan sahaja mudah digunakan tetapi juga percuma. Walau bagaimanapun, jika anda tidak menyukai iklan atau terlepas tema gelap, anda harus memilih versi premium. Untuk yuran bulanan $0.99 atau bayaran sekali sebanyak $7.99, anda boleh melumpuhkan kedua-duanya yang saya anggap sebagai titik harga yang berpatutan.

Pengurus Fail Astro

Kami telah memasukkan Pengurus Fail Astro dalam senarai ini sebagai tambahan baharu, tetapi sebenarnya, ia adalah apl pengurus fail yang sangat lama. Apl ini kelihatan sangat mudah, menjadikannya pilihan yang baik untuk mereka yang tidak mahu atau tidak mampu untuk menghabiskan banyak masa untuk menggali tahap yang berbeza bagi aplikasi penjelajah fail.

Sudah tentu, ia mempunyai semua asas yang dimiliki oleh pengesyoran lain dalam senarai ini, ia menyokong fail tempatan serta storan awan, memampatkan dan mengekstrak fail, dan juga mahu membantu anda mengosongkan ruang storan pada telefon pintar anda dengan menentukan hanya fail yang mana. dan apl menggunakan paling banyak ruang. Anda juga akan ditunjukkan apl yang telah lama tidak anda gunakan serta video yang sangat besar.

Astro

Pengurus Fail Astro menyedarkan saya tentang berapa banyak aplikasi yang tidak perlu saya pasang / © NextPit

Pengurus Fail Astro juga patut dilihat kerana ia percuma dan tiada iklan.

MiXplorer

Ramai pembaca telah menunjukkan MiXplorer kepada kami dalam ulasan, itulah sebabnya kami memasukkannya dalam senarai kami dalam kemas kini sebelumnya. Apl peneroka fail ini telah membuktikan dirinya sebagai salah satu apl paling serba boleh dalam senarai ini setelah diperiksa dengan lebih teliti. Bukan sahaja ia menawarkan semua loceng dan wisel tambahan yang disebutkan di atas. MiXplorer juga membuka fail PDF dan ePub, dokumen teks dan tapak web HTML dalam pelbagai format secara asli.

mixplorer 2020 03 12

Pengurus fail Android MiXplorer mempunyai set ciri terbesar / © NextPit

MiXplorer membuka dan mencipta arkib dalam beberapa format, mengakses sistem fail eksotik (yang anda boleh sambungkan melalui USB OTG), dan rangkaian dengan rangkaian dan storan dalam talian semua jenis. Kami juga boleh mendayakan paparan dua lajur untuk format landskap dalam tetapan pengurus fail.

Petikan skrin 20200312 140210 com.mixplorer

MiXplorer menawarkan susun atur dua lajur dalam gaya Total Commander / © NextPit

Varian percuma MiXplorer malangnya telah dihentikan. Di Gedung Google Play, kami hanya menemui varian berbayar MiXplorer Silver pada harga $4.99. Versi penuh percuma telah diterbitkan oleh pengarang di gedung aplikasi XDA-Developers, tetapi malangnya, kami tidak lagi dapat mencari tawaran ini di sana.

Penjelajah Pepejal

Apl Solid Explorer yang popular juga mempunyai semua ciri penting yang kami jangkakan daripada apl pengurus fail. Pengurus fail ini juga mencipta indeks fail dalam sistem fail anda, membolehkan carian pantas dilakukan dengan pantas. Anda boleh menyalin atau memindahkan fail dari folder ke folder menggunakan pergerakan seret dan lepas yang mudah. Anda juga boleh menstrim gambar dan video kepada penerima yang serasi menggunakan pemalam Cast.

Penjelajah Pepejal

Seperti kebanyakan pengurus fail, Solid Explorer mempunyai tema gelap / © NextPit

Walau bagaimanapun, Solid Explorer bukan percuma: Versi percuma hanyalah versi demo yang berfungsi tanpa had selama 14 hari. Melalui pembelian dalam apl ($4.99), anda boleh membuka kunci versi penuh.

Penjelajah Fail

Hanya dikenali sebagai File Explorer, pengurus fail Android ini menawarkan semua ciri yang dinyatakan di atas. Keistimewaannya ialah keupayaan untuk anda berkongsi fail dengan pantas secara wayarles antara PC dan telefon pintar melalui antara muka web seret & lepas. Perkhidmatan awan, FTP, WebDAV atau Samba hanya tersedia dalam versi premium.

Penjelajah Fail

Jika anda mahu, anda juga boleh bertukar kepada reka bentuk dua lajur / © NextPit

Satu lagi nilai jualan unik ialah ciri perlindungan kata laluan sebelum membuka storan awan anda (ini ialah ciri premium), pelaksanaan skrip shell dan pembukaan fail binari dalam editor hex. Selain itu, FX File Explorer menawarkan untuk berkongsi fail secara langsung dengan peranti lain.

Pengurus Fail Amaze

Pengurus fail Amaze sumber terbuka adalah percuma, sebagai permulaan, tetapi ia tidak menyokong pengurusan storan awan. Anda boleh menyediakan perkongsian fail sebagai pelayan FTP. Walau bagaimanapun, WebDAV atau SMB tidak disokong.

Kagum

Anda juga boleh memilih antara tema yang berbeza di sini / © NextPit

Amaze juga menawarkan pengurus aplikasi yang menyahpasang berbilang apl dan sokongan penyulitan AES dengan cepat. Anda boleh membuka fail APK seperti arkib zip, membaca pangkalan data dan mengedit dokumen teks dengan Amaze.

Total Commander – Pengurus Fail

Apl pengurus fail klasik yang dikenali sebagai Total Commander juga menawarkan semua ciri yang dinyatakan di atas. Ciri tambahan yang dimasukkan ke dalam campuran ialah pemalam, termasuk pemindahan terus pantas dari peranti ke peranti.

Komander Total

Total Commander: Bukan kecantikan, tetapi sangat berfungsi / © NextPit

Total Commander boleh memanipulasi fail teks dan menjalankan skrip shell untuk boot. Paling penting, apl pengurus fail ini adalah percuma!

X-Plore

Satu-satunya apl pengurus fail dengan pemindahan SSH terbina dalam ialah X-Plore. Tidak perlu dikatakan bahawa ia juga menawarkan semua ciri lain yang disebutkan di atas; hanya WebDAV malangnya tidak disebut dalam huraian. X-Plore memperlakukan arkib Zip seperti direktori biasa.

X Plore

X-Plore adalah sama luasnya dengan MiXplorer / © NextPit

Dalam X-Plore anda boleh mengubah telefon pintar anda menjadi pelayan rangkaian dan berkongsi fail untuk pemindahan pantas. Antara muka pengguna tidak cantik, tetapi ia cukup intuitif dan pantas untuk digunakan.

Fail Google

Google Files, dahulunya dikenali sebagai Files Go, akhirnya menerima penjelajah failnya sendiri selepas kemas kini. Apl ini terutamanya mengenai membersihkan storan dalaman anda. Fail selalu mengingatkan anda untuk menyahpasang apl yang tidak digunakan, memadamkan foto yang telah disimpan daripada peranti, mengosongkan cache (“fail sampah”) atau mengosongkan direktori muat turun.

Fail Google

Google Files mahu memberi ruang untuk anda pada telefon pintar anda / © NextPit

Dalam tab kedua (di bawah, “Lihat fail”) sebagai entri terakhir, anda akan menemui pilihan Storan dalaman, di mana anda boleh menyemak imbas yang sama. Pengurusan fail asas di sini tidak dapat bersaing dengan pengurus fail khusus untuk Android. Sekurang-kurangnya anda boleh unzip fail ZIP, tetapi malangnya, anda tidak dapat menciptanya.

  • Cara mengosongkan storan pada Android

Sebagai tambahan kepada pembersihan mudah storan telefon pintar anda, Google Files juga mempunyai ciri khas kedua. Dengan Kongsi, anda boleh menyambung terus ke peranti kedua yang menjalankan Fail Google dengan mudah dan memindahkan fail besar melalui sambungan terpantas yang tersedia. Oleh itu, jika kedua-dua peranti mampu WLAN 802.11ac, pemindahan akan diteruskan pada beberapa dozen MByte sesaat.

Pengurus fail mana yang anda gunakan? Adakah telefon pintar anda mempunyai pengurus fail prapasang yang bagus yang cukup bagus untuk anda? Beritahu kami pendapat dan petua anda dalam ulasan! Catatan ini kali terakhir dikemas kini dan dikembangkan pada Januari 2022, jadi ulasan tertentu mungkin muncul di luar konteks.